Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PR

Åbn dine sanser i den globale landsby

Lev med og lær af hele verden på Højskolen på Kalø, hvor forskellige kulturer mødes i et stærkt og sjovt fællesskab.

Vil du bo på værelse med Irak, få serveret kaffe af Kathmandu og samtidig lære at forstå, hvorfor indere lader opvasken stå i stedet for at sætte det i opvaskemaskinen? Så burde du tage turen til Djursland.

Her finder du nemlig Højskolen på Kalø; et helt særligt fællesskab, der er blevet mødested for hele verden.

Højskolen på Kalø tog begyndelsen til sin nuværende form, da forstander Bent Klougart i 1952 ønskede at komme med et modsvar til den overdrevne nationalisme, der op igennem 30’erne og 40’erne var ved at smadre hele Europa.

Ungdommen skulle have et internationalt udsyn og lære at forstå fremmede kulturer, og det blev derfor kernen i højskolen. Det blev straks en kæmpe succes blandt de unge, og det dannede fundamentet til det, højskolen er i dag. En landsby af forskellighed, hvor kulturer mødes, lærer af hinanden – og har det sjovt sammen.

De fleste af eleverne på højskolen er ikke etniske danskere. Mange af dem er asylmodtagere, andre steder kaldet flygtninge, som skal lære at finde fodfæste i det danske samfund. Andre er grønlændere, der vil modne sig til at tage en uddannelse, lige som der kommer elever fra hele verden, der af den ene eller anden grund ønsker at blive klogere på Danmark. Og her er din chance for at gøre det samme, og samtidig blive klogere på deres kultur.

”Fælles for alle er, at dansk sprog, kultur og demokratisk dannelse er højskoleopholdets indhold og mål. Vi er fortsat af den opfattelse, at interkulturelle relationer, kulturmødet, mellemfolkelig forståelse og integration skal være nøglebegreberne, som bærer højskolen,” siger forstander Søren Iversen.

MÆRKER UROSTEDER

Højskolen på Kalø inviterer indenfor til ophold af forskellig varighed, fra fire til 24 uger, hvor to hovedlinjer og fire tilvalgsfag danner rammerne.

Hovedfokus ligger på kurset Dansk Sprog og Kultur, som retter sig mod de personer, der kommer til Danmark og vil lære at fungere i en dagligdag her. Det handlede i sin tid ikke mindst om de personer fra Eksjugoslavien og Tyrkiet, som i 70’erne blev ‘importeret’ til Danmark som arbejdskraft.

Kurset blev hurtigt kendt verden over både blandt studerende, efterkommere af danske udvandrere og mange andre

”Kurset blev hurtigt kendt verden over både blandt studerende, efterkommere af danske udvandrere og mange andre. En særlig gruppe udgjorde og udgør fortsat mennesker, der har måttet flygte fra deres hjemlande på grund af krig, ufred og andre forhold, der har gjort det umuligt at videreføre tilværelsen i eget land. Meget kort kan man sige, at vi på Kalø altid har mærket verdens urosteder,” siger Søren Iversen.

LEV I LABORATORIET

Det andet fokusområde er antropologi, hvor man sætter sin ind i og lærer andre kulturer at kende. Her er Højskolen på Kalø det perfekte laboratorium og legeplads, hvor man kan få kulturer fra hele verden ind under huden. Antropologi-linjen retter sig mod etniske danskere, der vil blive klogere på menneskerne i verden omkring sig. Hvorfor kan japaneren i virkeligheden mene ‘nej’, når hun siger ‘ja’, og hvordan bliver man klogere på personer fra den anden side af kloden, uden alle fordommene gør blind?

”Med faget får man både mulighed for at tilegne sig teoretisk viden og indsigt og samtidig chancen for at studere faget i praksis ved at gøre opholdet med og blandt højskolens udenlandske elever til et feltarbejde blandt disse,” siger Søren Iversen.

På Højskolen på Kalø får du et ophold, der både gør dig klogere på verden omkring dig, og som samtidig giver dig nye venner, du skal sige hej til på arabisk, kinesisk, spansk – eller dansk.

Advertorialen er lavet i samarbejde med Højskolen på Kalø.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.