Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PR

Overblik giver råd til alt det sjove

Byture, ferier og de nyeste sneakers hænger sjældent godt sammen med et liv på SU, men med lidt overblik kan du sagtens få råd til at feste med vennerne. Mads Deichmann Poulsen fra Lån & Spar Bank guider til, hvordan du som studerende tager styringen over din økonomi.

Som studerende er der mange ting, der er sjovere end budgetter og økonomistyring. Mange styrer derfor deres økonomi, som en struds håndterer konflikter. Hovedet ned i jorden og Dankortet op af pungen.

Men sådan behøver det ikke at være. Med få ændringer kan pengene ofte række længere end til husleje og spaghetti.

”Mange studerende tager ikke styringen over deres økonomi, men lader i stedet økonomien styre dem. Banken kan hjælpe med det, man synes er kedeligt og svært at overskue, når det kommer til økonomi,” siger Mads Deichmann Poulsen, souschef i Lån & Spar Rådgivningscenter Frederiksberg.

For ifølge Mads Deichmann Poulsen er der en række faldgruber, der nemt kan slå en sparsom studieøkonomi ud af kurs, men det er der heldigvis råd for: Et budget og en budgetkonto er et uundværligt redskab til at tage styringen over sin økonomi, fastslår han.

Spar op til dine udgifter

”Det er vigtigt at have overblik over sin økonomi, og det får man med et budget. Det viser indtægterne, der ofte er få i perioden med SU, samt de faste udgifter til blandt andet husleje, forsikringer, el og fritidsinteresser. Til dit budget får du en budgetkonto. Det er faktisk bare en helt almindelig opsparingskonto – dét, du sparer op til, er bare dine udgifter,” forklarer Mads Deichmann Poulsen.

Med en budgetkonto kommer store kvartalsvise betalinger ikke som et chok og lænser kontoen og måneden for alt det sjove.

”Hvis man bare lader det hele flyde, kan ens økonomi blive en kilde til dårlig samvittighed.

Hvis man træder et skridt tilbage, undgår man at stå i de der trælse situationer, hvor man ikke rigtig føler, at man har råd til at trække vejret,” siger Mads Deichmann Poulsen, der understreger, at et godt budget er nøglen til en god økonomi.

”Det er også vigtigt at have et godt budget, hvis vi skal ind og vurdere, om man kan låne til en andel eller andre større udgifter”.

Dyre boliger

Når du endelig er kommet ind på drømmestudiet, starter jagten på en bolig. Men det er ofte svært overhovedet at finde en bolig - og hvis det lykkes, er huslejen ofte tårnhøj.

”Vi hjælper med at få overblikket, inden man måske siger ja til en alt for dyr lejlighed. Jeg tror, at det er noget, rigtig mange kunne have gavn af. Så vi kan kun opfordre til, at man tager fat i sin bankrådgiver og beder om hjælp til at gennemskue sine muligheder,” siger Mads Deichmann Poulsen.

Han oplever, at bankens mest tilfredse studiekunder er dem, der har penge til at gå ud og rent faktisk opleve noget, og ikke dem, der sidder i den fedeste lejlighed.

”Der skal være råd til at kunne gå ud og leve livet, ellers bliver det for surt i det lange løb. Det kan vi hjælpe med, og det vil vi rigtig gerne”, understreger Mads Deichmann Poulsen.

Pas på kviklånene

Sammen med alt det sjove kommer der også fristelser. En, der kan være rigtig farlig, er de mange tilbud om hurtige kviklån. Send en sms og få 5.000 kroner ind på kontoen med det samme. Det kan måske lyde lokkende, men det kan få alvorlige konsekvenser for ens økonomi.

”Det er som at tisse i bukserne for at holde sig varm. Der kommer en regning, og den regning er som oftest en månedlig ydelse på flere hundrede kroner, og det er næsten udelukkende renter. Det er så absurd dyrt at låne på den måde, så lad være med at gøre det,” advarer Mads Deichmann Poulsen.

Hvis ikke tanken om eskalerende renter er skæmmende nok, kan et lille, hurtigt kviklån til weekenden også forringe dine fremtidige muligheder for at låne penge i banken.

”Vi ser kritisk på kviklån, når vi skal vurdere kunders økonomi i forhold til, om vi kan hjælpe. Alle lamper blinker, når du skal i banken og låne penge til indskud, rejse, bolig eller et semester i udlandet på et senere tidspunkt,” påpeger han.

Den eneste bank, der ville mødes

Lån & Spar Bank er ellers til at tale med også, når det kommer til de lidt større lån. Det oplevede Mathias Bille, da han ønskede at låne penge til en andelslejlighed i starten af ingeniørstudiet.

”Jeg havde en anden bank dengang, men de ville slet ikke tage et møde med mig om at låne pengene. Jeg kontaktede fem andre banker, der alle sammen sagde nej til et møde, men Lån & Spar ville gerne mødes med mig og kigge på det,” siger Mathias Bille, der blev færdig som ingeniør i februar i år.

I Lån & Spar Bank oplevede Mathias Bille, at de var meget forstående overfor hans ønske om at købe en andelslejlighed.

”De gav mig mange gode råd og fremlagde en række muligheder for, hvordan det ville kunne lade sig gøre. De stillede også som krav, at jeg øgede min indkomst, så jeg kom op på et bestemt rådighedsbeløb,” husker han.

Efter mødet i banken gik Mathias Bille ud og skaffede sig et job, der sikrede ham det nødvendige rådighedsbeløb.

”Da jeg kunne fremvise den første lønseddel, kunne jeg også skrive under på en købsaftale på en lejlighed,” siger han.

Mathias Bille var godt klar over, at han ville komme til at sidde stramt i det. Heldigvis hjalp det ham at lave en plan og et budget både for studietiden og tiden efter. Og det kan Mads   Deichmann Poulsen kun anbefale, at andre studerende også gør.

”Få overblik og tag styringen over din økonomi, lad være med at sætte dig for dyrt, lav et budget, hold dig fra kviklån, og så spørg os om hjælp. Hos os findes der ingen dumme spørgsmål. Vi har Danmarks bedste studiekonto, fordi vi gerne vil have de studerende over i vores bank. Derfor tager vi dem også seriøst fra dag ét,” siger Mads Deichmann Poulsen.

Advertorialen er lavet i samarbejde med Lån & Spar Bank.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.