Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sparring og rådgivning gennem hele studielivet

DM og MA er en fagforening og a-kasse for 17.000 studerende indenfor de samfundsfaglige, naturvidenskabelige og humanistiske fag. »Vi møder den enkelte studerende, lige præcis der hvor den enkelte studerende er i livet - både på godt og ondt«, siger forperson Sidsel Tønder Koudahl

Studietiden er ikke kun eksamener og forelæsninger. Det er også skiftende venskaber, forelskelser, fester, op- og nedture. Alle studerende kan derfor få brug for en fagforening og a-kasse, der aktivt arbejder for de studerendes studietrivsel, rettigheder og vilkår.

»Der findes ikke to studieliv, som er ens. Et studieliv strækker sig over mange år og indebærer mange facetter og forskellige faser i den studerendes liv. Derfor er det vigtigt for os i DM og Magistrenes A-Kasse, at vi møder den enkelte studerende, lige præcis der hvor den enkelte studerende er i livet«, siger forperson i DM Studerende, Sidsel Tønder Koudahl.

Hun er kandidatstuderende i pædagogik ved Søndre Campus og har selv oplevet, hvor rart det er at have fagforeningen og a-kassen med gennem studietiden.

»DM og MA kender arbejdsmarkedet for studerende og kan hjælpe en nyuddannet videre i systemet på en god måde«.

»Det er godt med en udefrakommende instans, der har kunnet hjælpe og guide mig med, hvad end jeg har haft brug for på et specifikt tidspunkt i mit liv. Det kan både handle om studielivet, men i høj grad også om studiejobbet eller karrieremuligheder«, fortæller 28-årige Sidsel Tønder Koudahl og tilføjer, at relationen til fagforeningen og a-kassen ofte ændrer sig i takt med, at man kommer længere frem på studiet.

Sparring og hjælp ved arbejdsløshed

»Da jeg startede, havde jeg i højere grad brug for værktøjer til at strukturere min nye hverdag og få skrevet mit første CV, end jeg har nu her 5 år senere, hvor jeg snart er færdiguddannet«.

I dag har hun mere brug for en snak om fremtidige job- og karrieremuligheder samt frygten for at ende som arbejdsløs, og her giver det tætte samarbejde mellem DM og MA også god mening for den enkelte studerende. Samarbejdet er en kombination af fagforening og a-kasse, som giver et overskueligt og solidt sikkerhedsnet.

»Et andet problem kan være, hvis man som studerende mister sit job og bliver arbejdsløs. Her er DM og MA rigtig gode at have i ryggen, fordi du får tilbudt en række kurser og vejledende samtaler, der skræddersys til lige præcis den situation, du står i, og de følelser du sidder med. DM og MA kan hjælpe med at finde et nyt job og med at skrive det CV eller den ansøgning, der skal til. Samtidig er det rart at have nogle professionelle og engagerede mennesker som back up når det hele sejler, og man som ung studerende mister overblikket. DM og MA kender arbejdsmarkedet for studerende og kan hjælpe en nyuddannet videre i systemet på en god måde«, siger Sidsel Tønder Koudahl.

Forpersonen i DM Studerende Sidsel Tønder Koudahl har selv fået hjælp og vejledning af DM under sin studietid. Foto: DM.

360 graders hjælp

Ifølge Sidsel Tønder Koudahl oplever DM og MA mange forskellige problemstillinger hos de studerende. Det kan både omhandle, hvordan man på bedst mulig vis strukturerer sin nye hverdag og får tid til at både læse op til undervisningen, passe sit studiejob og samtidig kunne være social og nå at se sin familie og sine venner.

»En studerende skal kunne begå sig i rigtig mange sammenhænge, og det kan være svært at finde sig til rette i dem alle, eller at skifte fra den ene til den anden. Her har DM og MA nogle rigtig gode redskaber, der giver studerende et overblik og gode råd til, hvordan man kan finde sig til rette i den hektiske og omskiftelige hverdag, som det kan være at være studerende«, påpeger Sidsel Tønder Koudahl og tilføjer, at DM og MA også kan hjælpe, hvis man pludselig kommer i tvivl om, man er endt på det rigtige studie.

Fokus på trivsel

»Den tvivl har jeg selv siddet med flere gange, da jeg både har læst jordbrugsøkonomi og til skolelærer, inden jeg begyndte at læse pædagogik på KU. Det kan være en rigtig svær følelse at sidde alene med, særligt fordi vi bliver skolet til, at man helst skal vælge det rigtige studie og allerhelst første gang man søger. Sådan er virkeligheden bare ikke altid«, siger Sidsel Tønder Koudahl.

DM Studerende er en arbejdende bestyrelse, som følger den uddannelsespolitiske scene tæt, og under Corona har fagforeningen bl.a. været meget opmærksomme på de studerendes trivsel og faglighed med hjemmeundervisningen og online eksamener.

»Derfor har vi specifikt afsat økonomiske midler i DM Studerende, som skal gå til arrangementer og tiltag, der kan styrke den kommende studiestart og de studerendes trivsel bredt set. Vi arbejder også meget aktivt udenfor bestyrelsesmøderne. Vi er ude og møde de studerende og mærke deres behov, så vi kan råbe politikerne op og handle politisk på den aktuelle dagsorden«, siger Sidsel Tønder Koudahl.

Læs mere om DM og MA her.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.