Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Iris Gold: Jeg elsker at være på scenen, men bagefter vil jeg helst bare se Netflix på min farmors sofa

Den danske rapper og sangerinde Iris Gold har kurs mod stjernerne og turnerer lige nu Europa tyndt. Hun har indiske og jamaicanske rødder og er vokset op i et hippiekollektiv. Om nogle måneder skal hun være mor for første gang.

 

”Jeg er helt vildt spændt og kunne næsten ikke sove i nat”.

Ordene kommer fra sangerinden Mercedes Seecoomar, bedre kendt under kunstnernavnet Iris Gold. Hun befinder sig backstage på berliner-spillestedet Musik & Frieden. Om nogle få timer går hun på scenen med sit band, og hun glæder sig, men er også en lille smule nervøs. Blandt publikum er en af hendes store idoler, rapperen Zebra Katz, samt hendes producerer Pnut, som har lavet musik for både Dido og Amy Winehouse.

Glam og flower power

Iris Gold blev født i London og er opvokset i København i hippiekollektiver tæt på Christiania. Hun har en jamaicansk far og en indisk mor, og den blandede opvækst har været med til at gøre hende til den artist, hun er i dag. Som barn ville hun helst være som alle andre, men i dag er hun stolt af at være anderledes. Hun har brugt sig selv og den musik, hun er blevet opflasket med i kollektiverne, til at skabe stærke personlige tekster og sin helt egen energiske og sjælfulde lyd: En sammensmeltning af retro-soul, funk, hiphop og pop tilsat et ordentlig skud glam og flower power.

”Jeg vil jo så gerne have, at der skal være mere diversitet og mangfoldighed. Hvis jeg begynder at lave om på mig selv og min musik for at passe ind, så vil jeg føle at jeg har spildt min tid,” siger Iris Gold.

Og der er meget, der tyder på, at hun har ramt plet med sit alternative, farverige lydunivers. I 2015 debuterede hun med nummeret Goldmine, og siden er det gået stærkt: Koncerter på Roskilde Festival, opvarmning for store stjerner som Taylor Swift og Robbie Williams og nu en Europa-tour, hvor publikum blandt andet kan danse og synge med på sange fra hendes debutalbum Planet Cool og hittet ‘All I Really Know’.

Når Iris Gold går på scenen, bliver der skruet helt op for glimmer, farver og kostumer. Og hun elsker hele den del af sin performance.

”Vi havde ikke så mange penge, da jeg voksede op, og jeg tror, det er derfor, jeg er vild med tøj, glimmer, negle og alt, der skinner. Vi rendte rundt i alle de andres tøj, så nu vil jeg bare gerne have noget nice på. Og hvis jeg kan komme til at skifte tøj fire gange i et show, er det da bare fedt.”

Privat person

Lige så i øjenfaldende hun er på scenen, lige så nedtonet kan hun være i privaten.

”Jeg tror ikke, der er nogen, som genkender mig på gaden med mindre, jeg har mine røde briller på og håret slået ud, som jeg har i Soundvenue-kampagnen med Movia. Hvis jeg går i Netto med et tørklæde om hovedet, bliver jeg ikke genkendt,” siger Iris Gold.

Og det er faktisk sådan, hun foretrækker det.

”Jeg elsker at være på scenen, men bagefter vil jeg helst bare se Netflix på min farmors sofa. I det hele taget elsker jeg at være sammen med mine venner og familie og lave afslappende ting som at være ude i naturen. Faktisk alt det modsatte af at være på scenen.”

Iris Gold vil gerne tale om alt muligt, så længe hun ikke skal dele for mange detaljer om sit privatliv. Hvem der er hendes kæreste og faren til hendes kommende barn, er en af de ting, hun holder for sig selv.

”Jeg har altid været ret privat og har aldrig været sådan en, der postede billeder af kærester eller familie på social media. Jeg vil gerne holde mit arbejde adskilt fra mit privatliv og have dem, der virkelig betyder noget, for mig selv.”

Scene-noia

Når man ser Iris Gold fyre den af til en koncert, virker hun selvsikker og ovenpå, men det kan være nervepirrende for hende at træde ind på scenen.

”Nogle gange bliver jeg rigtig nervøs før et show. Men det er kun, hvis jeg kender nogen blandt publikum, så synes jeg, det er noiaen. Da jeg spillede for Macron i Paris, hvor Elton John i øvrigt også var der, var jeg ikke nervøs, men på Loppen, hvor mine venner og familie kom, var jeg så nervøs, at mine hænder rystede. Det er netop fordi, jeg prøver at holde tingene adskilt. Når der så kommer nogle, jeg kender til koncerterne, så fusionerer de to verdener. De synes jo, det er åndsvagt, for de er bare pissestolte af mig, men jeg er bange for, at de synes, jeg skaber mig og er fjollet.”

Iris Gold har sine særlige ritualer, der hjælper hende med at få ro på nerverne.

”Jeg laver altid lige noget yoga, før jeg skal på scenen, det er en god måde lige at komme i zen på. Jeg har hele tiden så meget tankemylder, og yoga og meditation har bare hjulpet rigtig meget. Også hvis jeg vågner om natten, og tankerne bare kører.”

Ned i gear

”Der er gået rygter om det før, for jeg har altid haft lidt topmave, men nu er jeg altså gravid”, griner Iris Gold.

Hun skal føde til maj, og graviditeten har tvunget hende til at komme lidt ned i gear.

”Det er hårdt at være gravid. Jeg skal tisse hele tiden og mister nemt pusten. Graviditeten har betydet, at jeg er blevet nødt til at skrue ned for tempoet. Det er jeg ellers rigtig dårligt til. I 2018 spillede jeg 100 koncerter og i 2019 næsten 100. Samtidig skulle jeg lave en plade og være i studie. Hvis jeg ikke skulle have den her baby, så ville jeg ikke kunne have sagt stop. Jeg vil jo så gerne nå det hele, for der er meget af det, jeg gør lige nu, som jeg har ventet rigtig længe på skulle ske for mig.”

Graviditeten har dog ikke kun betydet begrænsninger for Iris Gold. Det har også bragt nogle nye facetter ind i hendes musik og gjort hende mere åben.

”Mit sceneshow er meget med høje spark og dans og masser af bevægelse, så vi har skulle lave en mange ting om på den her tour, for at jeg kunne gennemføre. Men det er ret fedt, for jeg tror ikke, jeg ville have evnet at sætte mig ned på samme måde, som jeg gør i det her sæt, hvor jeg faktisk bare synger nogle sange akustisk sammen med drengene i bandet. Jeg kan også mærke, at jeg er blevet mere åben omkring mine barndom, og om hvad sangene egentlig betyder for mig, og hvorfor jeg har skrevet dem. Jeg tror, det har givet folk en anden opfattelse af mig, og det er godt, selvom jeg godt kan føle mig helt nøgen uden sceneshowet. Indtil videre har jeg heldigvis virkelig fået ros for det. ”

Koncertbarsel

Iris Gold må løbe. Hun skal tisse. Igen. Efter aftenens koncert kører hun og tourbussen videre til Hamborg. Dagen efter står der Karlsruhe på programmet og herfra videre Schweiz og Østrig. Koncerterne på Europa-touren bliver de sidste for i år, inden hun skal føde. Hun har dog ikke planer om at lægge musikken helt på hylden.

”Jeg laver den her turne færdig. Efter det går jeg på koncertbarsel indtil 2021, og så vender jeg stærkt tilbage. Før turen har jeg været en del i London og Los Angeles for at indspille en masse ny musik, og det vil jeg gøre færdig stille og roligt. Det er lidt mere realistisk at være højgravid i studiet, frem for at stå på en scene,” slutter Iris Gold.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.