Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PR

Whiskey er ikke længere benzinen

Seriøse ‘daddy issues’ fik i mange år Linda P til at svælge i alkohol, abegilder og alvorligt selvhad. Men den panseksuelle individualist har taget et opgør med offerrollen, og i dag er den ikoniske hue skiftet ud med et vigtigt budskab.

Jeg var nået til det punkt, hvor jeg tog neglelak på i smug derhjemme og skyndte mig at vaske det af igen. Jeg prøvede desperat at bibeholde den der kække dreng-attitude, men i virkeligheden havde jeg ikke nosser nok til at stå ved, at jeg ikke har nosser,” siger Linda P, idet hun vender blikket fra de Københavnske gader uden for Comedy Zoo cafeens nypolerede vinduer og ugenert fastholder øjenkontakten.

Man forfalder ellers ikke til at tro, at en rapkæftet og bramfri personlighed som Linda P har problemer med at være sig selv. Men netop modet til at være 100% sig selv fik i mange år Linda P til skjule sig bag rollen som den flabede, huebærende knægt. I dag har noget ændret sig.

Linda P vil gerne have fjernet nogle af sine mange tatoveringer. F.eks. den hvor der står “Don’t trust a woman who is not your mother”.

Ved første blik kan man ikke se den store forskel, som hun sidder i sin lidt beskidte sorte, oversize t-shirt og med den karakteristiske uglede frisure tronende på hovedet. Men spidser man ører og pudser linserne en ekstra gang, er der en markant forandring, som rummer meget mere end mascaraen, den rene hud, de stramme jeans og danskvandet på bordet. For knægten, der var sur på hele verden og ihærdigt prøvede at drikke sig til følelsesløshed, er erstattet af en kvinde, som er forelsket i både livet og sin mand.

LOKUMS-KOSTUMER OG PØLSEMADDER

Det er ikke fordi, Linda P ikke har haft succes med rollen som den kække knægt. Den bandende komiker debuterede ved DM i stand-up i 2004, og siden har det ikke skortet på karrieremæssig medvind. Hun har indtaget både stand up-, film- og teaterscenen, og hun har samarbejdet med hele skalaen og cremen af dansk comedy – fra Anders ‘Anden’ Matthesen til Ulf Pilgaard.

I 2010 blev hun kåret som ”Årets Komiker” ved Zulu Comedy Galla for sit one-man-show ‘Rommen er en tøjte’. Nu er hun aktuelt med det sprit nye show ‘Normal?’ – et show, hvor hun for første gang åbenhjertet viser publikum de mere pinefulde sider af barndommens dagbog.

Det er ikke uden grund, at Linda P i mere end ti år gemte sig bag huen og begravede sig levende i alkohol og selvhad.

For bare at kunne begynde at forstå “Linda P”- puslespillet og derefter give sig i kast med at samle det, skal man begynde med at hente brikker fra opvæksten i Hvidovre. Det var nemlig  i den københavnske forstad, at grundstenen til Linda P’s personlighed blev lagt, hvor mørtlen især var den kreative (og ifølge Linda P selv befriende skøre) mor.

I virkeligheden havde jeg ikke nosser nok til at stå ved, at jeg ikke har nosser

“Min mor var meget vanvittigt – det er hun sådan set stadigvæk,” griner komikeren med sin hæse stemme og fortsætter:

“Der var ikke noget, som var normalt hjemme hos os. Alle andre havde fine spisebordsstole, men min mor havde syet røven fra cowboybukser på vores stole – med lommer og det hele. Og til fastelavn synes hun, at det var meget sjovere at lave kostumerne selv. Så jeg rendte rundt som lokum eller tandbørste og bankede på hos folk.”

Måske var det den kreative og frisindede opdragelse som gjorde, at Linda P fra en meget ung alder var nysgerrig på alt, der var sjovt. Fra ‘Monrad og Rislund’ og ‘Tim og Gordon’ til ‘Ørkenens Sønner’ og revy – alt, der var sjovt, lærte den unge Linda P udenad. Kun i selskab med en gammel båndoptager kunne hun sidde i timevis og ævle og prøve at være morsom. For selvom Linda P aldrig havde en drøm om at blive komiker, så har humoren altid været en stor del af hendes liv.

“Så længe jeg kan huske, har jeg altid ville få folk til at grine; jeg ved godt, at jeg kommer til at sidde efter i fem timer, hvis jeg kaster denne her spegepølsemad op på tavlen, men hvis det gør, at hele klassen griner, så er det det værd. Sådan har jeg altid tænkt,” siger hun og ordstrømmen dør for en sjælden gang ud, da spørgsmålet om, hvorfor hun godt kan lide at få folk til at grine, falder. Da hun fortsætter, er der en ny, intens klang i stemmen:

“Humor kan bare noget. Der er en grund til, man siger, at latter er den bedste medicin. Der er næsten altid en hage ved alt – eksempelvis; nu er vi kede af det, så nu skal vi være stive. Men med humor er der ikke nogen hage. Den kan bringer folk sammen, og hvis der er en anspændt stemning, kan humor altid løsne op.”

Jo længere man taler med Linda P, jo tydeligere bliver det, at forholdet til humor minder langt mere om en kærlighedsaffære end en arbejdsrelation. For selv efter så mange år i komikkens tegn, får hun stadig julelys i øjnene, forelskelses-sug i maven og hjertebanken, når hun kommer i tanke om en god joke. Men med en sjov og kreativ mor og et oprigtigt kærlighedsforhold til komikken, hvor gik det så galt og blev til selvhad og alkoholisme? Grunden starter med F og slutter på AR.

Da Linda P fandt ud af, at hun var blevet et fastelavnskostume, indså hun, at det var på tide at tage sig selv mere seriøst. Foto: Emil Göhns

MISTEDE KNÆSKALLER

Lige så stærk og sprudlende som Linda P’s mor var – lige så tvivlsom var far. Han var en mand, som skiftede navn seks til syv gange på grund af kriminalitet. Og selvom Linda P kun så ham hver anden weekend, formåede han alligevel af få snittet alvorligt dybe sår i komikeren.

Hun vil ikke afsløre for meget om forholdet mellem de to, da det er omdrejningspunktet for hendes nye show. Men hun lægger ikke skjul på, at konsekvensen af det var et altopslugende selvhad.

“Jeg kunne være glad i to sekunder, men det var lige inden, jeg kom i tanke om; nå ja, det er mig – jeg er sådan her som menneske. Og så kunne jeg hurtigt få mega nederen på,” siger hun med et grin, men med en alvor i stemmen, der ikke er til at tage fejl af.

Resultatet af selvhadet blev et personligt kapløb om, hvor hurtigt hun hver dag kunne komme til at drikke sig fuld. Målet var aldrig at have det sjovt eller nyde alkoholen – målet var at blive beruset meget, meget hurtigt.

Jeg opdager sgu ikke lige i svinget, om det blev en dreng eller en pige

“Hvis jeg ikke kunne mærke noget som helst, kunne jeg heller ikke tænke på alle de ting, som gjorde så nas,” forklarer komikeren brutalt ærligt. Og kan man sige én ting om Linda P, så er det, at der sgu ikke er noget pis eller prætentiøst plapren, når hun åbner munden.

Ingen kan dog leve i den form for hardcore dårligdom for evigt. Især ikke når man som Linda P havde fuld fart på karrieren og et stressniveau, der kunne få selv en reform-ramt folkeskolelærer til at krumme tæer. Komikeren ramte muren med et smask, da hun skulle optræde foran 25.000 mennesker på Bøgescenen til Skanderborg Festival i 2012.

“Det var lige pludseligt, som om mine knæskaller forsvandt. Jeg fik helt vanvittige fantomsmerter. Jeg var overbevist om, at nogen havde givet mig syre, men da en læge så på mig, fik jeg at vide, at intet var galt, og at det hele måtte sidde i mit hoved,” fortæller hun.

Det blev startskuddet til et opgør med de indre dæmoner. En kamp det bestemt ikke var en walk in the park, understreger Linda P:

“Man skal lægge et rygestop, en fødsel og 10 marathoner sammen, så tror jeg, man har den samlede mængde af arbejde, som det kræver at nå i mål. Det kommer selvfølgelig an på, hvad man har været igennem, men uanset hvad så tager det tid og arbejde at blive glad.”

Man tænker, at det umiddelbart ville være nemt at skyde skylden på den omsorgssvigtende far. Men her har Linda P et vigtigt budskab:

“Det er den nemmeste løsning at have det dårligt. Det er bare at sætte sig ned på sin dovne røv og sige, at jeg vil kun være ti procent lykkelig, og alle andre er nogle svin. Det var det, jeg selv gjorde i mange år – jeg havde ondt af mig selv og havde påtaget mig en offerrolle. Problemet er, at hvis man har haft onde forældre, så kan det nemt være, at de også har haft en lorte barndom, og at deres forældre har haft en lorte barndom osv. Og hvis alle efterfølgende bliver ved med at se sig selv som ofre, så tror jeg, det bliver meget svært at få brudt kæden af offerroller,” siger komikeren i en uafbrudt talestrøm.

I hendes optik er det ens eget ansvar at bryde kæden og fraskrive sig den negative arv:

“Det er KUN dit eget ansvar, om du har det godt eller dårligt. Der er jo ingen, som er troldmænd, så i bund og grund er der ingen, som kan få dig til at føle dig som lort, med mindre du lader dem. Det er især det, som det nye show handler om. Jeg hader selv belærende komikere, men jeg håber, at når jeg fortæller min historie, så kan nogle måske se, at det ikke kan betale sig at være ked af det eller indebrændt i sin offerrolle resten af livet. Der er ingen, der har sagt, at det er nemt at være lykkelig, men det er det hele værd – det klæder de fleste voldsomt.”

EN PIGE ELLER EN DRENG?

Selvom Linda P i mange år svælgede i dårligdom, ensomhed og druk, så ville hun ikke undvære årene for noget.

“Jeg har også haft det sindssygt sjovt. Hvis jeg havde lyst til at starte dagen med at drikke en flaske rom og tage en bustur til Harzen med to kroner på lommen bare for at se, hvad der så sker – jamen så gjorde jeg det,” griner hun, men understreger samtidig at udviklingen også handler om at tage sig selv seriøst.

“Jeg har hele tiden været en udgave af mig selv, men jeg har udviklet mig. Jeg fik ligesom også en øjenåbner, da jeg fandt ud af, at jeg var blevet et fastelavnskostume,” siger hun og skraldgriner:

“Når man ser så latterlig ud, at man er blevet et kostume, så er man for meget karikatur af sig selv.”

Som samtalen skrider frem, får man fornemmelsen af, at det med at tage sig selv seriøst også handler om at turde være sig selv. For Linda P har det taget mange år at turde give slip på den drengede karakter og stå ved sin kvindelighed med alt, hvad det indebærer fra mascara til stramme jeans. Men det der for alvor gjorde udslaget, var mødet med hendes nuværende kæreste, kollegaen Anders Grau.

Mange blev måske lidt overraskede (læs: f***ing forbløffede) over, at hendes udkårne havde nosser mellem benene i bogstaveligste forstand. Men når Linda P taler om kæresten, ligger der et lille skælmsk smil og lurer i mundvigen, og man kan næsten se sommerfuglene flyve op fra maven. Og for hende er det sommerfuglene, som er det afgørende – og ikke om personnummeret ender på et lige eller ulige tal.

“Jeg har aldrig været glad for at sætte etik på mig selv. Bevares, jeg er komiker – jeg har været den første til at lave lebbe-jokes om mig selv. Men jeg er ikke til pige- eller drenge-kærlighed – jeg er til menneskekærlighed. Jeg forelsker mig i mennesker, og så opdager jeg sgu ikke lige i svinget, om det blev en dreng eller en pige,” siger Linda P.

Så skulle man sætte en lille bitte etiket på hende, er hun i virkeligheden ikke en frontfigur for det homoseksuelle, det biseksuelle eller det heteroseksuelle – men tværtimod for det panseksuel. En person, der netop forelsker sig i mennesker og ikke køn. Og evnen til at se udover køn kunne vi godt lære en hel del af – ifølge Linda P handler det igen her om, at man ikke skal trække offerrollen ned over hovedet på sig selv.

“De kvinder, der siger; Uha jeg har det hårdt, det er en mandebranche – de er også dømt til at dø fra starten. Hvis man bare passer sig fucking selv og uden at agere ud fra om, man er mand eller kvinde, så tror jeg sgu nok, det skal gå. Det handler nok om at overvinde angsten for, hvad andre tænker om en. Angsten for ikke at passe ind. Kan man det, så tror jeg, at man ville have en fest!” Og en ting er helt sikkert – Linda P ender ikke igen med at gå rundt i alkohol-tågernes paralyserende tilstand. I dag er hun alt for fascineret af livet og skønheden i de små øjeblikke.

“Nu er jeg høj på livet i stedet for på whiskey. Lykken ligger ikke i den der sindssyge vilde, abegilde rille – lykken ligger på den anden side. Det kræver bare, at du tør hente den.”

Kort om karrieren

 • Et væddemål med vennen Lars om, hvorvidt Linda P turde stille op i DM i stand-up blev i 2004 startskuddet til den prisvindende komikers karriere.
 • Vi kender hende blandt andet fra ‘Piger på prøveløsladelse’, filmen ‘Sorte Kugler’ med Anders ‘Anden’ Matthesen, serien ‘Hvor fanden er Herning?’ med Mick Øgendahl og diverse teaterstykker med blandt andet Jonatan Spang, Rune Klan og Ulf Pilgaard.
 • Til september er hun aktuel med det nye one-man-show ‘Normal?’ – et show hvor man kommer til at se Linda P fra en helt ny side. '

Kvinder og mænd i Linda P’s liv

 • Bedstevennen Jonatan Spang er den komiker, Linda P ser mest op til.
 • Linda P’s mor og ekskonen er de personer, som har haft størst indflydelse hendes karriere.
 • Den mest fuldkomne kvinde er i Linda P’s øjne Bodil Jørgensen, og den mest fuldkomne mand er hendes kæreste (ja, hun ved godt selv, at det er helt vildt corny).

Linda P helt privat

 • 32-årige Linda P (aka. Linda Petersen) er uddannet bygningsmaler, men er i dag stand-up komiker, skuespiller og manuskriptforfatter.
 • Hun er vokset op i Hvidovre sammen med sin mor og storesøsteren. Faderen døde af leversvigt kun 56 år gammel, og Linda P deltog ikke i begravelsen.
 • Linda P blev i 2013 skilt fra konen Melissa Nicolajsen, og danner i dag par med kollegaen Anders Grau, som var medvært på Det Alt for Store Linda P Show.
 • Og så kører der lige nu Mad Men nonstop på hendes Netflix.
 • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.