Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: JOHANNES TOFT

Meget mere end en filmskole

På Den Europæiske Filmhøjskole samles 120 unge fra hele verden om kærligheden til film. Men de lærer ikke kun at lave film. De lærer også noget om sig selv, om åbenhed over for andre kulturer og om det at finde sin egen vej som kreativt menneske. Og de får chancen for at gå i fodsporene på tidligere elever som Nikolaj Arcel, Pilou Asbæk, Christina Rosendahl, Joachim Trier og Pernille Fischer Christensen.

Det er lørdag morgen. Tidligt. Solen er ikke stået op endnu, det er koldt udenfor, og ud af de store panoramavinduer, hvor man ved højlys dag ville kunne nyde udsigten ud over Mols Bjerge og Aarhus Bugt, ser man lige nu kun buldrende mørke.

Alligevel er nogle af eleverne på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft for længst oppe og i gang med at pakke udstyr og proviant sammen til dagens optagelser. Det er vinter, så de skal filme hurtigst muligt efter solopgang for at få nok timer med naturligt lys. Gruppen er efterhånden samlet og klædt på i varmt tøj, og rundt om dem står kufferter med kamera- og lydudstyr og kasser med proviant og rekvisitter.

I gruppen taler de alle engelsk med hinanden, da de kommer fra vidt forskellige steder af verden. Et par af dem er danskere, en er fra USA, en anden er fra Korea, og en tredje er fra Tyskland.

MERE END 20 FORSKELLIGE NATIONALITETER – ÉT SPROG

På Den Europæiske Filmhøjskoles grundfilmkursus, som varer 8½ måned, gennemgår 120 unge mennesker fra hele verden intens undervisning og træning i filmproduktionens mange facetter. De undervises i alle de forskellige discipliner som fx producing, instruktion, skuespil, dokumentar, kamera, manuskript, klipning, lyd og lys, og sammen producerer de mere end 150 kortfilm i løbet af deres ophold på skolen.

Ikke kun eleverne stammer fra hele verden, også de fastansatte lærere kommer både fra USA, Rumænien, England, Portugal og Danmark. Men på tværs af kulturer og andre forskelle finder de et fælles ståsted: de elsker alle sammen at lave, se og tale om film.

AT FINDE SIN INDRE STEMME - SAMMEN

Som elev på filmhøjskolen opfordres man til at være nysgerrig på at undersøge. Sig selv, sine grænser, sine evner – og at blive bevidst om den indre stemme, der skal drive ens kreative arbejde. Men også at man gør det sammen, med respekt for hinanden. Fællesskab, dialog og åbenhed skal danne grundlaget for elevernes personlige og faglige udvikling.

At lave vedkommende og relevante film, der betyder noget, kræver, at man går ind i et fællesskab og samarbejder og udveksler erfaringer. Og det er sådan et fællesskab, Den Europæiske Filmhøjskole tilbyder: muligheden for at blive inspireret af medmennesker og derigennem blive klogere på, hvem man er, og hvad der er vigtigt at få fortalt.

HØJSKOLE MED FOKUS PÅ FILM

Den Europæiske Filmhøjskole er – udover at være en filmskole – også en klassisk dansk højskole. Så samtidig med at der fokuseres på at forberede de unge på en karriere inden for film eller medier og på at producere film fra idé til lærred, lægges der også vægt på de helt klassiske højskoleværdier som fællesskab, engagement, ansvarsbevidsthed og dannelse; værdier, som i høj grad kan overføres til arbejdet med film og fortællinger.

Hverdagen på filmhøjskolen opfordrer derfor også eleverne til at deltage i en masse andre aktiviteter ud over filmproduktion, som fx sang, musik, sport og litteratur.

Advertorialen er lavet i samarbejde med Den Europæiske Filmhøjskole.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.