Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: MICHAEL WINTHER

Naturvidenskab i øjenhøjde - RUC giver mulighederne

At læse naturvidenskab på Roskilde Universitet, RUC er en ren lykkerus med meget højt til loftet. Det mener i hvert fald Marc, Michael og Anders, der alle tre læser matematik og fysik på kandidatuddannelsen. På RUC gælder det om at tage favntag med verden, om selvstændighed og om samarbejde på tværs. Om mangfoldige muligheder for at engagere sig fagligt, og om en studenterstyret dagsorden hvor man hjælper hinanden.

De har ikke fortrudt deres studievalg et sekund. Det har honoreret på alle tænkelige punkter, og de sætter især pris på det inkluderende studiemiljø. Et studiemiljø hvor man hjælper og er tæt på hinanden, og hvor der er plads til og respekt for den enkelte. Højt til loftet 24/7. Plads til faglig fordybelse, rum og tid til at nørde igennem på den mindste detalje, og plads til både den planlagte og spontane fest. Men ikke mindst er de begejstrede for den tætte kontakt og dialog med forskerne. Et inspirerende studiemiljø med faglig ping-pong i øjenhøjde, og en gensidig faglig interesse der understreges af den åbne dørs politik, hvor man som studerende altid kan troppe op på forskernes kontor og få råd og vejledning uanset tidspunktet på dagen.

- Det er fedt, vi er så tæt på forskerne. Det giver virkelig noget til studiemiljøet, og det engagement vi lægger i det. Vi kan nemlig altid søge råd og vejledning hos dem, fordi de er en helt naturlig del af studiemiljøet. Vi mødes i kantinen, spiller en gang bordfodbold eller drikker en øl sammen om fredagen. Og fordi vi er så tæt på hinanden hele tiden, er man meget tryg ved at stille spørgsmål både i og udenfor undervisningen, fortæller Marc Dam.

KOMPLEKSE PROBLEMFELTER

Marc Dam, Michael Skytte og Anders Gylling er netop nu i gang med det speciale, der om ganske få måneder bliver kronen på værket, og afslutter deres kandidatuddannelse på Roskilde Universitet, RUC. På visitkortet kommer der til at stå cand.scient. i matematik og fysik, men hvad titlen skal bruges til på den lange bane er endnu usikkert. Ambitionerne er forskellige, og det samme gælder drømmene. Men de er alle tre enige om, at deres naturvidenskabelige viden og kompetencer skal i spil. Ud og virke i samfundet, bruges til noget nyttigt og fornuftigt, og give dem hver især en levevej, som de synes er interessant og berigende.

For Marcs vedkommende er ambitionerne forskervejen, og det betyder, at der først skal en Ph.d. i hus. Michael har ambitioner om at arbejde med modellering af dynamiske systemer, og det må meget gerne ske i fx Dansk Hydraulisk Institut, på Vestas eller i Vejdirektoratet, mens Anders er åben for at bringe sine matematiske kompetencer i spil i både Nykredit og NETS.

Dog betinger han sig, at uanset hvor han bliver ansat, skal der være gode kollegaer og et inspirerende arbejdsmiljø.  - Som kandidat i naturvidenskab er man jo uddannet til at være problemløser og problemknuser.

Det er fundamentet i uddannelsen, og det betyder reelt, at vi som færdiguddannede kandidater i naturvidenskab vil have adgang til mange spændende jobmuligheder på arbejdsmarkedet, fordi naturvidenskabelige kompetencer altid er efterspurgte. Og at vi samtidig har to fag, som for vores vedkommende altså er matematik og fysik, gør kun sagen bedre.

Vi er bredt funderede, og gennem uddannelsen er vi trænet i, at overskue og trænge ind i komplekse problemfelter, og kan angribe dem fra både en matematisk og fysisk tilgang. Det er et plus både for os, og den organisation vi skal arbejde i forklarer Anders Gylling.

FAGLIG PROGRESSION

Roskilde Universitet er kendt og respekteret for sin studieform, hvor problemorienteret projektarbejde i grupper spiller en helt central og afgørende rolle. Studieformen udgør det fundament og det DNA, som kendetegner enhver kandidat fra RUC. På RUC’s naturvidenskabelige uddannelser er der fart over feltet, og hver uge kan man være sikker på mellem 20 til 25 timers skemalagt undervisning. En undervisning der består af en kombination af forelæsninger, kursusaktiviteter og projektvejledning af underviserne i studiegrupperne.

Hertil kommer så tiden til selve projektarbejdet, hvor der skal researches, læses, skrives, diskuteres og tilpasses, ligesom der skal være plads til studieture og internater, som bl.a. det årlige Holbækseminar, der afholdes på Søminestationen. Holbækseminaret er et tværfagligt arrangement for studerende, der enten læser matematik eller fysik. Hvert år har seminaret en ny dagsorden, og senest har man bl.a. diskuteret strukturen for den nye kandidatuddannelse, ligesom studiemiljøet har været til debat. Men seminaret har bestemt også et socialt formål, der skal kitte de studerende bedre sammen til gavn for studiemiljøet, engagementet og indlevelsen i studiet.

- Matematik og fysik er virkelig et studie med fuld blus på koncentrationen. Der skal arbejdes, og det bliver belønnet ved, at vi virkelig på daglig basis bliver bekræftet i, at vi bliver bedre og bedre til at tackle matematiske og fysiske problemfelter og -områder. Vi oplever nemlig på egen krop progressionen i vores faglighed, og vi oplever hvordan, vi i dag både tør og kan koble og kombinere os frem mellem de forskellige naturlove. Det styrker ubetinget det faglige fundament, som vi efterhånden står mere og mere fast på. Ja – og så gavner det naturligvis selvtilliden, siger Michael Skytte.

BASIS ER GENIAL

Specialeskrivningen er i fuld gang, og specialet handler om hydrodynamik. Om hvirvler i vand, og om de kræfter, der bliver frigjort, når hvirvlerne smelter sammen med hinanden. Det var udgangspunktet. Men specialet har allerede udviklet sig, og handler nu også om turbulens og vindmodstand, idet de gennem deres studier har fundet ud af, at det er de samme fysiske regler, der gælder i både luft og vand, når det gælder hvirvler. Her spiller forskellige computersimuleringer en væsentlig rolle. Den viden og de erfaringer, de nu indhøster som projektgruppe, skal bruges aktivt, og de mener, at deres resultater vil være interessante for både vindmølle- og flyindustrien.

- Nu har vi snart kandidateksamen i hus, og det bliver bestemt fedt, men også lidt vemodigt, fordi RUC har kvitteret på alle drømme og ønsker. Især er studieopbygningen med basisuddannelsen genial, fordi man lige får et år til at trække vejret og afklare, hvilken kandidatuddannelse man skal tage, samtidig med at man er en del af det naturvidenskabelige studiemiljø, siger Michael, Anders og Marc i fællesskab.

Advertorialen er lavet i samarbejde med RUC.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.