Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PR

Det er ret vildt, at man pludselig har lavet sin egen digtsamling

Krabbesholm Højskole har i mange år haft fokus på kunst, arkitektur og design, men for et par år siden kom litteratur til som nyt linjefag.

Det specielle ved litteraturlinjen er, at eleverne arbejder med litteraturen i et udvidet felt på tværs af medier og genrer. Litteratureleverne beskæftiger sig primært med at læse og skrive, men herudover inddrager de mange af de værksteder, der er på Krabbesholm. Det betyder, at deres projekter kan ende som plakater, film, performances, tegneserier, hørespil, billedkunst eller færdigtrykte bøger. Tit sker det i samarbejde med højskolens andre linjefag.

Clara, der går på litteraturlinjen, formulerer det sådan: “Jeg vil gerne den kunstneriske del. Det der med at man skaber en stemme, der er ens egen, og som ligesom kommer ud i verden på en aktivistisk måde. Vi er i et miljø, hvor det ikke kun handler om ord på papir, men hvor vi skubber til verden i en slags samspil mellem de forskel- lige fag. Det kan jeg godt lide. Dét jeg har fundet ud af er, at ord har magt, og her kan jeg lave mit aftryk. Jeg kan tage min tekst med ud i verden.”

Og elevernes tekster kommer ud i verden. Krabbesholm har sit eget trykkeri, så hvert semester udgiver højskolen adskillige bøger skrevet af litteratureleverne. “Det er ret vildt, at man pludselig har lavet sin egen digtsamling”, siger Thea. ”Og så er det sjovt at skabe noget sammen.”

Bøgerne bliver til i samarbejde med eleverne på grafisk design, som kommer med ideer til layout, typografering og trykning.

For forstander Kurt Finsten er det inspirerende at have fået litteratur som nyt linjefag på højskolen.

”Litteratureleverne bliver inspireret af meget af det, der foregår på de andre linjefag”, siger Kurt Finsten. ”Men inspirationen går også den anden vej, og litteraturen har åbnet for en større grad af samtale og refleksion på skolen generelt. Elev- erne på litteraturlinjen er tit meget åbne i deres tekster, hvor de siger noget om sig selv og deres forhold til verden. Det har fået eleverne på de andre fag til at tage tråden op. Vi har f.eks. lige haft besøg af en forfatter, der har skrevet tekster med eleverne på arkitektur, hvor de har formuleret sig i et nyt og selvstændigt sprog om deres projekter.”

Krabbesholms litteraturlinje er for alle. “Det fede ved litteratur er, at vi er et ret blandet hold”, siger Victoria. ”Der er nogle, der har skrevet meget, og så er der nogle, der lige er begyndt. Der er plads til alle. Bare fordi man kan lide at skrive, er det ikke ensbetydende med, at man nødvendigvis skal føre det videre efter højskolen ved at blive forfatter. Der er plads til mange forskellige ambitioner. Men det, der er gældende for alle på litteraturholdet, er, at vi allesammen synes, det er sjovt at skrive.”

Forstander Kurt Finsten nikker bekræftende. ”For mig er højskolen til for elev- erne, og det er tydeligt på alle linjefag, at vores elever har noget på hjerte, som de ikke har fået udfoldet i gymnasiet. Det giver vi dem plads til på Krabbesholm. Undervisningen og samværet på højskolen gør det muligt at skabe noget, man ikke troede, man havde i sig. Så er man ikke længere den samme. Og så er verden heller ikke den samme.”

Advertorialen er lavet i samarbejde med Krabbesholm Højskole.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.