Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: SAULO MOHANA / UNSPLASH

Sådan vælger du en fremtidssikker uddannelse

Rusturens tømmermænd er barnemad sammenlignet med den hovedpine, som fremtidsudsigterne til uddannelse og arbejde volder mange.

Udsigten ud over oceanet af uddannelsesmuligheder er fænomenal, ja, næsten svimlende. Hvordan er det lige, man vælger rigtigt første gang, så man er sikret et spændende og udfordrende job? Det er jo ikke engang sikkert, at der stadig er efterspørgsel efter ens kvalifikationer, når man er endelig er færdiguddannet. Det er store spørgsmål, og det er ikke underligt, at mange er i vildrede over, hvilken retning de skal vælge.

”Jeg tror, at rigtig mange gymnasieelever ser universitetsvalget som en kæmpe udfordring, bl.a. fordi der er et stort pres, som er blevet en integreret del af gymnasielivet. Dengang jeg studerede, var universitetet en beslutning, som indtraf efter et par sabbatår. I dag ser tendensen anderledes ud. Gymnasieelever tænker over, hvad de skal studere, mens de studerer,” siger sociolog og fremtidsforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning, Anne Dencker Bædkel.

MUTE DIN OMVERDEN

Det er klart for enhver, at presset kaster en smule fremtidsfrygt af sig, og at mange gymnasieelever derfor tumler med spørgsmålet: Hvad fanden skal jeg egentlig læse?

”Omskifteligheden på arbejdsmarkedet er helt utrolig. De nyuddannede bliver i dag i  højere grad ansat i vikariater, projektstillinger og som freelancere. Det, tror jeg, skaber usikkerhed hos de studerende, som måske bare drømmer om en fast stilling. Derfor er de studerende i skarp konkurrence med hinanden, og det pres kaster, tror jeg, en del fremtidsnervøsitet af sig,” siger konsulent ved Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Helle Hvass, og tilføjer:

”Det bliver derfor pokkers vigtigt at vælge den rigtige uddannelse, og det er i langt højere grad ydre årsager, som styrer de unges beslutninger, end hvad de egentlig selv har lyst til. Jeg tror, få lytter til deres egne ønsker i forhold til drømmejobbet for efterfølgende at gå målrettet efter at indfri dem.”

Ifølge Helle Hvass burde mange flere have modet til at lytte til sig selv.

”Jeg tror, de unge ville gøre sig selv en kæmpe tjeneste, hvis de for en gangs skyld ville slå omverden på lydløs og lytte til deres mavefornemmelse. Sluk alt omkring dig, sæt dig ned og tænk over, hvad du vil med dit liv.”

Hvis man har brug for hjælp i forhold til at træffe de rigtige uddannelsesmæssige beslutninger, kan det være en god ide at alliere sig med f.eks. en studievejleder. Der findes også adskillige onlineredskaber, hvor man kan finde ud, hvilken uddannelse og hvilket arbejde, der passer til ens personlighed.

Kast dig over tidens tendenser lyder det fra sociolog og fremtidsforsker, Anne Dencker Bædkel.

FREMTIDENS SIKRE UDDANNELSER

Mange universiteter griber allerede ud i fremtiden for at skabe uddannelser i nutiden. Bl.a. er der allerede mange mennesketeknologiske linjer, og fremtiden byder utvivlsomt på flere. Blot for at nævne et par stykker har Designskolen Kolding etableret en kandidatlinje Design for Play, Aalborg Universitet udbyder linjen Teknoantropologi, SDU har velfærdsteknolog, og RUC har Hum-Tek på skemaet.

”Verden er mere kompleks, foranderlig og globaliseret end nogensinde før. Hvis du skal vælge en uddannelse, hvor der med stor sandsynlighed er arbejdsmuligheder i den anden ende, skal du kaste dig over tidens tendenser. Det ser ud, som om rigtig mange rutinemæssige arbejdsopgaver vil blive overtaget af robotter og kunstig intelligens. Det ser man for eksempel med IBM’s Watson, som kan diagnosticere patienter, uden at en læge er til stede. Det vil tage arbejdet fra nogle, men det vil også skabe nye arbejdspladser til dem, som formår, at arbejde med robotterne,” siger Anne Dencker Bædkel.

Derudover ser vi et voksende marked for menneskelige relationer, og hvordan vi oplever verden og begår os i den.

“Oplevelsesøkonomi, storytelling, brand-narrativer og markedsføring er virkelig i vækst. Hvis de unge forstår og kan mestre tendenser for, hvordan vi agerer med hinanden på sociale medier, og hvordan vi kan se verden i nyere og smartere perspektiver, så tror jeg, at de har gode fremtidsudsigter. Jobs med fremtid i er med andre ord beskæftiget med mødet mellem mennesker og mødet med omverden,” understreger Anne Dencker Bædkel.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.