Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skolekonkurrence sætter fokus på digitale krænkelser

Frivilligorganisationen Bryd Tavsheden afholder igen i år en konkurrence, som skal få elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne til at reflektere over vold og krænkelser i familien og kæresteforholdet

 

I samarbejde med Ministeriet for Ligestilling og det Kriminalpræventive Råd afholder frivilligorganisationen Bryd Tavsheden igen i år en kreativ konkurrence for elever i 7.-10. klasse samt unge på ungdomsuddannelserne.

Formålet med konkurrencen er at sætte fokus på vold og krænkelser i familien og parforholdet og få de unge til at reflektere over emnet, som i år er digitale krænkelser.

”Digitale medier er en integreret del af unges liv og et helt naturligt vilkår i deres hverdag, men det er også en platform med mange negative konsekvenser. Mange oplever krænkelser og et psykisk pres fra fx deres kæreste, som måske overvåger, styrer eller manipulerer på de sociale medier, og det vil vi gerne sætte mere fokus på, for digitale krænkelser er også vold”, siger Bryd Tavshedens generalsekretær Isabella Wedendahl.

Indsigt i forskellige former for krænkelser

Med deltagelsen i konkurrencen får eleverne bl.a. indsigt i de mange forskellige former for krænkelser, som sker på digitale platforme.

En række af disse krænkelser kan ske i forbindelse med de tidlige tilnærmelser til kæresterelationer, i faste forhold, eller efter et forhold er gået i stykker. Det kan fx være digital grooming, kontrol af kærestens digitale liv; hvem man må være venner med, hvad man skriver og hvem man skriver med. Det kan også være at blive styret af sin kæreste og være bange for at slå op med vedkommende, fordi han eller hun truer med at offentliggøre f.eks. private nøgenfotos.

”Vi vil gerne skabe et rum, hvor man kan tale om krænkelserne, så det er trygt og sikkert at bryde tavsheden”, siger Isabella Wedendahl.

Krænkelser kan få alvorlige konsekvenser

For den unge, der udsættes for et digitalt overgreb, kan det føles uoverkommeligt at navigere i, og for nogle kan det have alvorlige konsekvenser for deres trivsel som fx skyld, skam, depression, angst og PTSD. Det tager kun et øjeblik at dele krænkende materiale, men det kan have konsekvenser for et helt ungdomsliv for et andet menneske.

”Det handler derfor om at sætte fokus på god og respektfuld adfærd og gøre opmærksom på de konsekvenser, det kan have”, understreger Isabella Wedendahl.

Med konkurrencen vil Bryd Tavsheden fortælle unge, at digitale krænkelser ikke er noget, man som ung skal lære at leve med, tværtimod er det noget alle i fællesskab skal være med til at stoppe.

”Vi vil gerne sætte nogle tanker i gang hos de unge, så de kan genkende digitale overgreb i deres egne og andres kæreste-relationer”, siger Isabella Wedendahl.

Besøg på grundskoler og ungdomsuddannelser

Ud over skolekonkurrencen afholder Bryd Tavsheden også Temadage på grundskoler og ungdomsuddannelser.

Varigheden af et oplæg på grundskoler og ungdomsuddannelser er ca. 1½ time, hvor målgruppen er elever mellem 13 og 24 år. Oplægget handler både om familievold og kærestvold. På temadage for 7.-8. klasse lægger Bryd Tavsheden størst vægt på børnevold. For elever i 9. klasse og opefter lægger de større vægt på kærestevold.

”På temadagen breder vi emnet ud og fortæller bl.a., hvad der er vold og krænkelser, hvad det gør ved os, og hvad man kan gøre for at komme ud af det”, fortæller Isabelle Wedendahl.

Temadagen består af indlæg fra en repræsentant fra foreningen, en ung kvinde eller mand, der fortæller sin egen personlige historie om at vokse op i en voldsramt familie eller leve i et kæresteforhold præget af vold.

”Hvis en elev har oplevet vold på egen krop eller har en ven, der har været udsat for vold, så er det ofte meget motiverende at se et andet menneske, som bryder tavsheden og viser, at det er muligt at komme ud af et voldeligt forhold”, siger Isabella Wedendahl.

Bryd Tavsheden besøger omkring 60 skoler om året og har indtil nu holdt temadage for mere end 70.000 børn og unge over hele landet.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.