Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PR

Er højskole nu noget med robotter?!

Striktrøjer og dramaundervisning ryger i baggrunden på Nordfyns Højskole. I stedet skal man designe og bygge sin egen robot.

De fleste har indtryk af, at et højskoleophold i Danmark handler om at sidde i rundkreds og snakke om sin personlige udvikling, mens man venter på at skulle spille hovedrollen i det næste teaterstykke eller koncert.

Men det bliver i hvert fald ikke tilfældet, når Nordfyns Højskole i januar åbner dørene for sin nye linje, hvor fokus kommer til at ligge på robotter og design. Det fortæller forstander Mogens Godballe.

“Vi synes, at der er for lidt naturvidenskabelig interesse inden for højskolen, hvor der er en tendens til, at det er de bløde værdier, som er mest dominerende. Derfor vil vi gerne lave et tilbud til de teknikinteresserede, der ikke har tænkt på et højskoleophold,” siger han.

Derfor vil vi gerne lave et tilbud til de teknikinteresserede, der ikke har tænkt på et højskoleophold

På forløbet kommer deltagerne til at skulle designe og lege med robotter, lave små selvkørende biler og i det hele taget eksperimentere med design og robotter.

Men de bliver også konfronteret med de mange dilemmaer, som robotternes udbredelse kommer til at skabe.

“Selv om vi er meget fascinerede og begejstrede for robotter og design, så skal man også have den kritiske vinkel med. Deltagerne kommer også til at skulle forholde sig til eksempelvis kunstig intelligens, hvor der er både juridiske, samfundsmæssige og etiske problemstillinger,” forklarer Mogens Godballe.

”ROBOTTERNES RIGE”

Nordfyns Højskole ligger ved Bogense på Fyn, og netop Fyn er faktisk blevet noget af et centrum for robotter med både virksomheder, uddannelsesinstitutioner og forskning.

Højskolen har flere japanske lærere på lønningslisten, og det er derfor naturligt at bruge robotudviklingen i Japan som inspiration. Derfor tager eleverne på 2 ugers studietur til ”Robotternes Rige”, Japan, hvor de skal besøge robotbarer og ”science fiction-forsøg”.

Blandt de interessante mulige partnere er også det nationale testcenter for droner, som ligger i Beldringe Lufthavn, og i det hele taget bliver et ophold på Nordfyns Højskole en mulighed for at komme ud og møde kloge og interessante mennesker fra branchen.

Med den nye linje på højskolen vil Mogens Godballe og hans kollegaer være med til at udvikle nye talenter til at bygge fremtidens robotter.

”Kloge folk siger, at fremtiden vil blive præget af både robotter og droner, og derfor er det også en god idé at have en dybere forståelse for, hvordan den slags virker. Og så er det bare facinerende, slutter han.“

Advertorialen er lavet i samarbejde med Nordfyns Højskole.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.