Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PEXELS

Sådan bliver du en mester i smalltalk

Mødet med en masse nye mennesker i forbindelse med studiestarten kan virke angstprovokerende, men det behøver det ikke være.

Danskerne hader at smalltalke med fremmede mennesker. Sådan lyder konklusionen fra adskillige undersøgelser i det seneste årti, hvori det fremgår, at kun hver femte dansker ynder at tale med en fremmed.

Ja, ifølge rejsesøgemaskinen Skyscanner, der har lavet en af undersøgelserne, foretrækker danskerne faktisk i høj grad at lade som om, at de sover eller læser i en bog fremfor at ende i en potentiel akavet samtale med sidemanden.

Men smalltalken er slet ikke til at komme uden om, hvis man er en af de over ca. 60.000 unge danskere, der lige om lidt begynder på en uddannelse. Her lever smalltalken i bedste velgående i introdagene.

FØLELSEN AF AT BLIVE AFVIST

Derfor har GOTHA allieret sig med Birgitte Sally, der i 2013 udgav bogen ”Tag kontakt – Guide til smalltalk”, der giver viden om, hvad smalltalk er, og hvem man er som smalltalker og ikke mindst giver en række værktøjer til at blive bedre til at smalltalke.

Og så er der helt grundlæggende en risiko for, at man kan komme til at føle sig afvist, hvis man begynder at snakke med fremmede

”En udfordring med smalltalken – især i forhold til studiestart – er, at man vil gerne vise, at man er intelligent, smart og noget særligt. Man er måske lidt nervøs, og så er der helt grundlæggende en risiko for, at man kan komme til at føle sig afvist, hvis man begynder at snakke med fremmede,” siger Birgitte Sally.

Hun er uddannet cand.mag. i kommunikation og teatervidenskab og har siden uddannet sig som psykoterapeut, systemisk proceskonsulent og mindfulness træner. Hun kender således udmærket til folks problemer med at smalltalke.

”Man kan opleve følelsen af, at man kan komme til at sige noget dumt, og så vil gruppen synes, at man er dum, og så vil man ikke passe ind. Så er det nemmere at lade være,” siger Birgitte Sally.

Forskning viser ifølge Politiken, at vi socialiserer med dem, vi kender, hvorfor vejen til spontane snakke med fremmede mennesker er længere. Ifølge Birgitte Sally er første skridt at have modet til at være banal.

Smalltalk handler om at tale om de lette ting, vi har tilfælles

”Smalltalk handler om at tale om de lette ting, vi har tilfælles. Det er vind, vejr og klichéfyldte ting. For når man smalltalker er det jo ikke indholdet, men selve kontakten, som betyder noget,” siger hun.

KROPSSPROG ER AFGØRENDE

Birgitte Sally peger på tre elementer, der er værd at hæfte sig ved, når det kommer til smalltalk: Kropssproget, samtaleemnet og modet.

”Når man kommer ind i et rum, skal attituden være på plads. Man kigger ofte ned, når man er utryg, og det er en dårlig start. Det handler om at kigge folk i øjnene og møde dem med venlighed,” siger hun.

Herefter kommer samtaleemnet, når man har hilst på de fremmede omkring sig. Og der er altid noget at tage fat på, mener Birgitte Sally, som henviser til al den gratis information, der er omkring én. For der er altid en eller anden anledning til, at man netop er der, hvor man er, og derfor er der også en række ting, man kan iagttage.

”Man kan tale om studiestarten, receptionen eller fodboldkampen, man er til. Der er også altid nogle omgivelser i form af enten en flot udsigt, malerier på væggen eller måske et lummert lokale. Man kan også tale om det, der er interessant ved hinanden. Et par smarte sko eller en flot frisure,” eksemplificerer Birgitte Sally.

Til sidst nævner forfatteren modet til at blive ved i 12-15 sekunder ekstra, selvom samtalen ikke glider fra første sekund.

”Måske er man kommet til at sige noget lidt forkert, eller måske er den fremmede rent mentalt et helt andet sted. Famleriet kan gøre os utrygge, men så er det med at holde ved og finde noget, som begge parter gider at snakke om,” siger Birgitte Sally.

10 gode råd til bedre smalltalk

 1. Præsenter dig for folk, gør indtryk og sæt aftryk.
 2. Tag initiativ.
 3. Smil, tænk over din kropsholdning og hold øjenkontakt.
 4. Sæt dig ved siden af en, du ikke kender.
 5. Brug sted og anledning som indledning til en samtale.
 6. Spørg efter hjælp eller information.
 7. Fortæl, hvad du kan bidrage med i en given situation.
 8. Vær brobygger mellem folk, når du har mulighed for det.
 9. Vær tålmodig og lyt efter.
 10. Vær oprigtig og nærværende.

Kilde: „Tag kontakt – guide til smalltalk“ af Birgitte Sally fra Sally Kommunikation.

 • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.