Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Christian Fuhlendorff: »Der skal også være komik til os, der kan li’ at blive skubbet lidt til«

Efter et halvt års forsinkelse kan Christian Fuhlendorff endelig sparke dørene ind til landets spillesteder. »Jeg ved ikke, om jeg vil sparke dem op. Tror bare jeg bruger håndtaget«, siger han med et skævt smil.

Lige meget hvordan han vælger at komme ind af døren, præsenterer han i hvert fald fra 2. september sit nye one man show, der har fået den meget passende titel Det Sjovt!.

Fristil i humor

I forhold til Fuhlendorffs tidligere mere temabårne one man shows, hvor det i lige så høj grad har handlet om at give folk noget at tænke over, kan Det Sjovt! nærmest ses som en form for fristil i humor. Fuhlendorff går tilbage til dét, der startede det hele, nemlig jagten på at få folk til at grine. »Den røde tråd er klippet over og budskab og den påklistrede moral er droppet for at gi’ plads til mere sjov«, forklarer han om sit show og tilføjer; »mellem os, det er faktisk meget lettere at finde på en rød tråd, end det er at skrive en god joke«,

Det betyder også, at Fuhlendorff ikke går på scenen med en fast skabelon eller manus. »Jeg vil tilbage til det, der gjorde, at jeg forelskede mig i genren for 20 år siden, bare én person og én mikrofon - kaste mig ud i aftenen og have en fest med publikum«, teaser han.

En ny måde at opleve Fuhlendorff på

Det markante brud med rammer vil for mange være en helt ny måde at opleve Fuhlendorff på. Ikke kun i forhold til de seneste shows, men også i forhold til hans podcast Hva’ Så?!, som har rundet mere end 300 afsnit og hører blandt de mest lyttede podcasts i Danmark. I Hva’ Så?! inviterer Fuhlendorff interessante personer på en gåtur for at høre mere om dem og deres liv eller det felt, de opererer indenfor. De er alle udvalgt, fordi de står for noget særligt, eller fordi de hører til de bedste inden for deres område. Og selvom samtalerne udfolder sig og tager retning på stedet, kredser de altid om den person, som han er sammen med på turen.

»Alle ser verden derfra, hvor de står, og når man hører, hvor dét er, finder man også ud af, hvor man selv hører til«

På opdagelse i et andet menneske - og sig selv

Hvor Fuhlendorff i sin stand-up er kendt for at trykke på knapper og krydse grænser ud fra sine egne observationer, handler Hva’ Så?! mere om at gå på opdagelse i et andet menneske - og derigennem også sig selv: »Det er vildt fascinerende, at få lov at tale med så mange forskellige mennesker«, forklarer han: »Alle ser verden derfra, hvor de står, og når man hører, hvor dét er, finder man også ud af, hvor man selv hører til«.

Det nye show bliver et gensyn med den komik, der kendetegner Fuhlendorff. »Altså, jeg er jo kendt for at være personlig og rimeligt ærlig, selvom jeg selvfølgelig krydrer det med lidt Fuhlendorff«, lover han.

Adgang til ny viden

Det har givet Fuhlendorff mange øjenåbnende oplevelser. Det interessante er, at jo mere den enkelte person ved om et givent emne, jo simplere kan de forklare det, så vi andre også forstår, mener han og giver som eksempel: »En virkelig god skuespiller kan forklare, hvad skuespillet går ud på, en fantastisk musiker hvad der skal til for at skabe en god sang og en forsker formår at beskrive avancerede teorier, så selv et barn kan forstå det - eller i Hva så?!’s tilfælde, mig«. På den måde ser Fuhlendorff samtidig sin podcast som formidler af indblik og viden.

Det handler om at give noget af sig selv

I udforskningen af andre mennesker har Fuhlendorff lært, hvad der skal til for at skabe en god samtale. Det handler om at give noget af sig selv, for det motiverer hans gæster til at give tilbage. »Samtale er lidt ligesom en forhandling, en form for udveksling af informationer«, forklarer han.

Det handler om at skabe et flow

I sin finpudsning af podcasten har Fuhlendorff også måttet lære at justere sit talemønster. I starten havde han en tendens til at hænge fast i et emne, som optager ham, men han lærte hurtigt, at det kan ødelægge en god samtale. »Det handler om at skabe et flow, at sørge for en fremdrift i samtalen som sikrer, at der kommer en god fortælling ud af mødet med den anden. Det skal jo gerne ende op med at være en podcast, som andre også har lyst til at høre«, griner han og fortsætter: »Jeg arbejder stadigvæk med ikke selv at tale for meget, men det er svært, når det er det, man har levet af de sidste snart 20 år«.

»Jeg har faktisk kunnet lide alle, som jeg har gået med, og 20-30% af dem tror jeg, at jeg kunne blive venner med«

Vi ligner hinanden mere end vi er forskellige

På sine mange gåture har han været vidt omkring, både i typer og synspunkter. Og deres forskelligheder til trods finder han det interessant, at de gennemgående er mere enige end uenige: »Alle mennesker har deres, som de går og spekulerer over. Alle har deres op- og nedture. Så i bund og grund ligner vi mennesker hinanden mere, end vi er forskellige«, mener han og pointerer: »Jeg har faktisk kunnet lide alle, som jeg har gået med, og 20-30% af dem tror jeg, at jeg kunne blive venner med«, vurderer han.

Dem der lytter

»Noget af det, der virkelig er kommet bag på mig med podcasten er dem, der lytter«, siger han alvorligt og fortsætter: »Altså, det kommer ikke bag på mig, at de lytter, men hvad de får ud af podcasten«. Fuhlendorff refererer til alle de beskeder, han får fra mennesker, der har lyttet til podcasten. Nogle har skrevet til ham, at de har brugt den for at komme igennem hårde perioder i deres liv, mens andre har lyttet med for ikke at føle sig alene, når de går en tur med hunden. »Så er der også dem, der har brugt den til at falde i søvn«, griner han: »De er helt flove, når de skriver det, men det skal de fandme ikke være. Jeg bruger selv mine yndlingspodcast, når jeg skal i seng«. En ting, der går igen i alle beskederne er, at alle lytterne føler, at de kender ham, at de har fået en ven. Det rører Fuhlendorff dybt og er også en motiverende faktor i optagelsen af nye afsnit.

»Samtalerne har fået mig til at indse hvad det vigtigste i livet er«.

Fuhlendorff leder konstant efter nye personligheder, som kan være med i hans podcasts: »Jeg bliver aldrig træt af at føre samtaler med folk. Samtalerne har fået mig til at indse, hvad det vigtigste i livet er for mig«, fortæller han og afslører dermed også en af kilderne til den ro, som han de senere år har fundet i sig selv. »Når jeg koger mit liv ned til en fond, så består den af familie, fascination og fremtiden«, bekendtgør Fuhlendorff og tilføjer: »Humor spiller også en rolle, men det er snarere et krydderi«.

Christian Fuhlendorff præsenterer fra 2. september sit nye one man show, der har fået den meget passende titel Det Sjovt!.

Hverdagen som drivkraft

Det bliver da også de elementer, som han skal balancere mellem, når han fra 2. september tager på tour med sit nye show og samtidig skal producere nye podcasts og pleje familien. Men den dynamik er også en drivkraft for Fuhlendorff, der med sin observationskomik bruger hverdagen som et vigtigt omdrejningspunkt for sine jokes.

Tid til at kradse lidt i lakken

Efter så mange podcasts er det tid til igen at udfordre nogle grænser, og måske også gå lidt over. Det nye show bliver i hvert fald et gensyn med den komik, der kendetegner Fuhlendorff. »Altså, jeg er jo kendt for at være personlig og rimeligt ærlig, selvom jeg selvfølgelig krydrer det med lidt Fuhlendorff«, lover han: »Folk må godt blive lidt stødt. Os, der kan lide at blive skubbet lidt til, skal også ha’ komik. Og tro mig, der bliver lavet nok af alt det andet, der ikke rykker en skid. Vi lever i en tid, hvor alle har travlt med at være så fandens korrekte. Det er tid til at kradse lidt i lakken!«

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.