Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PEXELS

Kunsten at leve det gode studieliv

Hvordan finder man som ung studerende balancen mellem bøger, boldspil, Bacardi og bedstemor?

Hvordan scorer man det flotte 12-tal, bliver populær i sin klasse, finder en god studiegruppe og har overskud til fritidsinteresser, fest og farver?

Kravene til landets unge studerende er høje, og når man så samtidig skæver til amerikanske film og populærkultur, hvor studietiden virker som en lang sorgløs fest, ja, så kan presset fra alle sider i ens eget studieliv gøre livet uoverskueligt. Men hvordan finder man som ung studerende balancen mellem bøger, boldspil, Bacardi og bedstemor?

En passende mængde søvn hver nat er første skridt mod at sikre overskud i hverdagen og undgå stress, lyder det fra professor Carsten Obel, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Man skal lære meget, og derfor er god søvn et godt sted at starte

”Som studerende bliver man udsat for mange krav, og man skal lære meget, og derfor er god søvn et godt sted at starte. Det er den del af døgnet, hvor kroppen får lov til at restituere,” siger Carsten Obel.

Hans næste råd er at finde gode mennesker at samarbejde med. Det handler om at sætte sig et godt hold – eksempelvis i en læsegruppe – af mennesker, som man har det socialt og fagligt godt og rart med, lyder det fra professoren.

”Det er et problem, når man ser sine studiekammerater som konkurrenter. Mange unge mennesker er blevet fortalt, at de skal undgå at blive slået af de andre. Vi ved fra undersøgelser, at stressfaktoren og presset, man måtte føle, altid vil være større, hvis man ikke har nogen at dele det med. Derfor skal man gå efter at etablere gode fællesskaber,” siger Carsten Obel.

EN HELLIG TID

Spørger man aarhusianeren 26-årige Tobias Kjellberg, der har færdiggjort sin datamatikeruddannelse på Erhversakademi Aarhus, er nøglen at lære sig selv at kende.

Han har læst digital design på Aarhus Universitet, inden han tog til Canada for at tage et semester i computervidenskab på University of Regina. I sin fritid er han foruden de festlige arrangementer på studiet optaget af alt fra ishockey over madkunst til diskussioner om livets store spørgsmål. Han kender således – i både ind- og udland – til kunsten at finde en gylden vej mellem det krævende studie og fritiden og festerne.

Hovedreglen er først og fremmest at studere noget, du kan lide

”Hovedreglen er først og fremmest at studere noget, du kan lide. Penge er ikke alt, så du skal vælge et studie, der interesserer dig. Det skal være noget, du er nysgerrig på og interesserer dig for,” siger Tobias Kjellberg og fortsætter så:

”Efter jeg valgte mit studie, har det handlet om at vide, hvordan jeg får det bedste pusterum ved siden af studiet, og hvordan jeg lader op på bedste måde. Når du finder ud af, hvordan du gør det bedst, må du holde den tid hellig,” siger han.

Tobias Kjellberg fortæller, at hans ”hellige tid” ligger i et spænd mellem at have tid med familien og en nær gruppe venner samt at være fysisk aktiv – eksempelvis i form af ishockey og fitness. For når man i løbet af ugen får sved på panden, er der mere energi og overskud til at balancere mellem bøger og fritid, lyder det.

Det kan du ikke, og det skal du indse. Du skal lære at sige nej

“Det kan være svært og nogle gange uoverskueligt at være ung og studerende, for der er mange krav og forventninger til, at du skal være på og deltage i alt. Det kan du ikke, og det skal du indse. Du skal lære at sige nej. Derfor har jeg også lært, at hvis tingene bliver for presset, er det nødvendigt at stoppe op og sadle om. Det kan tage tid, men du skal altid passe på dig selv, for det kan tage lang tid at komme ovenpå igen, hvis du brænder ud. Intet omkring dit studie er så vigtigt, du skal ofre alt for det,” siger han.

OPMÆRKSOM PÅ FARESIGNALER

Tobias Kjellbergs opmærksomhed på motion, relationer uden for studiet og de små psykiske faresignaler stemmer overens med, hvad professor Carsten Obel anbefaler.

”Der er et pres i forhold til at være social, drikke igennem, få gode karakterer og de her ting, men man skal finde sin egen balance, så man ikke ødelægger sit studieforløb. Mange studier handler om dygtiggørelse af akademiske discipliner, men studiet er også en læring om livet og hvordan man fungerer, samarbejder og skaber resultater med andre mennesker,” siger Carsten Obel og tilføjer:

”Man skal huske søvnen, relationerne, fritidsinteresserne, motionen og variationen i sit liv, men det mest banale råd er at mærke efter i maven hver dag, hvad det er, man har brug for,” siger han.

5 råd fra professoren

Ifølge professor Carsten Obel er det følgende nøgleord for et studieliv i balance:

  • Søvnen
  • Relationerne
  • Fritidsinteresserne
  • Motionen
  • Variationen

Og så skal du mærke efter i maven, hvad du har brug for.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.