Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SEXLINIEN FOR UNGE

Har du selv et spørgsmål? Du kan skrive til brevkassen eller chatte med os på Sexlinien.dk eller ringe på 70 20 22 66. Det er anonymt.

ØM I TESTIKLEN

Dreng/Mand på 14 år

Hej sexlinien. Problemet er det at min højre testikel nogle gange er øm. Det er ikke meget men sådan at det er en lille smule generende og gør ond at røre ved. Det har det været sådan et par gange og er gået over igen så jeg tror ikke det er testikel vridning. Ellers føltes min testikler normale lige store, kan bevæge sig frit i pungen og er ikke hævede. Kan der være en forklaring eller skal jeg gå til lægen? Kh spørger

SVAR:

Hej! Det lyder umiddelbart helt normalt, at man en gang imellem kan blive lidt øm, da det er et meget sensitivt område. Hvis det er i forbindelse med sex eller onani du oplever smerten, er det muligt at ømheden opstår fordi blodet i testiklerne ikke bliver iltet nok, som kan ske hvis man har sex eller onanerer i lang tid uden at få udløsning. Når rejsningen forsvinder, går problemet over af sig selv. Er det muligt, at det kunne være en forklaring på dit spørgsmål? Hvis du har haft ubeskyttet sex, kan du også overveje at blive testet for smitte. Nogle sexsygdomme, som f.eks. klamydia, kan give bitestikelbetændelse i sjældne tilfælde. Du kan blive testet for sexsygdomme hos din egen læge, eller på en sexsygdomsklinik.

P-PILLER FØR MENSTRUATION?

Pige/Kvinde på 18år

Hej Jeg er en muslimsk pige som har en hemmelig kæreste. Vi havde sex forleden dag og selvfølgelig med kondom, vi har talt om jeg skal starte på p piller så jeg ikke bliver gravid. Problemet er bare jeg ikke har fået min første menstruation endnu, og jeg er 18 år. Hvordan skal jeg forholde mig til p piller? jeg har ikke fået mens endnu kan man stadig starte på p piller? Jeg håber jeg får et svar.

SVAR:

Hej! Hvis du endnu ikke har fået din første menstruation, kan du ikke begynde på p-piller, det kræver nemlig at ens menstruationscyklus er begyndt. Da du er 18 år gammel, får du nok snart din menstruation, men indtil da er kondom en god beskyttelsesmulighed for dig og din kæreste. Det kan dog være en god ide at tale med lægen om, at du endnu ikke er begyndt at menstruere. Det kan sagtens være helt naturligt, men måske er der en årsag bag, der kræver opmærksomhed.

Hvis du gerne vil til lægen og tale om p-piller, har han/ hun tavshedspligt, og kan ikke oplyse om, at du er seksuelt aktiv til fx dine forældre. Du kan desuden frit gå til en anden læge end din sædvanlige, når det drejer sig om prævention (samt graviditet og abort), hvis du føler dig mere tryg ved det. Og til sidst, kan du måske overveje en hormonspiral som alternativ til p-piller, når du kan begynde på hormonel prævention. Dette kan være smart, fordi du således ikke risikerer at din familie opdager pillerne.

BLIVER ALT FOR VÅD

Pige/Kvinde på 15 år

Hejsa, jeg har ikke haft sex endnu og føler mig flov over det da mange af mine venner har haft det. Men det egentlig ikke det jeg vil spørge om, men der at jeg onanere en del, og jeg kan få 4 fingre op, nogle gange størstedelen af hånden op.. Men er af en grund nervøs for det vil gøre ondt da jeg har en partner og vi gerne vil have sex. Burde jeg være nervøs for det vil gøre ondt? Og burde jeg være flov over jeg ikke har haft sex? Tak.

SVAR:

Hej! Det lyder ikke umiddelbart til at der er noget galt med din skede. Men hvis du generelt er meget generet af mængden, kan du overveje at snakke med din læge om det. Det er helt almindeligt at du bliver våd, når du giver dig selv finger. Det er en naturlig del af at blive seksuelt opstemt.

Det er rigtig at man kaldet det lubrikation, når man bliver våd. Lubrikation fungerer som en slags smørelse på kønsdelene, og er vigtigt fordi huden der er meget tynd og følsom. Så hvis ikke den fugtes med smørelse, kan der opstå smerter og irritation fx når man får finger eller har samleje. Det du beskriver vil højst sandsynlig opleves meget anderledes for din partner under sex, og ikke nødvendigvis som noget der er dårligt. Du kan læse mere om lubrikation på Sexlinien.dk

Du skriver at du får meget slim på dine fingre. Det kunne godt lyde som det der hedder udflåd. Udflåd er en helt naturlig væske som kommer ud af skeden, og som er med til at holde den fugtig. Skeden er selvrensende og udflåddet er med til at sørge for, at man ikke får infektioner. Så det er en god ting at have det, selvom det ikke altid føles sådan. Det er meget forskelligt hvor meget udflåd man har, og mængden skifter også alt afhængig hvor man er i sin cyklus. Men det er helt normalt at have meget udflåd i din alder.

Har du selv et spørgsmål? Du kan skrive til brevkassen eller chatte med os på Sexlinien.dk eller ringe på 70 20 22 66. Det er anonymt.

HVOR TIT SKAL JEG ONANERE ELLER HAVE SEX

Dreng/Mand på 19 år

Hvor tit skal jeg som 19 årige ornanere eller have sex med en partner på et år skriv til mig hvis der er yderligere spørgsmål

SVAR:

Hej! Der er ikke en fast antal gange, du skal onanere eller have sex. Det er helt op til dig selv, hvor tit du skal onanere eller have sex med en partner. Du kan onanere, når og hvis du har lyst. Du kan have sex med en partner, hvis du møder en person, og I begge har lyst til at have sex med hinanden. Det er altså ikke usundt, hvis du ikke har sex eller onanerer.

BESKYTTER MIN P-STAV STADIG?

Pige/Kvinde på 17 år

Hey jeg har en p-stav der kan holde i 3 år den har vært i nu i 3 år og tænkte på om det kan blive for gammel og gøre at jeg lige pludselig ikke er beskytte mere..

SVAR:

Hej! Når du har haft en p-stav i 3 år, er den ikke længere effektiv, og så skal den fjernes. Det er ikke fordi p-staven stopper med at virke fra den ene dag til den anden, men hormondepotet bliver så lille, at den ikke kan forhindre ægløsning og så kan du risikere at få ægløsning og blive gravid. Du skal bestille tid hos lægen, som under lokalbedøvelse lægger et lille snit over den ene ende af staven, hvorefter den fjernes. Du kan tale med lægen om at få sat en ny p-stav op eller om du vil bruge en anden slags prævention i stedet. Fjerner lægen p-staven uden du får en ny, kan der godt gå nogle måneder, før du får ægløsning og dermed menstruation.

JEG KAN IKKE LIDE AT FÅ FINGER

Pige/Kvinde på 15 år

Hej brevkasse Jeg bliver ikke tilfredsstillet af at få finger og nyder det ikke særlig meget. Mine veninder fortæller tit om hvor dejligt det er! Men jeg synes ikke det er særlig dejligt.

SVAR:

Hej! Det er bestemt ikke alle som nyder at få finger lige meget. Måske er du en af dem, som bare synes at det er helt ok – hvilket er helt normalt. Hvad man godt kan lide af sex, er meget forskelligt fra person til person. Ofte vil det også være meget forskelligt for hver sexpartner, man har. Med den ene man har sex med, så er der måske den her éne ting som er helt super, mens at man kan lide en anden ting med en anden partner. Så der er den mulighed at du kan komme til at kunne lide finger senere, hvis du er sammen med en som er rigtig god til fingersex.

For nogle unge, så kan det også handle om at de ikke ved hvilke steder som er rare at blive rørt hos piger. Hvis du har mod på det, så kan du guide den som giver dig finger til at gøre det som føles godt for dig. For at sex bliver godt skal man lære at give udtryk for, hvordan man godt kan lide det og man bliver derfor nødt til at snakke sammen, om hvad der er rart og hvad der tænder en. På den måde kan det blive mere lækkert for dig.

Hvis du fx onanerer, så kan du prøve at få den person som giver dig finger til at gøre som du selv ville gøre når du onanerer. Hvad der føles godt kan være svært at finde frem til. Gennem fx onani, anden udforskning og eksperimenter med hvad der fungerer godt for en selv, kan du nemlig finde ud af hvad der er godt for dig. Det kan være noget af en opgave at finde ud af og hvad der er ens præference kan også skifte henover tiden - så mist ikke modet, men bliv ved med at udforske din krop.

ER DET UTROSKAB?

Dreng/Mand på 17 år

Når kærsten har sovet med en anden fyr i en seng selv om de ikke har haft sex men de har haft næsten ikke noget tøj på går det ind for utro eller hvad

SVAR:

Hej! Der er ikke noget direkte svar på, hvad utroskab er. Utroskab handler om hvilken præmisser man har valgt at være kærester på og hvor ens personlige grænser ligger. I nogle forhold er det okay, at man sover sammen med andre. Andre personer kan føle, at det er grænseoverskridende, hvis deres kæreste sover med en anden. Så det er svært at svare på dit spørgsmål om hvorvidt det er utroskab eller ej.

Det er kun du og din kæreste som ved om det er utroskab i jeres forhold. Det kan derfor være en rigtig god ide for jer, at I snakker om den situation. Både så du kan fortælle hende, hvordan du har det med det og hun kan fortælle, hvordan hun ser på det. Det kan også være at I skal snakke om hvilke ”regler” jeres forhold skal have, så der ikke kan tvivl om det en anden gang.

GRAVID EFTER KONDOMET SPRANG

Dreng/Mand på 19 år

Hejsa. Min kæreste er blevet gravid efter kondomet sprang for 3 uger siden, også selvom hun tog en fortrydelsespille indenfor 12 timer. Hun har taget 3 tests, alle viste at hun var gravid. Vi vil ikke have barnet. Hvad skal vi gøre? Hun er 18 år gammel.

SVAR:

Hej! Hvis I ikke ønsker at få et barn nu, kan din kæreste få en abort. Når hun er 18 år, kan hun få abort bare ved at gå til lægen og bede om det. Lægen vil så henvise hende til en sygehusafdeling, hvor aborten kan gennemføres. Hun må godt gå til en anden lægen end hendes egen læge, når det drejer sig om abort, for at få henvisningen.

Der er dog den regel, at hun ikke må være længere henne i graviditeten end 12 uger (regnet fra den første dag i hendes seneste menstruation). Så det er ikke en god idé at udskyde det, hvis man er besluttet på, at det er det der skal ske. I har været uheldige med både kondomet og nødpræventionen (fortrydelsespillen), men det er heldigvis sjældent den slags sker. Vi håber for jer, det går bedre herfra. Din kæreste kan evt. tale med lægen om at få lagt en spiral som prævention i forbindelse med aborten.

ER DET OK AT VÆRE SINGLE/UGIFT RESTEN AF LIVET?

Pige/Kvinde på 20 år

Er det ok at være single/ugift resten af livet? Betyder det at være i et forhold så meget?

SVAR:

Hej! Det er helt okay at være single. Det er lige så okay som at være i et forhold. Der findes dog en norm i vores samfund om, at det ”rigtige” er at være i et forhold og derfor kan nogle godt føle sig forkerte eller føle sig presset til at finde en at være i forhold med. Det vigtigste i livet er nok, at vi er glade og har det godt med os selv og vores liv. Så derfor behøver man ikke føle normen og gøre som alle andre. Man kan indrette sit liv ligesom man selv vil og det er kun sejt og modigt at gå mod normen og vælge en anden retning i livet end de fleste andre. Man kan også sagtens have forhold på andre måder end den klassiske måde.. Man kan fx. have venner som man har et seksuelt forhold til, man kan vælge at være i et åbent forhold, hvor man gerne må have sex med andre eller man kan vælge at bo hver for sig. Det er kun en selv og ens partner, der bestemmer, hvad der er rigtigt at gøre.

Har du selv et spørgsmål? Du kan skrive til brevkassen eller chatte med os på Sexlinien.dk eller ringe på 70 20 22 66. Det er anonymt.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.