Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Budget sikrer en sund SU-økonomi

Studietiden kan for mange være en tid med lavvande i kassen, men sådan behøver det ikke være. Med rådgivning, overblik over udgifterne og en lille smule købmandskab kan der blive råd til mere af det sjove

Selv om de fleste unge har styr på deres økonomi, så har mange sikkert prøvet det. Fredagsbaren trækker, men det er sidst på måneden, og kontoen blinker rødt. Situationen er sikkert velkendt, men sådan behøver det ikke at være.  Med lidt overblik og økonomisk indsigt, kan der både blive råd til de kedelige faste udgifter og byturene med vennerne. Det mener partneransvarlig i Lån & Spar Bank, Helle Sommer, som opfordrer unge til at bruge professionel bankrådgivning, så de undgår kedelige overraskelser.

”Det er faktisk vores indtryk, at rigtig mange unge ikke er så pressede, som man måske skulle tro, og faktisk har et fornuftigt forhold til deres økonomi. Men for nogle unge kan det være svært at håndtere, når de selv begynder at få ansvar for at administrere deres egen økonomi og forbrug, og her opfordrer vi til, at de bruger deres bankrådgiver, så de kan få professionel rådgivning”, fortæller Helle Sommer.

Bankrådgiveren kan hjælpe med overblikket

Hun peger især på, at bankrådgiveren kan hjælpe med at danne et overblik og hjælpe, hvis der hen ad vejen kommer økonomiske udfordringer. ”Hvis der ikke er så meget på kistebunden, så handler det om at prioritere og få et overblik, så de unge ikke lige pludselig havner i en situation, hvor de bliver fristede af kviklån, og her kan bankrådgiveren hjælpe med at lægge et budget og give andre gode råd, som kan begrænse udgifterne”, siger Helle Sommer. Penge følger os hele livet, og det er ifølge Helle Sommer helt afgørende, at man som ung kommer godt fra start, når man skal håndtere sin egen økonomi. Vi låner fx til bolig og bil, og vi sparer op til rejser og alderdom.

Risiko for økonomiske vanskeligheder

De fleste unge starter voksenlivet med en opsparing, tager lån og grundlægger deres finansielle adfærd i ungdomsårene. Derfor er der behov for, at unge tidligt lærer at styre deres økonomi, får mest ud af deres sparepenge og optager de rigtige lån.  Uden den rette finansielle rådgivning og forståelse kan unge komme i økonomiske vanskeligheder og i værste fald risikere at ende som dårlige betalere. ”Hvis man som ung ikke får overblik over sin økonomi, risikerer man, at de økonomiske problemer forfølger én mange år frem, og det kan have store konsekvenser for ens handlemuligheder”, påpeger Helle Sommer.

SUND SU-ØKONOMI LÅN & SPAR BANKS FEM GODE RÅD TIL EN SUND SU-ØKONOMI:

STUDERENDE KAN OGSÅ FÅ BOLIGSTØTTE

Boligstøtte er ikke kun for pensionister eller enlige forældre. Studerende kan også få tilskud til huslejen, og reglerne er ret enkle. Boligstøtte er et tilskud, som næsten alle lejere kan få. Har du en lejekontrakt og et køkken, er den nærmest hjemme. Find ud af, hvad du kan få på www.digura.dk/hvad-er-boligstoette.

HVORFOR BETALE FULD PRIS, NÅR ALLE VIL GIVE DIG RABAT?

Som studerende vil alle gerne hjælpe dig - eller lære dig at kende, inden du koder noget sejt software og bliver den næste Bill Gates. COOP giver medlemsrabat, når du handler rugbrød og sommersalat. Din boghandel giver rabat på studiebøgerne - og du kan få studierabat på nethandel eller i dine lokale butikker. Gå på nettet, hvor rabatterne venter. Studiz.dk er et site for studerende, der vil spare penge.

BANKERNE VIL HAVE DIG

Unge kunder under uddannelse ender som gode kunder med velbetalte jobs og høje krav til tilværelsen. Derfor konkurrerer bankerne blandt andet på at tilbyde den bedste studiekonto. Som regel handler det om, hvilken rente du får, men der kan også være tilknyttet andre fordele. Som medlem af en af de fagforeninger, der ejer Lån & Spar Bank, er du ekstra heldig. Du kan nemlig få en meget god rente på din studiekonto, få attraktive lån til lejlighed og meget andet. Se mere studiekonto.dk.

LÆG ET BUDGET

Et budget sparer dig for en del - fx søvnløse nætter. Skriv alle dine indtægter ned. Fx løn, SU, SU-lån, boligstøtte, evt. hjælp fra forældre og brug af opsparing. Skriv herefter alle udgifter ned. Både de faste som fx husleje, el, varme, licens, forsikring, telefon, transport, streamingtjenester og sport samt de variable som fx mad, café, byture, bøger, tøj, gaver, rejser - alt det dit rådighedsbeløb skal dække. Skriv det hele op i Lån & Spar Banks budgetberegner og få bl.a. overblik over dit rådighedsbeløb pr. måned. Print budgettet ud og følg det for at holde din økonomi sund.

DELEØKONOMI ER MERE END AIRBNB OG GOMORE

Det giver mening at dele. I kan være fælles om rigtig mange ting. Du kan dele køkkenudstyr eller bordtennisbats med dine roomies eller venner. Ja, du kan faktisk låne eller bytte dig til næsten alt! Kjolen eller habitten til den store fest. Teltet til en romantisk overnatning, eller kongespillet til fødselsdagen i parken. Bare husk, at det går to veje – og vær parat til at låne din skihjelm eller fiskestang ud til den, der trænger. Læs mere om deleøkonomi på: www.groenforskel.dk/deleoekonomi.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.