Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvem taler unge med, når de har det svært?

Stress, angst, ensomhed og depressioner får i stigende grad fat i flere og flere unge. Og mens det store flertal trives, så er der mange unge, der kæmper med troen på sig selv, som ikke kan fokusere på skole og uddannelse, og som har svært ved at finde deres plads på hylden, men der er hjælp at hente. Rådgivningstilbuddet headspace giver gratis rådgivning til børn og unge mellem 12 og 25 år.

De kom snigende en efter en. Mette blev overvældet af sine tanker. Hjertet hamrede derudaf i ét væk. Pulsen steg slag for slag, og hun kunne mærke sveden pible frem på panden.

Mette sad der i skolen og følte sig utilpas i sådan en grad, som hun ikke havde prøvet før. Angstanfaldet var ikke det første, men det var de hidtil mest voldsomme.

”Jeg vidste ikke, hvad der skete, og det skræmte mig”, fortæller Mette. Hun følte sig ikke god nok, var stresset og tænkte hele tiden, at hun ikke var en god veninde, ikke passede ind og følte sig anderledes end alle de andre unge på hendes gymnasium. Men hun ville ikke bebyrde sine venner og familie med sine tanker og problemer, for hun frygtede, at de ikke var store nok, at de ville være ligeglade, eller at de ville se skævt til hende. Og derfor opsøgte hun headspace.

»Det er noget helt andet, når man ikke kender den, man taler med. Når man bliver mødt af en, der tager en helt alvorligt og ikke dømmer en, men møder en med åbne arme, hvor der er tid, og hvor man kan være anonym, hvis man ønsker det«, fortæller Mette.

Og hun er langt fra den eneste. På bare fire år har headspace været i kontakt med omkring 29.000, der er kommet ind med problemer om alt fra præstationspres, psykisk sårbarhed, spiseforstyrrelser og selvmordstanker til kaotiske tanker, konflikter med familie, venner ja sågar banderelaterede.

Mettes situation er langt fra unik. Mange unge ved ikke, hvem de skal tale med deres problemer om ofte af frygt for, hvordan venner og familie vil reagere. Faktisk viser en spørgeskemaundersøgelse fra YouGov, at mens tre ud af fire af de unge kender til det at have personlige problemer, så oplever halvdelen, at det er svært at tale om deres personlige problemer. Yderligere har halvdelen af disse kun i få tilfælde snakket med nogen om de personlige problemer, de har haft.

”Det er rigtigt svært for mange unge mennesker at tale om de her ting. De føler, at det er flovt, og de kan være bange for at tabe ansigt til vennerne, idet sårbarheden - som vi alle har, og som hører til det at være et menneske – ikke passer ind i idealbilledet af, hvad det vil sige at være ung i dag.

De har ofte en opfattelse af, at de er helt alene om problemerne, at de er de eneste, der går igennem det, og at ingen kan sætte sig i deres sted”, fortæller Christian Lund, der er centerchef i headspace København og tilføjer:

»De unge, der henvender sig til os, gør det, fordi det kan være nemmere at tage snakken med frivillige, der er der, fordi de vil gøre en forskel. De har masser af tid og møder de unge på deres præmisser. Her er fokus på, hvad den unge har på hjerte, tanker og følelser, hvad de vil tale om, ikke diagnoser, forventninger, eller hvad der nødvendigvis er rigtigt og forkert”.

Samtalerne i headspace har givet Mette gode redskaber til at komme videre. Hun har fået en bedre tro på sig selv og føler sig ikke i samme grad anderledes og presset af andre og egne forventninger. Hun er selv overrasket over, hvor meget det giver at tale om tingene og dele sine tanker i et rum, hvor ordet er frit, hvor man ikke bliver vejet eller dømt, og der er trygt.

EN STOR UDFORDRING

Flere undersøgelser har vist, at flere og flere unge mistrives end tidligere. Eksempelvis har Vidensråd for Forebyggelse slået fast, at udviklingen det er blevet værre inden for de sidste 20 år. De konkluderer blandt andet, at flere føler sig ensomme, flere får konstateret angst og depression og flere føler sig stressede.

Senest har der været rigtig meget fokus på stress i gymnasiet, som ofte kommer til udtryk i form af tankemylder, søvn- og spiseforstyrrelser, humørsvingninger, tristhed, udmattelse, hovedpine og manglende lyst til at komme på gymnasiet.

”Hvis de unge ikke får taget hånd om deres mistrivsel, negative tanker og problemer, så kan det i sidste ende udvikle sig og føre til, at de ikke får taget den uddannelse, de gerne vil, ikke kan magte et job eller får behov for yderligere og mere vidtrækkende behandling”, fortæller Christian Lund.

Og det er ikke kun på gymnasiet, at unge har det svært. Også erhvervsskoler og produktionsskoler kæmper med frafald, hvor psykiske og personlige problemer er grund til, at flere og flere og dropper ud eller overvejer det.

”Vi ved, at de her psykiske problemer i de unge år kan trækkes ind i voksenlivet, og når tre ud af fire tilfælde af psykisk sygdom kommer til syne i ungdomsårene, så er det vigtigt at sætte tidligt ind og tage hånd om problemerne, når de opstår, og det gør vi headspace”, siger Christian Lund.

Rundt om headspace

Headspace er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen fra 12-25 år. Det hører under Foreningen Det Sociale Netværk. headspace bliver drevet af over 450 frivillige på landsplan og få fastansatte. I headspace er ingen problemer for store eller små, alt foregår på de unges præmisser, og der er ingen ventetid og journaler. Du kan altid være anonym, hvis du vil det.

Siden opstarten i 2013 har headspace været i kontakt med mere end 29.000 unge. Der findes i dag headspaces i 17 byer: Aabenraa, Aalborg, Albertslund, Ballerup, Billund, Esbjerg, Gentofte, Greve, Helsingør, Herlev, Herning, Horsens, Hvidovre, København, Odense, Roskilde og Rødovre og fra marts åbner headspace i Fredericia.

I headspace kan du komme direkte fra gaden og tale med ungerådgivere eller frivillige. Der er også mulighed for at chatte med vores rådgivere eller kontakte headspace telefonisk. Du er altid velkommen.

Læs mere påwww.headspace.dk.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.