Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: JAKOB HELBIG

Datalogi-økonomer bliver meget eftertragtede

CEO og partner i fintech-virksomheden Lendino, Esben Bistrup Halvorsen, mener, at tværfagligheden på den nye datalogi-økonomi uddannelse på Københavns Universitet er skræddersyet til fintech-branchen.

Kandidater på den den nye datalogi-økonomi uddannelse på Københavns Universitet kommer til at kunne vælge og vrage mellem jobsene. Det forudser CEO og partner i fintech-virksomheden Lendino, Esben Bistrup Halvorsen, som selv forventer at kunne bruge flere kandidater med de tværfaglige kompetencer.

”Det er helt sikkert en uddannelse, som vil blive meget eftertragtet i fintech-branchen (Finans og teknologi, red). Og jeg vil næsten sige, at den er skræddersyet til vores virksomhed, der arbejder med lån, hvor private og professionelle kan låne direkte til mindre danske virksomheder”, siger Esben Bistrup Halvorsen.

Han er overbevist om, at de nye datalogi-økonomer vil få stor glæde af at få stærke kompetencer indenfor kernefagligheden i begge discipliner.

Eftertragtede jobs

Den nye uddannelse på Københavns Universitet vil give adgang til mange eftertragtede jobs som enten økonom eller datalog, men den vil også gøre kandidaterne unikt rustet til at udfylde en række arbejdsopgaver, som efterspørges i stigende grad, og som ingen andre uddannelser på nuværende tidspunkt dækker.

Det drejer sig om vigtige opgaver i spændingsfeltet mellem de to fagligheder, hvor teknologi og økonomi smelter sammen, og hvor god problemløsning kræver en tværfaglig tilgang.

”I Lendino kunne det f.eks. være i vores udviklingsafdeling, hvor vores medarbejdere med datalogisk baggrund også har brug for viden indenfor makroøkonomi eller i vores driftsafdeling, hvor medarbejdere med økonomisk baggrund også kan have glæde af at vide noget om data og, hvordan man modellerer”, siger Esben Bistrup Halvorsen.

I den traditionelle banksektor vil de nyuddannede datalogi-økonomer også være oplagte kandidater. Med en kontantløs fremtid, bitcoins og andre kryptovalutaer er teknologien stærkt knyttet til markedsdesignet, og der er brug for forståelse af bankforretning såvel som den datalogiske teknologi for at udvikle og forstå sådanne systemer.

”Den finansielle sektor gennemgår en voldsom digitalisering, og her vil kandidaterne i høj grad også kunne bruge deres tværfaglige kompetencer”, siger Esben Bistrup Halvorsen.

Foruden fintech kan datalogi-økonomer for eksempel også arbejde med prissætning i detailhandlen, lave det beregningsmæssige grundlag for politiske beslutninger eller dokumentere effekten af NGO’ers udviklingsprojekter i fattige lande.

Konkrete redskaber

Uddannelsen er opbygget omkring kernefagene indenfor datalogi og økonomi. På første år følger de studerende grundlæggende kurser i matematik, sandsynlighedsregning og statistik, programmering og problemløsning samt i introducerende økonomiske aspekter. De studerende lærer også at bruge matematiske og datalogiske redskaber til at håndtere og analysere data med specifikt fokus på mikroøkonomi.

”Jeg læste i sin tid datalogi på Københavns Universitet og kunne helt sikkert godt have haft glæde af de økonomiske fag. Jeg læste jo ren matematik, og det var meget abstrakt, og da jeg så kom ud i den virkelige verden, manglede jeg noget praktik,” fortæller Esben Bistrup Halvorsen.

På andet år følger de nye studerende blandt andet kurser i algoritmer og datastrukturer, databaser og systemarkitektur, samt i makroøkonomi og økonometri, som gør dem i stand til at tilpasse økonomiske modeller til virkelighedens data.

Tredje år indeholder et halvt års valgfrihed, hvor man for eksempel kan tage på udlandsophold, lave et virksomhedsprojekt eller følge specialiserede kurser indenfor datalogi, økonomi eller matematik.

”Det ville have været guld værd, hvis jeg havde haft muligheden for at kombinere datalogien og økonomien, fordi det er oplagt at bruge det ude i erhvervslivet,” påpeger Esben Bistrup Halvorsen.

De studerende afslutter uddannelsen med et bachelorprojekt. Bacheloruddannelsen sikrer, at de studerende kan læse videre på en kandidatuddannelse i datalogi eller økonomi.

Foto: Lendino

Esben Bistrup Halvorsen er CEO og partner i Lendino. Han har selv læst datalogi og mener, at den nye uddannelse er skræddersyet til hans virksomhed.

Advertorialen er lavet i samarbejde med Lendino.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.