Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Iværksætter og studerende: “Jeg kan godt lide, at man kan bruge det, man lærer, konkret i sin hverdag”.

På HD-uddannelsen får iværksætter Martine Birlund ny og nyttig viden, som hun kan bruge direkte i sit fuldtidsarbejde og i sit liv som selvstændig. Man behøver nemlig ikke vælge iværksætterlivet fra for at vælge studierne til.

 

Der er næsten ikke plads til flere kasketter på 24-årige Martine Birlunds hoved: Hun er iværksætter med egen beauty-virksomhed, site manager på fuld tid hos iværksætterportalen Amino.dk, studerende, kæreste, veninde, datter, hundeejer – og hun kan lide det sådan.

“Jeg har altid arbejdet meget og sat ting i gang, og jeg har for eksempel også trænet elitesport. Så jeg tror, at det er ret naturligt for mig at kaste al min energi i noget og kæmpe for det”, fortæller hun.

Det er ellers nogle markante skift, Martine Birlund foretager i løbet af en almindelig arbejdsuge: Det ene øjeblik holder hun Amino.dk kørende med alt fra søgemaskineoptimering til kontakt til programmørerne på Filippinerne. Det næste øjeblik står hun med en betalende kundes hårpragt i hænderne og monterer extensions gennem sin egen virksomhed Proextensions and Beauty, som hun kører i “fritiden” – når hun da ikke studerer på Copenhagen Business School (CBS), hvor hun er i gang med en HD-uddannelse.

Men Martine Birlund taber ikke pusten:

“Jeg kan godt lide den afveksling, der er i min hverdag. På mit arbejde hos Amino sidder vi to mennesker bag hver vores computerskærm og har en masse forskellige opgaver at løse. Når jeg laver hår, bruger jeg mig selv på en anden måde. Jeg møder mange nye mennesker og kommer ud og underviser i andre saloner. Det er en god kombination, og begge dele er noget, jeg meget gerne vil blive ved med. Lige nu kunne jeg slet ikke forestille mig at arbejde anderledes”.

Iværksætter fra gymnasieårene

Martine Birlund har også haft tid til at øve sig i at holde benene på jorden og mange bolde i luften samtidig. Allerede i gymnasietiden jonglerede hun nemlig både med egen virksomhed og studieliv:

“Mens jeg gik i gymnasiet startede jeg min lille extensions-virksomhed med en tidligere partner, som gik på CBS. Vi syntes begge, at iværksætteri var spændende, og vi havde også begge den indstilling, at den bedste måde at lære noget på er ved at prøve det af i virkeligheden. Så vi kastede os bare ud i det, og det gik faktisk virkeligt godt. Indenfor et par måneder åbnede vi en salon på Frederiksberg, og der brugte jeg de fleste eftermiddage og aftener efter skole”, fortæller hun.

“Vi lærte begge to rigtig meget af det. Ikke bare fordi vi skulle lave håret, men også fordi vi selv skulle have styr på moms, skat og hjemmeside. Og hvad der nu ellers hører med til at starte en virksomhed”, forklarer hun.

Martine Birlund var godt klar over, at det var den vej, hun skulle gå efter gymnasiet. Hun blev derfor hurtigt interesseret i HD-uddannelserne på CBS, hvor det er muligt både at have et fuldtidsarbejde og studere erhvervsøkonomiske fag på bachelorniveau samtidig.

“Jeg kan godt lide, at man kan bruge det, man lærer, konkret i sin hverdag. Derfor blev jeg også allerede i gymnasiet klar over, at jeg ville læse en HD bagefter”, siger hun.

“Jeg havde bare ikke lyst til at sidde fem år mere på skolebænken, inden jeg kunne få lov at komme ud og bruge min viden til noget”.

God for iværksættere

Martine Birlund tog først en uddannelse som markedsføringsøkonom på Copenhagen Business Academy, “for at blive mere klar”, som hun siger.

Og klar blev hun. Hun har i hvert fald aldrig fortrudt sit valg om at tage en HD-uddannelse efterfølgende:

“For sådan en som mig, er HD en rigtig god mulighed. Man lærer noget i skolen den ene dag, og så tager man på arbejde den næste og kan bruge det med det samme. Det er noget helt andet end “bare” at gå i skole”, siger hun.

Hun mener netop, at uddannelsen egner sig godt til iværksættere og folk, der arbejder i mindre virksomheder, som hun selv. Fordi den giver et bredt indblik i at drive virksomhed og dermed klæder de studerende på til at kunne kommunikere bedre på tværs af faggrupper:

“Jeg sidder jo for eksempel ikke og bogfører eller laver regnskab til daglig. Men når jeg snakker med vores revisor, ved jeg faktisk, hvad det er, han taler om. Jeg er også langt fra programmør, men fordi jeg har taget et nyt valgfag, der hedder Python Programming, har jeg nu pludselig fået en helt anden forståelse for, hvad det er, vores udviklingshold på Filippinerne laver. Nu ved jeg, hvad det kræver af dem, hvis jeg beder dem om en bestemt ting, og det gør kommunikationen meget lettere,” fortæller hun.

Når Martine Birlund er færdig med anden del af sin HD-uddannelse om to år, er det ikke for at bruge den som springbræt til et jobskifte eller for at læse videre, selvom det også er muligt med en HD på CV’et:

“Jeg har det rigtig godt der, hvor jeg er nu”, siger hun.

“Og for mig handler HD-uddannelsen heller ikke så meget om at få et diplom på, at man har taget en anerkendt uddannelse. Det handler om, at man får noget viden med sig, som man kan bruge i sit arbejde her og nu.”

Læs mere her: https://www.cbs.dk/efteruddannelse/hd-fleksibel-efteruddannelse-styrker-karriere

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.