Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: LARS WASS

En opvækst med misbrug

Omkring 500.000 danskere drikker mere end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det har store konsekvenser for de unge, der vokser op i hjem med misbrug.

I den danske alkoholkultur anvender vi alkohol ved de fleste lejligheder, og for mange er alkohol ikke et problem, men er lig med hygge og fest. Der er dog en stor gruppe, der ikke kan styre deres alkoholforbrug, og ofte betaler børn prisen for forældrenes misbrug. Depression, problemer med selvværd og misbrug er blot nogle af de konsekvenser, der er for unge, der vokser op i et hjem med alkohol- eller stofmisbrug.

DER ER HJÆLP AT HENTE

At have en mor eller far, der drikker for meget, kan være svært at dele med andre. Mange  unge synes, at det er pinligt og frygter at blive stigmatiseret, hvis de fortæller det til jævnaldrende eller voksne i deres omgangskreds.

Det betyder, at de ikke får den hjælp, de har brug for, og derfor har de forhøjet risiko for at udvikle en række fysiske og psykiske problemer.

Derfor har socialstyrelsen bevilget midler til en række tilbud, der skal sikre, at alle unge op til 25 år fra hjem med misbrug har adgang til behandling.  Det er gratis, og som ung kan man henvende sig direkte til behandlingsstedet uden at skulle have henvisning fra læge eller kommune.

Sådan et tilbud er Ung Revers, hvor Projekt- og Udviklingschef Anja Koblauch er glad for at kunne hjælpe de unge.

”Der har helt klart manglet tilbud målrettet disse unge, der ofte går alene med deres problemer”.

HVER 3 BLIVER SELV MISBRUGER

Et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed dokumenterer de mange problemer blandt unge fra hjem med misbrug. Problemer som bliver bekræftet af Anja Koblauch.

”At hvert 3. barn af alkoholmisbrugere selv udvikler et alkohol- eller stofmisbrug, overrasker mig ikke, og det er derfor, at tilbud som Ung Revers er så vigtige”.

I Ung Revers har den unge mulighed for gruppebehandling med ligesindede unge, individuel behandling og familiebehandling. Hvis man er over 18 år, kan man endda være anonym, og undgå at forældrene bliver informeret. Anja Koblauch beskriver Ung Revers tilbud således:

”Vores tilbud er ikke terapi i traditionel forstand. Det er et tilbud, hvor man får nogle metoder og noget teoretisk baggrund, og så kan man spejle sig selv ind i det. Så man kan sige, ’Gud ja, det er lige præcis sådan, jeg har det”.

Essensen ved Ung Revers’ tilbud er, at den unges handlinger, tanker og følelser/evne til mærke sig selv og egne grænser bliver sat i centrum. Gennem forløbet får man redskaber, der kan anvendes til at tackle udfordringer i livet og få det bedre med sig selv og sine relationer til andre.

UNGE HJÆLPER UNGE

Efter et eller flere forløb hos Ung Revers kan du vælge at blive en del af Lænkens Unge Ambassadører – LUA, som Ung Revers samarbejder med.

LUA er en medlemsdrevet forening for voksne børn af alkoholafhængige og hører under Landsforeningen Lænken. Omdrejningspunktet, når LUA mødes, er ikke at tale om opvæksten med alkohol som sådan. Men det ligger som en underliggende fællesnævner i fællesskabet, som tæller mange forskellige ’slags’ mennesker i alderen 20-40 år. Man behøver ikke føle sig forkert eller fremstå perfekt, sådan som voksne børn af alkoholafhængige kan have tendens til i andre selskaber. Nogle af foreningens medlemmer tager ud og fortæller på fx skoler om deres opvækst i familier med alkoholmisbrug, hvorved de er med til at bryde tabuet om at vokse op med forældre, der drikker for meget.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.