Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: COLOURBOX

Der bliver byttet nøgenbilleder som om det var pokémonkort

Flere og flere oplever skyggesiden af internettet og de sociale medier. Hvad gør du for at undgå at blive shamet på de sociale medier? Og værre endnu, hvis der pludselig er blevet delt billeder, som du aldrig har sagt ja til?

Rygter, sladder og billeder kan blive delt med tusindvis af personer på et par sekunder, og med et enkelt screenshot er der aldrig nogen, der får lov at glemme eller blive glemt. Selv hvis de fortryder, og opslaget bliver slettet igen. Internettet husker.

Facebookgrupper i stil med de såkaldte ”Mentum”-grupper som Offensimentum, Shitpostmentum og Lokumentum har været med til at gøre mobning digital og nøgenbilleder til hverdagskost.

Så hvordan undgår man at ende som det næste offer for shaming på de sociale medier? Hvordan undgår man, at en hyggelig fest udvikler sig til et mareridt på de sociale medier, fordi en af de andre gæster har filmet et pinligt øjeblik og delt det i en gruppe på Facebook?

SKAL VI BYTTE NØGENBILLEDER?

Der er ikke noget åbenlyst svar – men hvis der er en, der ved, hvordan det er at være den, der bliver udstillet på internettet, så er det debattør og redaktør Emma Holten, som blev udsat for det, hun selv kalder for hævnporno.

Jeg skriver hende en hurtig mail med et par spørgsmål om, hvad man egentlig kan gøre for at beskytte sig selv bedst muligt mod den digitale shaming.

Et par dage senere lander Emma Holtens svar i min mailboks: ”Det er lidt ligesom at spørge, hvad man skal gøre, for at undgå at blive slået i hovedet. Hvis nogen gerne vil slå dig i hovedet, så gør de det... Der er ligesom ikke så meget, man kan gøre,” skriver den 25-årige debattør og tilføjer:

”Primært tror jeg, at det handler om ikke at deltage i det!”

Spørger man Jonas Ravn, projektleder og foredragsholder hos Center for Digital Pædagogik, er det meget naturligt, at shaming og hævnaktioner er blevet digitale.

”Der er egentlig ikke noget underligt i, at det rykker til de sociale medier. At vores seksualitet bliver digital er bare en naturlig udvikling, for alt andet i dag bliver jo også digitalt. Vi mangler måske at få smidt noget viden ud til de unge og alle andre, der bruger de muligheder, om, at der er en risiko. Og så er det vigtigste at få fortalt dem, der deler det videre, at det er ulovligt, og hvor stor en konsekvens det har for dem, det går ud over,” siger Jonas Ravn og tilføjer:

”Der er nogle alvorlige tilfælde, blandt andet i de her ”Mentum”-grupper og forskellige andre steder, hvor man systematiserer det og bytter nøgenbilleder, som om det var Pokémonkort.”

EN ULÅST CYKEL PÅ HOVEDBANEGÅRDEN

Anna Bjerre er psykolog og stifter af rådgivningsportalen GirlTalk - et frirum for 12-24-årige piger, som kan chatte og tale med ungerådgivere, og som også har en psykologpraksis. Hun fortæller, at de har unge piger i rådgivningen, som har oplevet, at der er blevet delt billeder af dem mod deres vilje.

”Mange føler sig mindre værd bagefter eller føler sig skyldige. Men det er meget forskelligt, hvor krænkende de føler det. Vi taler med dem som psykologer om, hvordan de kan genskrive historien om sig selv, fordi det går ind og påvirker, hvem de føler sig som,” fortæller Anna Bjerre.

Hun understreger, at det aldrig er pigernes skyld. Og selv om det er en anelse betændt og ikke burde være sådan, så er den bedste måde at beskytte sig selv altså at tage nogle forholdsregler, før man deler private billeder med andre.

”Jeg plejer at sammenligne det med, at jeg godt kan påkalde mig retten til at gå fra min cykel uden at låse den, for andre mennesker må forstå forskellen på dit og mit. Men uanset hvor meget det er min cykel, så vil jeg nok opleve, at andre påkalder sig retten til at stjæle den fra mig. Det er ikke det samme, som at jeg ikke er blevet udsat for en forbrydelse,“ siger Anna Bjerre og uddyber:

”Så det, jeg plejer at tale med pigerne om, er, at det er nogle andre, som har forbrudt sig mod dem. Men det eneste, vi selv kan gøre, er at låse vores cykel. Altså at vi selv tager nogle forholdsregler i forhold til, hvornår vi sender noget videre. Kan jeg godt sende billeder til min 12-årige kæreste og regne med, at han forstår omfanget af det, og ikke sender det videre? Vi kan desværre ikke regne med eller satse på, at alle altid har den samme respekt og høje moral”.

Psykologens råd: Hvis du er blevet udsat for shaming

  • Hvis der er blevet delt billeder af dig, så husk, at det ikke siger noget om, hvem du er. Det er en enkeltstående begivenhed, men din historie er meget længere og mere nuanceret, så billeder på nettet er ikke dig.
  • Tal med nogen om det. Skammen kan komme til at fylde rigtig meget, så tal med nogen, der kan hjælpe med at få løst op for det.
  • Selv om det fylder alt lige nu, så husk, at det er værre i dit hoved, end det er for resten af verden. Det går over og man kommer videre – verden bliver normal igen, selv om det ikke virker sådan lige nu.

Kilde: Anna Bjerre, psykolog og stifter af GirlTalk

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.