Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Youtubekanal fjerner tabu om vold

Bryd Tavsheden bruger Youtube til at komme i dialog med unge, så det bliver naturligt at tale om kærestevold og vold i familien

 

Krænkelser, vold og dysfunktionelle familier rimer ikke særlig godt på Youtubekanalernes sjov og ballade. Alligevel har Frivilligorganisationen Bryd Tavsheden startet sin egen Youtube kanal. Idéen er at møde de unge, der hvor de er, og informere om alvorlige emner på en mere sjov og spændende måde.

Det fortæller frivillig projektleder i Bryd Tavsheden Lotte Brøndtoft.

”Det er en stor udfordring at oplyse om et alvorligt emne og samtidig gøre det på en måde, som de unge gider se, men jeg synes, at selv om vi slet ikke er færdige med at lære, så har vi ramt en god form, som de unge har taget godt imod”, siger Lotte Brøndtoft.

Youtuber vært på kanalen

Bryd Tavshedens Youtubekanal startede sidste år med den 22-årige Youtuber Niklas Larsen som vært. Han har selv 35.000 abonnenter på sin egen Youtubekanal og var aldrig i tvivl, da han blev spurgt, om han ville være vært hos Bryd Tavsheden.

”Jeg tænkte, at det lød megafedt. Youtube er ofte et sted med tom underholdning, men her handler det om at hjælpe andre, så det er fantastisk at lave noget, der giver mening, og hvis vi bare kan hjælpe én person, så er det fedt”, fortæller Niklas Larsen og tilføjer, at det alvorlige emne også stiller krav til den redaktionelle linje på Youtubekanalen.

”Vi skal hele tiden overveje måden, vi gør tingene på, så vi går til grænsen, men aldrig over. Så det er en udfordring at gøre det spændende, men Bryd Tavsheden har været meget imødekommende med på vores ideer”, siger Niklas Larsen.

Personlige historier

Youtubekanalen indeholder både store og små projekter samt videoer med personlige historier om vold og krænkelser i familien og kæresteforholdet.

En af de personlige historier kommer fra den kendte dommer i Den Store Bagedyst Markus Grigo. Her fortæller han om en barndom med en voldelig far, og hvordan han er kommet videre.

”Vi får virkelig mange positive reaktioner og god feedback fra vores seere. Især historien med Markus ramte mange, fordi den er med til at vise, at det kan ske for alle, og så er de personlige historier også med til at vise, at det er helt normalt at tale om vold i familien og kæresteforholdet”, understreger Niklas Larsen.

Satirisk sang

Et af de større projekter som Bryd Tavsheden har lavet på Youtube er sangen ”Undskyld”. Sangen er et satirisk indspark i debatten om vold i familien, fordi mange børn og unge, der udsættes for vold, ofte kan føle, at det er deres egen skyld, at de bliver slået eller udsat for vold på anden måde.

Sangen, der desværre er fjernet fra Youtube på grund af konflikten mellem Google og Koda, er skrevet af youtuberen Gammelfar og er en opfordring til at sige det højt, hvis man er udsat for vold og krænkelser. Sangen kan ses på www.brydtavsheden.dk.

"Det føles, som om du er låst fast, men du kan gøre noget selv, hvis du rækker ud til andre og spørger dem om hjælp", synger Youtuberen Isabel Rigenstrup i sangen.

”Det er vigtigt at sætte fokus på, at der foregår vold i hjemmet og i parforhold, og at man kan stoppe det, og en sang er en god måde at fange de unge på og samtidig få oplyst både de voldsramte og deres venner om vold”, slutter Niklas Larsen.

Abonnér på Bryd Tavsheden på www.youtube.com.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.