Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PR

Til kamp mod stigmatisering

Hver dag kæmper unge med psykiske problemer med vanskeligheder, der kan være svære for andre at forstå. Landsindsatsen EN AF OS arbejder med at bryde tavsheden, tvivl og tabu.

Landsindsatsen EN AF OS er en national indsats, der arbejder for at imødegå de fordomme og myter, der kan være omkring mennesker med en psykisk lidelse. Anja Kare Vedelsby er projektkoordinator i EN AF OS, og ifølge hende er der især et tema, som er vigtigt at arbejde med i forhold til unge. Fordomme, manglende åbenhed og tabu omkring psykiske sygdomme kan nemlig bevirke, at man dropper ud af sin uddannelse på et kritisk tidspunkt i livet og holder op med at drømme om fremtiden.

Håb er noget af det letteste at miste, det sværeste at finde og det vigtigste at have...

Klassiske fordomme om mennesker med psykisk sygdom er f.eks., ’én gang psykisk syg, altid psykisk syg’, eller at den psykiske sygdom udgør personens identitet. Ifølge Anja Kare Vedelsby er det derfor vigtigt at få budskabet ud om, at man kan få det bedre, og at psykisk sygdom er meget mere dynamisk, end mange tror.

”Når man får stillet en diagnose, er der ingen, der kender fremtiden. Derfor skal man aldrig slukke håbet, for hvis man konstant hører fra omgivelserne, at man skal indstille sig på et liv på førtidspension uden job og familie, kan man hurtigt komme til at frygte, at det rent faktisk er ens fremtidsudsigter. Det er så vigtigt, at unge ved, at man kan komme sig,” siger hun.

UDBREDT I DANMARK

Flere end ni ud af ti mennesker med en psykisk lidelse har oplevet diskrimination og stigmatisering på grund af deres sygdom.

Det viser en undersøgelse foretaget af KORA for EN AF OS. Det fremgår også af undersøgelsen, at diskriminationen medfører begrænsninger i kontakten til både nære venner og familie, men også i forhold til at søge job eller sociale ydelser. Det er med andre ord starten på en ond cirkel, hvor personen risikerer at tage fordommene på sig, så det fører til tilbagetrækning fra samfundslivet og selvstigmatisering.

Som den engelske specialstyrke SAS siger: ’Den der vover, vinder’ [Who dares, Wins!]

”Vores vision er at skabe et bedre liv for alle ved at fremme inklusion og bekæmpe diskrimination forbundet med psykiske lidelser. Det er vigtigt for os at formidle håb,” siger Anja Kare Vedelsby.

Ifølge hende er det et stort problem, at mange unge med psykiske problemer ikke får den hjælp, de har brug for og krav på.

EN AF OS arbejder derfor med at bane vejen for åbenhed til, at man kan bede om hjælp, og til at man kan tale med hinanden, når man kan se, at der er noget galt.

Der er et gammelt irsk ordsprog, der lyder: Hvis du har et problem, skal du dele det med nogen, for så er der kun halvdelen tilbage.

”Vores indsats foregår blandt andet ved at tage ud på skoler og uddannelser med vores ambassadører, der alle er mennesker, der har eller har haft en psykisk lidelse,” siger Anja Kare Vedelsby og forsætter:

”Ambassadørerne fortæller deres personlige historie om, hvad der har været hjælpsomt, og hvad der har været særlig vanskeligt. De unge, der sidder nede i salen kan se, at det er mennesker som dem, og at der er håb, og at man kan komme videre,” siger hun.

Jeg troede, at hvis jeg holdt mund om det, der gjorde ondt, ville det gå væk. Men jeg druknede i indre ord og kaos. Først da jeg åbnede munden, kom jeg op til overfladen og fik luft.

Læs mere om EN AF OS

www.en-af-os.dk

EN AF OS har udviklet et interaktivt online undervisningsmateriale målrettet unge og undervisere, som kan findes på www.en-af-os.dk/Brydtavsheden

Få mere viden om psykisk sygdom på www.ungekompasset.dk.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.