Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PR

Lad ikke volden blive en hemmelighed

Vold forbinder vi kun sjældent med os selv eller vores venner. Men der sidder faktisk 3-4 elever i hver klasse, som jævnligt oplever vold derhjemme, og der er mindst én med en voldelig kæreste. Hvordan ser det ud i din klasse?

Vold er ikke kun fysisk som skub, slag og lussinger. Vold er også psykisk som at blive hånet, nedgjort og manipuleret eller overvære, at andre bliver udsat for vold: ”Min far havde smidt os på værelset. Min lillebror var ked af det og bange. Jeg satte mig på gulvet bag døren til stuen og lyttede. Jeg kunne høre far råbe af mor. Hun skreg, og jeg vidste, at han tog fat i hende”, fortæller Christina, som er ambassadør for Bryd Tavsheden.

Cathrine, en af Bryd Tavshedens andre ambassadører, beskriver den psykiske vold, hun oplevede fra sin første rigtige kæreste sådan her: ”Det lyder måske underligt,  men han forbød mig som sådan aldrig noget. Han fik det bare altid drejet, så han alligevel fik sin vilje. Han var ekstremt god til at manipulere mig, og på den måde styre mig.”

MODSATRETTEDE FØLELSER

Mange voldsramte føler sig splittede, fordi forældrene eller kæresten sjældent er voldelige hele tiden.

”Den ene dag kunne han være rigtig sød og charmerende, mens han den næste kunne være manipulerende og jaloux. Tøjet skulle være noget, han havde valgt. En forkert beslutning, og jeg kunne se frem til at blive ignoreret og talt ned til, truet og hevet i håret. Men der var også gode dage, hvor jeg troede på, at det hele nok skulle gå, og han stadig var den fyr, jeg forelskede mig i som 16-årig.”, fortæller Cathrine, og Christina fortsætter:

”Min far var ikke kun en voldelig far. Han var også en utrolig sød og kærlig far, der elskede at lege med os og ønskede en god familie, da han selv havde haft en turbulent barndom. Det var det, der var så utroligt svært. Det ene øjeblik var han sød og rar, det andet øjeblik ændrede hans øjne og humør sig, og man vidste, at det hele ville eskalere.”

EN TUNG HEMMELIGHED

”Hvad nu hvis det blev opdaget, at jeg havde sagt noget. Ville jeg og min mor så få tæv, og hvad kunne det ende med? Derfor blev det min hemmelighed.” Mange voldsramte børn tør ikke fortælle om volden af frygt for, at de bliver tvangsfjernet, at deres forældre kommer i fængsel, eller at forældrene opdager, at de har brudt tavsheden. I stedet bærer de rundt på hemmeligheden, bliver tavse og undvigende. Tavsheden og fornægtelsen kan føre til ensomhed, da det  er svært for ens venner  at overvære, at man fornægter virkeligheden og  ikke giver dem mulighed for at hjælpe.

Som Cathrine siger: ”Jeg tror,  jeg havde haft en lavere tolerance med min kærestes adfærd, hvis det havde været min anden eller tredje kæreste. Jeg opdagede ikke, at det han gjorde var forkert, for jeg havde ikke noget at sammenligne med. Og når mine veninder tog fat i mig og sagde, at han ikke behandlede mig ordentlig, følte jeg, at jeg skulle forsvare ham. At jeg ikke kunne eller ville se problemerne i øjnene  fik dem til at opgive og forsvinde ud af mit liv”.

BRYD TAVSHEDEN

Ingen fortjener at leve med vold. Derfor er det afgørende, at voldsramte unge får hjælp til at bryde tavsheden, så de kan få hjælp til at opnå et liv uden vold. Foreningen Bryd Tavsheden hjælper børn og unge i voldsramte familier. Kontakt foreningen anonymt på  20 67 05 06 for hjælp, hvis du, eller en du kender, har en voldelig kæreste eller oplever vold i hjemmet.

De anvendte citater er brudstykker af Christina og Cathrines historier. Christina og Cathrine er i dag ambassadører for Bryd Tavsheden og tager med foreningen ud på skoler og ungdomsuddannelser over hele landet og fortæller deres historie. Kontakt Bryd Tavsheden på 60 38 58 00, hvis din skole ønsker besøg.

Advertorialen er lavet i samarbejde med Bryd Tavsheden.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.