Det er mandag morgen. Solen er ikke stået op endnu, det er koldt udenfor, og ud ad skolens vinduer, hvor man ved højlys dag ville kunne nyde udsigten over Mols Bjerge, ser man lige nu kun buldrende mørke.
Alligevel er en gruppe elever på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft i gang med at pakke udstyr og proviant sammen til dagens optagelser. Det er vinter, så det er med at komme af sted ved solopgang for at få nok timer med naturligt dagslys. Gruppen er efterhånden samlet og klædt varmt på, og rundt om dem står kufferter og kasser med udstyr, proviant og rekvisitter. I gruppen taler de engelsk med hinanden, for de kommer fra vidt forskellige dele af verden. Et par af dem er danskere, men en er fra USA, en anden fra Italien, og en tredje fra Holland.
20 nationaliteter – ét sprog
På Den Europæiske Filmhøjskoles grundkursus, som varer cirka et skoleår (fra slut august til start maj), gennemgår 120 unge mennesker fra hele verden intens træning i filmproduktionens mange facetter. De undervises på engelsk i producing, kamera, skuespil, instruktion, dokumentar, manus, klip, lyd og lys – og sammen producerer de mere end 100 kortfilm i løbet af deres ophold. Eleverne kommer ofte fra cirka 20 forskellige lande, og skolens lærere kommer også fra både USA, Tyskland, Rumænien og Danmark. Men på tværs af kulturer og andre forskelle taler de alle det samme sprog, fortæller Madeleine, en elev fra USA:
”Det er for vildt, hvordan alle her er så ligesindede. Hop ind i hvilken som helst samtale, og du har altid noget at snakke om. Og det lyder som en kliché, men at ’passe ind’ er ikke nogen nødvendighed på den her skole, for alle elever får lov til at stikke ud med deres egne særlige karakter.”
Foto: Anna Macchia
At finde sin indre stemme – sammen
Udover at der på filmhøjskolen fokuseres meget på at forberede de unge på film- og mediebranchen og at lære dem at lave film, så er det stadig også en højskole. Og derfor lægges der også meget vægt på åbenhed og nysgerrighed, og at man har lyst til at udforske og lære. Udforske sig selv, sine grænser, sine evner – og lære om andre mennesker, om samarbejde og om det samfund, der omgiver os.
”Det bedste ved filmhøjskolen er at være omgivet af venner og så mange inspirerende mennesker, som alle støtter hinanden på forskellige måder. Og at vi samtidig har friheden til at gå den vej, vi ønsker. For mig betyder filmhøjskolen sjov, hygge og samtidig motivation og læring,” siger Maas, en elev fra Holland.
Højskole i en corona-tid
Så længe corona-pandemien stadig hærger, er højskolerne selvfølgelig underlagt visse restriktioner for at begrænse spredning af smitten. Men spørger man eleverne på filmhøjskolen, er der intet sted, de hellere ville være lige nu: ”Restriktionerne begrænser os selvfølgelig, men fordi vi lever i en mere eller mindre lukket cirkel, kan vi stadig gøre mange af de ting, vi gerne vil.
Når jeg taler med mine venner hjemme i Holland, ville de ønske, at de var her,” siger Maas fra Holland. Og danske Markus siger: ”Corona-restriktionerne kan selvfølgelig mærkes, men det er slet ikke noget, der trækker ned. Vi har det stadig så fedt, når vi laver film, hænger ud eller laver arrangementer sammen. Det er stadig en superfed kombination af læring og leg.” Den Europæiske Filmhøjskoles næste filmgrundkursus starter i slutningen af august 2021, og tilmeldingen er åben på www.europeanfilmcollege.com, hvor du også kan læse mere om skolen.