Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: MALIN GRANROTH

Ung og badass: Malin ændrer verden med politisk kunst

Tegner Malin Granroth bruger sarkastisk popkulturen til at sætte fokus på socialpolitiske, kønsmæssige og samfundsøkonomiske problemstillinger.

Hun lader My Little Pony tale om økonomisk fordelingspolitik, og under det rammende navn ‘Douchebag Medley’ udstiller hun politikernes populisme og hykleri ved at sample dem ind i Backstreet Boys’ tekster.

Det går ikke stille for sig, når den 29-årige svenske tegner Malin Granroth svinger den postmoderne blyant. Det er råt, det er grineren og vigtigst af alt – hun trykker lige der, hvor den kollektive samfundssamvittighed gør (eller burde gøre) allermest ondt. Derfor er Malin badass, og derfor er hun – og de øvrige politiske kunstnerspirer, der er ved at bryde igennem cementen – vigtig for os alle sammen.

Her fortæller Malin Granroth om sin kunst og giver tips til, hvordan du selv kan komme i gang, hvis der bor en indigneret, politisk kunstner i dig, som bare venter på prøveløsladelse.

Hvordan kom du i gang som kunstner?

“Det startede, da jeg opdagede de svenske tegneserieskabere Liv Strömquist og Joanna Rubin Dranger. Jeg blev med det samme forelsket i tegneserier – både at læse dem og at lave dem selv. Det var sådan, jeg fik interessen for at tegne og begyndte at kombinere min streg med politik. Men det var ikke før, jeg kom med i et feministiske tegneseriekollektiv, at jeg rigtig kom i gang.”

Hvordan vil du beskrive din kunst?

“Jeg kan godt lide at skabe kraftfulde tegninger, hvor humor og politik bliver kombineret. Jeg tegner analogt og foretrækker at eksperimentere med forskellige teknikker.”

Jeg kan godt lide at skabe kraftfulde tegninger, hvor humor og politik bliver kombineret.

Vil du gerne opnå noget med din kunst?

“Nogle gange tegner jeg bare, fordi det er sjovt, og ønsker egentlig ikke at opnå mere end det. Men andre gange jeg ønsker at formidle et politisk budskab eller lignende. Jeg vil gerne vække folks følelser og få dem til at tænke.”

Hvorfor er politisk kunst vigtigt?

“Fordi det gør politiske budskaber tilgængelige og lettere at tage til sig.”

Hvor finder du inspiration?

“Jeg bliver inspireret meget af den musik, film og kunst, som jeg kan lide. Jeg tegner også en del selvbiografisk, hvor jeg tager udgangspunkt i mine egne erfaringer. Selv ting, som jeg ikke kan lide, kan være en stor inspiration.”

Malin Granroths råd til dig, som drømmer om at blive kunstner

Mit bedste tip er at tilslutte sig eller oprette et kunstnerkollektiv. Det er fedt at skabe noget sammen, og det er rart at tilhøre en kreativ forsamling, fordi det ofte kan være ensomt at skabe kunst. Jeg er selv involveret i et feministisk tegneseriekollektiv kaldet ‘Dotterbolaget’.

Forsøg altid at afslutte, hvad du har starter, selvom du er utilfreds med resultatet. Det føles fantastisk og er meget motiverende at få tingene gjort færdig.

Afprøv forskellige teknikker og metoder – måske finder du en ny måde at arbejde på, som udvikler din kunst.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.