Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: SILKEBORG HØJSKOLE

Fællesskab er vigtigere end 12-taller

Midt i det smukke søhøjland har Silkeborg Højskole fokus på fællesskabet og den personlige udvikling. Her handler det ikke om at blive til noget, men til nogen, understreger forstander Jacob Zakarias Eyermann.

Tests, stress, 12-tals-piger og karriereræs. Vi skal hurtigt igennem uddannelsessystemet, så vi kan blive til noget. Det har længe været mantraet, men på Silkeborg Højskole går de en anden vej. Her kommer fællesskabet og den personlige udvikling før 12-taller og karriere.

”I uddannelsessystemet handler det næsten udelukkende om at blive til noget – et slutprodukt. Men hos os kommer eleverne på en dannelsesrejse. De må blive til nogen først. Gennem fællesskabet prøver de sig selv af sammen med andre og bliver i den proces mere sikre på, hvem de selv er”, siger forstander på Silkeborg Højskole Jacob Zakarias Eyermann.

En af de elever, som har været med på dannelsesrejsen er 24-årige Ingeborg Dam fra Vejen.

Hun var i gang med sit andet sabbatår efter gymnasiet og vidste ikke rigtig, hvad hun skulle være.

”Jeg flyttede til København og arbejdede på en restaurant, men jeg var ensom, så jeg tog en spontan beslutning om at tage på højskole, og her faldt jeg lidt tilfældigt over Silkeborg Højskoles hjemmeside,” fortæller Ingeborg Dam.

Den bedste udgave af sig selv

Silkeborg Højskole viste sig at være det helt rigtige valg i foråret 2016.

”Jeg ønskede at blive en del af et fællesskab, og det blev jeg. Hverdagsstrukturen på skolen er rigtig god, og så lægger fagene og hele kulturen op til, at man kan være den bedste udgave af sig selv. Jeg blev også mere bevidst om mig selv og udfordret på mine holdninger, og jeg blev bedre til at forstå andre og vores indbyrdes forskelligheder”, siger Ingeborg Dam, der i dag læser teologi på Aarhus Universitet.

Hun bakkes op af en anden tidligere elev, som fortæller, at både undervisningen, aktiviteterne og skolens fysiske rammer lægger op til fællesskab.

”Det er et sted, hvor folk virkelig giver noget af sig selv. De vil gerne være der, og så skaber hele skolen rum til fællesskab. Både bygningerne og omgivelserne lægger op til at være sammen, ikke spredt,” siger 21-årige Rasmus Lundgaard, som gik på Silkeborg Højskole i 2017.

Øvelse i ansvar

Højskolen har omkring 125 elever, som bor sammen, spiser sammen, synger sammen, fordyber sig sammen, fester sammen og lever sammen. ”Opholdet er en øvelse i ansvar og fællesskab; det er en øvelse i at åbne op for nye muligheder, for hinanden og for det samfund, vi er en del af,” siger forstander Jacob Zakarias Eyermann.

Silkeborg Højskole er en almen højskole, hvor eleverne kan vælge imellem en lang række hovedfag, eksistensfag og valgfag.

”Fagligheden i undervisningen er vigtig, men fællesskabet, og det vi skaber sammen, er lige så vigtigt. Jeg siger ofte til elever, at højskoleopholdet er et åndehul, hvor de kan afprøve nye tanker, turde fejle og lære af det. Her skal være plads til at afprøve sig selv i det, man er god til og knapt så god til, siger Jacob Zakarias Eyermann.

Rum til refleksion

Silkeborg Højskole lægger stor vægt på, at alle skolens ansatte er engagerede og fagligt kompetente mennesker, der brænder for at skabe god højskole. Fagligheden er høj, og undervisningen er tilpasset alle niveauer.

”Underviserne er virkelig fantastiske. De giver rum til refleksion, og på Silkeborg Højskole er tvivl og nysgerrighed en styrke, ikke en svaghed. Her er det vigtigere at blive klogere end at få ret,” understreger Rasmus Lundgaard.

Læs mere om højskolen på www.silkeborghojskole.dk

Advertorialen er lavet i samarbejde med Silkeborg Højskole.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.