Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: MATHEUS FERRERO / UNSPLASH

Derfor skal du lære et fremmedsprog

Du fatter aldrig dine arabiske naboer, charmerer med franske gloser eller læser menukortet på kinesisk – medmindre du gør noget ved det.

På de videregående uddannelser ser man en langsom død blandt mange fremmedsprog. Det er en skam. De fleste prioriterer engelsk over alle andre sprog, og det gør i sidste ende, at alle afgangsstudenter kan det samme. Så hvorfor er der ingen, der kaster sig over italiensk, urdu eller mandarin? En dimittend med unikke fremmedsprogskundskaber må stå stærkere på arbejdsmarkedet?

Lektor på afdelingen for dialektsforskning på Nordisk Forskningsinstitut og leder af sprogforandringscentret, Marie Maegaard, forklarer:

”Jeg forstår det ikke. Flere analyser peger på, at det er vigtigt for det danske erhvervsliv, at unge mennesker kan tilbyde et fremmedsprog.”

Marie Maegaard

DU TOPTUNER DIN HJERNE

Ud over at blive en attraktiv kandidat for din fremtidige arbejdsplads, er der også en række andre egenskaber, som følger med i mestringen og læringen af et nyt sprog.

”Når du lærer et fremmedsprog, så forstår du også landets kultur, og du bliver rent faktisk bedre til at lære flere sprog, fordi din grammatiske forståelse bliver udvidet. Derudover bliver dine kognitive evner tunet, så du bedre kan klare alle mulige andre logiske løsningsopgaver,” forklarer Marie Maegaard.

Derudover bliver dine kognitive evner tunet, så du bedre kan klare alle mulige andre logiske løsningsopgaver

DU SCORER BEDRE

På et mere jordnært plan kan man med fordel referere til den danske kultfilm ‘Italiensk For Begyndere’. Her ser vi, hvordan Jørgen er dybt forelsket i den italienske skønhed Giulia, og hvordan han på klumset og klodset vis forsøger at udtrykke sin kærlighed til hende. Det er en kavalkade af tåkrummende situationer, som han ikke ville stå i, hvis han kunne sproget.

Dialektsforskeren vil ikke afvise, at man kan blive bedre til at score, når man kan et fremmedsprog.

”Jeg tror, det kommer meget an på hvilket sprog, der er tale om, og hvem man prøver at score. Der findes ikke nogen evidens for, at man bliver bedre til at score, men flere studier peger på, at man bliver bedre til at kommunikere og aflæse situationer,” siger Marie Maegaard grinende. Og det er jo alt andet lige en god begyndelse, hvis man har en flirt i kikkerten.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.