Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Du behøver ikke have styr på alt

Mange studerende oplever utilstrækkelighed og konstant dårlig samvittighed, når de starter på et nyt studie. De tror, at de skal nå det hele, men det kan de ikke, og det gør dem stressede, siger psykolog i Studenterrådgivningen Sara Alsing.

Faglig skarp, mange venner og en sund livsstil. Mange studerende føler, at de skal have 100 procent styr på studiet og livet, og chokket er derfor stort, når virkeligheden rammer dem. De føler sig pludselig utilstrækkelige og lever med en konstant dårlig samvittighed over alt det, de ikke når.

”Mange studerende beskriver deres studie som et maraton uden målstreg. De bliver ramt af stress, fordi de pludselig bliver deres egen arbejdsgiver. De skal administrere deres tid og stof og vil nå det hele, men det kan de ikke, og når man er perfektionist, som mange studerende er, så er det rigtig svært at erkende”, fortæller psykolog Sara Alsing fra Studenterrådgivningen.

Alle typer af studerende henvender sig

Studenterrådgivningen hjælper hvert år omkring 5000 studerende med mistrivsel på de lange og mellemlange videregående uddannelser. Rådgivningen har eksisteret siden 1964 og er en landsdækkende institution under Uddannelses- og Forskningsministeriet med kontorer i alle større studiebyer. Det er både mænd og kvinder i alle aldre og på alle uddannelser, som henvender sig med bl.a. stress og angst. ”Når de studerende starter,

så er de fleste meget motiverede, men pludselig kan de opleve, at det er svært med de uklare forventninger, fordi man selv skal finde ud af, hvornår det er godt nok, og den form for stress kommer ofte til udtryk på to måder; enten overarbejder man, eller også kan man slet ikke overskue arbejdsmængden og underpræstere derfor”, siger Sara Alsing.

Tilbyder både samtaler og workshops

Studenterrådgivningen yder gratis social- og psykologhjælp til alle studieaktive på en SU-godkendt videregående uddannelse. Medarbejderne kan hjælpe med alt lige fra psykiske udfordringer til mere praktiske spørgsmål om SU, barsel eller sygdom, og så arbejder Studenterrådgivningen samtidigt for at forebygge mistrivsel blandt studerende, blandt andet ved at understøtte uddannelsesinstitutionernes arbejde med studietrivsel. Studenterrådgivningen tilbyder både telefonrådgivning, onlineforløb, workshops, individuelle samtaler og gruppeforløb.

”Under den første samtale afdækker vi behovet for hjælp, som bl.a. kan være samtale med en socialrådgiver eller korttidsterapeutiske forløb med en psykolog, som der kun er 2-3 ugers ventetid på, eller fx workshops om perfektionisme eller eksamensangst”, fortæller Sara Alsing. Siden 2014 har Studenterrådgivningen også tilbudt Specialpædagogisk Støtte (SPS) til studerende med psykiske funktionsnedsættelser samt kompetenceudvikling til støttegivere for studerende med psykiske funktionsnedsættelser.

Læs mere om Studenterrådgivningen på www.srg.dk

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.