Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sexlinien for unge

 

P-stav og ubeskyttet sex
Pige/Kvinde på 15 år

Jeg har for 8 dage siden fået sat en pstav op· Men er meget usikker på om min kæreste så godt må komme oppe i mig. Og ja jeg ved godt man kan få sexsygdomme ved ubeskyttet sex, men kan han godt komme oppe i mig uden der sker noget.

Svar:
Hej! Hvis det kun er graviditet, du er bekymret for, afhænger det helt af, hvornår du har fået sat p-staven ind. Som regel vil det være i de første 5 dage af en cyklus, den skal sættes ind og så vil den virke med det samme. Og så kan din kæreste godt komme oppe i dig. Hvis det ikke er tilfældet, må du kontakte din læge for yderligere information.


Jeg bløder efter sex!?
Pige/Kvinde på 18 år

Kære brevkasse. Jeg har fået en ny kæreste og hver gang vi er sammen bløder jeg. Han er større end dem jeg normalt har været sammen med, men bløder stadig efter vi har været sammen et par gange efterhånden.

Svar:
Hej! Blødningen kan måske skyldes, at der er kommet en lille rift i slimhinderne i skeden. Rifterne kommer nemmere, hvis man ikke er våd nok på slimhinderne. Derfor er det en god idé at sørge for at have lyst til sex, og være tændt, fordi skeden så bliver våd. Rifterne kan også komme, hvis man har hård sex uden at varme op eller uden at holde pause under vejs.

Blødning efter samleje, penetration eller onani kan dog også skyldes flere ting. Det kan skyldes seksuelt overførte sygdomme, evt. andre sygdomme. Oplever man gentagne gange at have kontaktblødninger, kan man gå til læge og bede om at få foretage et gynækologisk tjek for at se om alt er som det skal være.


I kan forsøge at have sex på andre måder, eller gøre det nemmere for jer selv ved fx at bruge glidecreme. Det er vigtigt at I bliver ved med at prøve jer frem, og prøver at undersøge om der er en form for sex dig og din kæreste kan have som ikke giver dig blødning. Kunne I fx stimulere klitoris og kønslæberne eller et helt tredje område og på den måde have mindre sex i skeden eventuelt?


Definition på incest
Dreng/Mand på 15 år

Hej, jeg snakke med min ven i går omkring incest. Hvad er definitionen på incest og hvad er lovligt? Hvem må man have sex med både pap-familie og rigtigt familie. Må man med fætre/kusiner eller grandkusiner/grandfætre?

Svar:
Hej! Incest er sex mellem forældre og deres børn, mellem søskende, mellem bedsteforældre og børnebørn eller mellem oldeforældre og oldebørn. Incest er forbudt ifølge straffeloven.

Man må godt have sex med hinanden, hvis der er tale om papsøskende, fætre/kusiner og grandkusiner/grandfætre. Sex mellem adoptivforældre, pap- eller plejeforældre og deres adoptivbørn, pap- eller plejebørn er ikke incest, fordi de ikke er biologisk i familie med hinanden, men er ulovligt, mens barnet/den unge er under 18 år.

Det er altid den voksnes ansvar, når incest sker, og det er derfor også altid den voksne, der straffes. Det er altså altid den voksnes ansvar, at barnet beskyttes og ikke bliver krænket. Hvis to voksne, der er i familie med hinanden, har sex, er det også strafbart. Også selv om de er enige om at have sex med hinanden.


Jeg får aldrig orgasme
Pige/Kvinde på 18 år

Får aldrig orgasme Min kæreste gør alt det han kan og skal, som er dejligt. Men det lykkedes aldrig. Er bange for der er noget galt med mig. Har prøvet det når jeg cyklede da jeg var omkring 13 år så ved godt hvordan det føles

Svar:
Hej! Der er ikke noget galt med dig. Mange piger og kvinder får ikke orgasme eller kan have rigtig svært ved det. Det er ikke fordi, at der er noget galt med pigen eller kvinden. Eller den kæreste, som prøver at tilfredsstille og give orgasme.
Når du er sammen med din kæreste, eller du er alene med dig selv, kan du/I prøve at stimulere andre områder end kun skeden. Mange piger og drenge tror, at samleje let giver orgasme hos en pige, fordi det ofte gør det hos en dreng. Men piger er indrettet på den måde, at skeden ikke er så følsom inden i. Næsten alle pigens følsomme punkter sidder udenfor skeden – klitoris, kønslæberne og skedeindgangen. Prøv at finde stillinger, hvor det er muligt at kæle for klitoris samtidig under samleje. Det kan fx være med fingrene eller at pikken rammer klitoris, eller du kan selv røre ved klitoris. I kan også prøve at stimulere g-punktet, som sidder 2-4 cm. oppe i skeden på skedens forvæg ud mod maven.

Derudover vil det være en god idé, hvis du og din kæreste ikke fokuserer for meget på orgasme. Det er nemmere sagt end gjort men det skal ikke gå hen og blive et pres, for så er det sikkert, at det går hen og bliver svært at få en orgasme. Orgasmer opstår, når man slapper af og derfor er det bedste råd, at dig og din kæreste nyder hinanden og sex. Sex er meget mere end orgasme, men handler også om at nyde en dejlig intim oplevelse sammen. Vi kan godt forstå, at det er frustrerende, og det bedste du kan gøre, er at blive ved med at øve dig, både alene og sammen med din kæreste.


Voldtaget som 14-årig
Pige/Kvinde på 16 år

Hej jeg er en pige på 16. Da jeg var 14, blev jeg voldtaget af en kæreste jeg havde. Selvom jeg har haft flere kærester efterfølgende, har jeg altid været nød til at slå op, når det kom til fysisk kontakt eller seksuele ydelser generelt. Jeg har meget svært ved det. Jeg synes det er ubehageligt og begrænsende efter overgrebet. Jeg bliver øjeblikket bange eller utilpas. Ved simple ting som kys eller aen. Selv i armene på en jeg føler mig tilpas med er jeg bange. Og jeg føler ærgelig talt bare ikke behovet. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er 16 og går i gymnasiet. Kærester, forhold og sex generelt fylder meget. Og for mig er det umuligt. Jeg bliver stadig forelsket i folk. Men så snart det bliver for psysisk, så går jeg i bag lås. Har I nogle gode råd?

Svar:
Hej! Det lyder som om, at overgrebet stadig påvirker dig den dag i dag. Det er helt almindeligt, at kroppen reagerer ved at blive bange eller utilpas, hvis den bliver mindet om overgrebet. F.eks. gennem kys, berøring, eller aen. Kroppen forsøger at beskytte dig mod nye ubehagelige oplevelser. Også selvom du med hjernen godt ved, at det ikke vil ske igen, og stoler på de mennesker, du vil have sex eller være kærester med.

Det tager tid og ofte hjælp fra andre at bearbejde et seksuelt overgreb. Det lyder som om, at du har brug for nogle, der kan hjælpe dig igennem den proces det er at bearbejde et overgreb. For at du kan få hjælp, skal du fortælle nogen om overgrebet. Det kan være enormt svært at fortælle om, fordi man måske bliver bange og utilpas ved at snakke om det.

En start kan være, at du fortæller det til nogen, som du stoler på og føler dig tryg ved. Du kan fortælle, at du har svært ved at snakke om det. Og at du ikke kan fortælle detaljerne omkring overgrebet - det er du ikke klar til. Du kan også sige, at du har brug for at de hjælper dig med at finde hjælp.

Du kan få hjælp ved at kontakte din læge, og bede om en henvisning til en psykolog. Måske kan det være rart, at der er en du kender, som tager med til lægen. Du behøver ikke at anmelde din eks-kæreste til politiet for at få psykolog-hjælp. F.eks. dine forældre, en god ven, en lærer eller en anden du stoler på. Du kan i øvrigt læse meget mere om reaktioner og hjælp efter voldtægt på hjemmesiden www.voldtaegt.dk.


Hvilken præventionsform skal vi vælge?
Dreng/Mand på 16 årH

ej, sexlinjen jeg har mig en kæreste og vi er meget gode sammen. problemet er at jeg kan ikke med en condom, så vi prøvede med p-piller men hun kunne ikke lide og tage dem mere fordi de giver hende for mange humørsvingninger. så mit spørgeresmål er, hvad skal vi gøre?

Svar:
Hej med dig! Der findes mange forskellige muligheder for din kæreste og dig. I kan selv vælge, hvilken præventionsform I føler gavner jer bedst i jeres sexliv. For mænd findes der kun mulighederne kondom eller sterilisation, mens din kæreste kan vælge mellem lidt flere, men de fleste er desværre også med hormoner. Din kæreste har mulighed for at konsultere sin egen læge om præventionsformer og bivirkninger.

Du fortæller at din kæreste oplever mange humørsvingninger, og det kan hænge sammen med, at p-pillerne er en hormonel præventionsform, som hun har brugt mens hun stadig var i puberteten. Humørsving er en kendt effekt af puberteten pga. den høje hormonaktivitet i kroppen. Det er forskelligt for unge kvinder i puberteten, hvordan de reagerer på hormonel prævention, og hvis hun føler stort ubehag, er det en god idé at overveje alternative præventionsmetoder. Hormonaktiviteten daler igen, når puberteten er ovre (ca. 18-20 års alderen).  Men nogle gange kan det også hjælpe på bivirkningerne at bruge et andet mærke eller en anden slags hormonel prævention end den, man først prøvede.


Du fortæller at "du ikke kan med kondom" - hvis du ikke er vant til at have et kondom på, når du dyrker sex, kan det nemlig godt føles underligt eller tage dit fokus, under sex. Det kan være at din krop har brug for at vænne sig til fornemmelsen af at have kondom på. Du kan eksperimentere med at tage et kondom på, når du onanerer. Du og din kæreste kan også prøve at have mere forspil, hvis din pik bliver slap med kondomet på.

Trak sin pik ud i god tid
Pige/Kvinde på 16 år

Jeg har lige været sammen med en dreng uden kondom, men han kom ikke inde i mig, men på mig. Han trak sin pik ud i god tid og onanere i godt 20 sek før han kom. Er der stadigvæk mulighed for at jeg er gravid?

Svar:
Hej! Ja, der er. Du kan godt blive gravid selvom han trak sig ud før han kom. Der kan være sædceller i præspermen, hvis drengen har haft sædafgang for nylig eller har lidt svært ved at styre sin udløsning. Det er almindeligt ikke at kunne styre sædafgangen 100 %.

Din chance for graviditet i forbindelse med jeres samleje afhænger af, hvor du er henne i din cyklus. Skal du snart have menstruation og er meget tæt på den første blødningsdag, er din chance for graviditet meget lav eller den er der ikke. Er du midt mellem to menstruationer, er din risiko høj.

Du kan måske nå at tage nødprævention. Det kan man inden der er gået mere end 120 timer siden samlejet. Helst så hurtigt, du kan. Nødprævention virker ved at udskyde ægløsningen og på den måde prøve at forhindre at et modent æg kan møde en sædcelle. Du kan købe nødprævention som piller på apoteket uden recept.

Det vil også være en god idé at holde øje med om din menstruation kommer, når du forventer at få den. Også selvom du har taget nødprævention. Hvis den ikke kommer, kan du tage en graviditetstest for at se, om det er på grund af graviditet, den ikke kommer.


Fnat af at sove hos veninde?
Dreng/Mand på 16 år

Hej brevkasse. Jeg er en Dreng på 16 år som har sovet hos min veninde som, har haft en ven sovenede hos hende som havde fnat, og nu tror jeg ta jeg har fnat, og jeg har været været sammen med en pige som jeg lå og kyssed emed og så film med i over 5 timer. er det muligt at hun har fået fnat nu selvom jeg ikke har fnat eller kun måske har fået det inden for de sidste 5 dage.

Svar:
Hej! Ja, både du og pigen, du har ligget sammen med, kan have fnat. Hvis det begynder at klø, er det en god idé at du tager til lægen og hvis du har fnat, bør du skrive til din veninde samt fortælle dine forældre, at du har fnat. Du skal fortælle dem det, da fnat smitter meget let og alle i husstanden skal behandles. Desuden skal bl.a. alt tøj, sengetøj og måske også møbler rengøres for fnat.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.