Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: COLOURBOX

Få råd til studielivet

 

Det er midt på måneden, og du får med bankende hjerte og svedige håndflader taget dig sammen til at åbne netbanken, hvor du nok godt ved, at det ikke ser for godt ud

Studielivet kan være hårdt – der er så mange sjove ting, man gerne vil, men samtidig vælter det ind over dig med de kedelige udgifter. Husleje, forsikringer, og der skal jo også købes mad.

Alle de ting, mor og far havde styr på, da du boede hjemme, er nu blevet din opgave, og du har måske kun en SU at leve for. For at det hele ikke skal ende i noget rod, så tag og få noget struktur på din økonomi. Det er slet ikke så svært, og det kan virkelig betale sig.

Det vigtigste er at få lagt et budget, så man får overblikket over sin økonomi.

”Det handler om at få de gode pengevaner ind under huden. Så kan man bedre slappe af og koncentrere sig om hverdagen, og man får overskud til sit studie, og hvad man ellers gerne vil,” siger Louise Skjødsholm, specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet.

FÅ OVERBLIKKET

Det allervigtigste for at få en god økonomi er, at du danner dig et overblik over dine indtægter og udgifter. Men hvordan kommer man så i gang med det?

Det vigtigste er, at du finder ud af, hvad der virker godt for dig. Brug for eksempel en almindelig blok, en budgetskabelon eller et Excelark og skriv ned, hvad du får ind af penge hver måned, og hvad du bruger af penge. Du får nok SU, og måske har du også et studiejob og er heldig at få boligsikring.

Skriv ned, hvor meget der går til husleje, hvor meget du bruger på mad, mobil og bøger – og hvor mange penge, der egentlig går til øl i fredagsbaren. Træk alle dine udgifter fra dine indtægter og  wupti, så har du et billede af, om det ser godt eller skidt ud med økonomien.

”Det vigtigste er at få lagt et budget, så man får overblikket over sin økonomi. Det er supervigtigt, for der er mange, der tror, at de kan overskue deres økonomi oppe i hovedet. Det er bare rigtig svært for mange, selv om man ikke føler, at man har så mange poster. For det har man alligevel,” siger Louise Skjødsholm.

Hvis det ser skidt ud, er det tid til at prioritere. Kan jeg tage cyklen i skole i stedet for bussen, og kan jeg måske droppe en enkelt bytur? Det eneste, du ikke må gøre, er at være ligeglad.

”Det dummeste er at lukke øjnene og tænke, at det nok skal gå. Det kan man ikke. Vi har alle været der og ved, at man bare har en stram økonomi som ung studerende. Det bedste er at få fornemmelsen af, at det er en selv, der har styr på det,” siger Louise Skjødsholm.

MØD DE ANDRE

Hvis du er i vildrede om, hvordan du skal få styr på det hele, så er der hjælp at hente et sted, hvor du helt sikkert føler dig hjemme. Penge- og Pensionspanelet har nemlig lavet Facebooksiden PÅ RØVEN, hvor unge i din situation deler gode spareråd og hjælper hinanden. Så er du fri for at stille de lidt pinlige spørgsmål til mor og far.

”For mange unge er det stadig lidt svært og tabuagtigt at snakke om, at man måske ikke har nok penge og synes, at det er lidt svært. Så er det meget fedt, at man kan gå ind og læse om og spørge andre, hvad de gør,” siger Louise Skjødsholm.

Inde på PÅ RØVEN kan du få tips til, hvordan man kan lave lækker mad til næsten ingen penge, hvordan man på lavbudget kan besøge vennerne i den anden ende af landet, eller hvordan man får råd til julegaverne til familien uden at blive ruineret i december og januar.

”Det handler om, at man kan se, hvad der virker for andre, og så kan det måske også virke for en selv. Der er ingen, der siger, at man skal gøre det, men man møder nogen, der kommer med nogle værktøjer og gode tip til, hvordan man kan få det til at køre rundt,” siger Louise Skjødsholm.

Advertorialen er lavet i samarbejde med Finanstilsynet.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.