Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Psykiske lidelser stopper ikke Amanda og Line Marie

Åbenhed og stædighed har hjulpet Amanda Bonnevie og Line Marie Christensen gennem uddannelsessystemet, og på trods af OCD, panikangst og skizofreni har de store drømme for fremtiden.

De har begge været indlagt på psykiatriske afdelinger. Line Marie Christensen med skizofreni og Amanda Bonnevie med OCD og panikangst. Ikke lige den optimale start på en strømlinet karriere, men selv om 23-årige Line Marie og 22-årige Amanda ikke er som de fleste af deres klassekammerater, så har de noget, som de fleste andre unge også har; store drømme. Line Marie forfølger allerede drømmen om at blive sygeplejerske på sygeplejeuddannelsen, og Amanda er lige begyndt på HF med ét stort mål for øje. ”Jeg vil være politibetjent, og det forfølger jeg, lige indtil jeg ikke kan det længere”, siger hun med fast stemme.

Vil behandles helt almindeligt

Ud over store drømme på deres egne vegne er Line Marie og Amanda også ambassadører i Landsindsatsen EN AF OS, som arbejder for at bekæmpe tavshed, tvivl og tabu om psykisk sygdom. Den landsdækkende indsats har bl.a. til formål at afstigmatisere psykisk sygdom og stoppe diskrimination og udelukkelse af mennesker, der har eller har haft en psykisk sygdom. Og netop afstigmatiseringen er både Line Marie og Amanda gode eksempler på. De har godt nok haft dethårdt, men de er ikke bange for at være åbne om det. ”Mine klassekammerater må gerne vide, at jeg har psykiatriske diagnoser, men de skal behandle mig helt almindeligt”, siger Amanda Bonnevie.

Åbenhed i skolen gør en forskel

Hun blev først udredt i 2015 efter nogle svære år i både folkeskolen og 1. og 2. g. ”Det var hårdt, at det blev opdaget så sent. Jeg fik fx ingen hjælp i gymnasiet, og jeg droppede derfor ud efter 2. g, men efter at jeg er blevet åben omkring det, er det blevet meget bedre. Nu prøver jeg med HF, og der skal ikke tages specielle hensyn, for skolen gør, at man føler sig som en del af et fællesskab – ligesom de andre”, fortæller Amanda Bonnevie. Line Marie Christensen blev udredt for skizofreni som 14-årig i 9. klasse. Dengang havde hun det svært, da hun følte, at alle vidste det og talte om det bag hendes ryg.  ”Da jeg blev indlagt, gik jeg i 9. klasse og måtte droppe ud. Da jeg blev udskrevet, var det lige omkring den tid, hvor alle de andre blev færdige, og jeg stod der og tænkte, at det da ikke kunne passe. Så efter sommerferien startede jeg igen på en anden skole og gennemførte”, fortæller Line Marie.

Indlagt flere gange i gymnasiet

Hun var indlagt et par gange imens hun gik i den nye klasse, men en rummelig klasselærer hjalp hende igennem.   ”Jeg var indlagt et par gange, men jeg havde en rigtig dygtig klasselærer. Uden hende havde jeg ikke klaret det. Jeg var tæt på at droppe ud, men jeg blev ved med at tænke, at jeg godt kunne klare det, for jeg VILLE være som alle de andre,” fortsætter Line Marie. I dag er hun åben omkring sin psykiske lidelse og svarer, når venner og klassekammerater har spørgsmål til hende. ”Gymnasietiden var blandet. Det var vildt hårdt, fordi jeg havde skizofrenien at slås med ved siden af, men jeg valgte at holde ud. For selv om jeg havde det dårligt, så synes jeg, at det var vigtigt at

holde fast, for hvis man først mister skolen, så bliver det først rigtig svært, og i dag er jeg blevet mere bevidst om min situation. Jeg har lært mig selv bedre at kende og kan bedre rumme det, når andre spørger”, fortæller Line Marie Christensen, som fik stor hjælp fra venner og Midtsjællands Gymnasium. ”I 3.g. var jeg så udkørt, at de nærmest hev mig igennem. Jeg havde virkelig brug for, at folk bakkede op om mig. Jeg var indlagt nærmest hele tiden i den sidste tid - både da jeg havde læseferie, og da jeg blev student, og jeg boede nærmest på sygehuset, da jeg gik til eksamen. Men det var helt fantastisk at få huen på - jeg var så lettet og stolt af mig selv. Fuck alle der sagde, at jeg ikke kunne klare det.”

Vi støtter hinanden

Line Marie og Amanda har også brugt hinanden i deres kamp for at klare sig gennem uddannelsessystemet. De har boet på det samme bosted, hvor deres døre altid stod åbne for hinanden. ”Vi klikkede hurtigt, selv om vi er hinandens modsætninger, så det var dejligt at have en veninde, man kunne snakke med. Vi støtter altid hinanden på en konstruktiv måde, og så giver det bare en tryghed at kunne hjælpe hinanden”, siger Line Marie og suppleres af Amanda: ”Hvis Line Marie havde det svært om natten, vidste hun, at hun altid kunne komme ind til mig, men vi har aldrig brugt hinanden som behandler. Når vi har haft rigtig svære tanker, har vi altid søgt hjælp hos vores professionelle behandlere”, understreger Amanda, mens Line Marie tilføjer, at venner og familie også har spillet en rolle i at komme gennem de svære perioder. ”Det er forskellige ting, som jeg har brugt venner og familie til. Man kan jo ikke bruge alle til alting, så de skal vide, at de ikke er mindre værd, fordi man måske ikke lige bruger dem, men det bedste, de kan gøre, er egentlig at behandle os helt normalt”, slutter Line Marie.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.