Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bryd tavsheden, hvis du oplever fysisk og psykisk vold

Mange unge føler skyld, hvis de oplever vold i familien eller kæresteforholdet, og holder derfor problemerne for sig selv. Gennem rådgivning og oplysning forsøger frivilligorganisationen Bryd Tavsheden at skabe fokus på fysisk og psykisk vold i familien og kæresteforholdet

 

Hver 6. elev i 8. klasse har været udsat for vold i løbet af det seneste år, og 16.000 unge kvinder og mænd er i løbet af det seneste år blevet slået af deres kæreste. Alligevel er vold i familien og kæresteforholdet tabu.

Det ønsker frivilligorganisationen Bryd Tavsheden at ændre. Gennem oplysning og rådgivning hjælper organisationen unge mellem 14-24 år med at tale om problemerne og bryde ud af de dårlige relationer.

”Vores rådgivning bygger på en anerkendende dialog og har fokus på den unges ressourcer og styrker, og når den unge henvender sig, skal han eller hun opleve, at de bliver taget alvorligt”, fortæller Lotte Brøndtoft, som er projektleder og frivillig i Bryd Tavsheden.

Aldrig den unges skyld

Unge med vold i familien eller kæresteforholdet kan både henvende sig via chat, brevkasse og telefonen, og hvis den unge har brug for flere samtaler, har Bryd Tavsheden personlige samtaleforløb, hvor det er muligt at tale med den samme rådgiver af flere gange af én times varighed. Som noget nyt tilbydes også digitale ungegrupper, hvor 3-4 unge mødes med en rådgiver.

”Mange unge går med problemerne alene, og hvis man er i et voldeligt forhold, har man måske ikke længere kontakt til venner og familie, så når de unge henvender sig til os første gang, føler de ofte at det er deres skyld og skammer sig over at være i den situation. De spørger, om deres oplevelser med vold er normale. Vi understreger derfor, at det aldrig er den unges skyld, men det er når den unge finder modet til at tage ansvar, at det kan lykkes at bryde ud, siger Lotte Brøndtoft.

Bryd Tavsheden støtter den unge i processen og hjælper helt konkret med råd og vejledning, så den unge selv kan gøre noget.

”Vores rådgivere fortæller også, hvad der kan ske, og hvad det har af konsekvenser, så den unge kan tage sine forholdsregler”, siger Lotte Brøndtoft.

Frivillige med professionel erfaring


Hos Bryd Tavsheden tager rådgiverne udgangspunkt i den unge og vælger den tilgang, som passer til den enkelte problemstilling, og som bedst skaber et handlingsmæssigt grundlag. Samtalerne handler derfor om at støtte den unge i at kunne og turde handle samt motivere til en positiv forandring.

Rådgivningen afdækker også, hvordan den unge tænker om sig selv og sine vanskeligheder, men der er ikke tale om terapi, understreger Lotte Brøndtoft.

”Vores frivillige rådgivere har alle stor erfaring med emnet vold, og de har ofte en professionel erfaring fra jobs som psykolog/psykoterapeut eller socialrådgiver. Vi har derfor en stor socialfaglig viden og er opmærksomme på den unges sikkerhed og kan foretage balancerede risikovurderinger”, understreger Lotte Brøndtoft.

Når de fleste tænker vold i familien eller kærestefoldet, tænker de sikkert på slag og spark, men hos Bryd Tavsheden oplever de frivillige flere og flere henvendelser om psykisk vold, som kan være lige så traumatiserende som de fysiske.

”Der er helt klart en øget bevidsthed omkring den psykiske vold. Det kan både være kontrol og systematisk overvågning på fx sociale medier, og så får vi også flere henvendelser fra drenge. Både fra dem, der er udsat for vold, men også fra drenge, som vil have rådgivning omkring deres egen opførsel”, fortæller Lotte Brøndtoft.

Læs mere om Bryd Tavshedens hjælp og rådgivning på www.brydtavsheden.dk.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.