Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uddannelsen er en ingeniør-bachelor, som er sammensat, så den kan imødekomme de krav og udfordringer virksomheder står over for nu og i fremtiden. Foto: Aalborg Universitet.

Ny uddannelse skal sikre brede it-kompetencer

Aalborg Universitet tilbyder den nye uddannelse Cyber- og computerteknologi. Uddannelsen er en ingeniør-bachelor, som også har fokus på cybersikkerhed og bæredygtighed.

Virksomhederne skriger på it-kompetencer, og allerede om ni år forventer danske virksomheder, at de kommer til at mangle 2300 medarbejdere med teknisk it-viden.

Behovet for flere nyuddannede med it-kompetencer er stort, og derfor tilbyder Aalborg Universitet i København nu en ny uddannelse i Cyber- og computerteknologi. Uddannelsen er en teknisk ingeniør-bachelor, som er sammensat, så den kan imødekomme de krav og udfordringer virksomheder står overfor nu og i fremtiden.

”På uddannelsen lærer de studerende om hardware og software, og hvordan de forbindes til et større netværk, og hvordan kommunikation mellem forskellige enheder i netværket skaber fundamentet for de tjenester, vi kender i ”skyen”. Og så lærer de at udvikle grundlaget for netværk som Internet of Things (IoT), hvor enheder som sensorer, computere, servere osv. er forbundet, og de lærer at bygge cloud-tjenester,” fortæller lektor og uddannelseskoordinator, Lene Tolstrup Sørensen.

Bæredygtige IT-løsninger

Uddannelsen har fokus på internetteknologier, programmering og agil softwareudvikling.

”Det betyder, at de studerende hurtigt lærer at tilpasse sig nye omstændigheder. Inden for software betyder det at planlægge og kontrollere systemudviklingen, så man hurtigt kan levere en ny version af systemet, når der er behov for ændringer.”

Uddannelsen er teknisk, og man skal have lyst og evner til at arbejde med programmering og matematik, understreger Lene Tolstrup Sørensen.

”Men fordi digitale teknologier og løsninger hænger uløseligt sammen med samfundet omkring os, så har vi også fokus på bæredygtighed,” siger Lene Tolstrup Sørensen og nævner CO2 og ressourcespild som emner, uddannelsen også arbejder med.

”Digitale teknologier og løsninger er fx afgørende for at minimere ressourcespild og effektivisere gennem smarte løsninger til vores hjem, byer, trafik, produktion osv. Bæredygtighed er derfor en forudsætning, når man som ingeniør skal udvikle, forbedre eller udbygge computersystemer og kommunikationsnetværk,” siger hun.

»De lærer bl.a. at udvikle sikkerhedsteknologi, som forhåbentlig kan forhindre cyberangreb«

Fokus på Cyberangreb

Ud over agil udvikling og fokus på bæredygtige løsninger har uddannelsen også fokus på IT-sikkerhed. Med daglige cyberangreb, ofte med baggrund i økonomisk kriminalitet eller terror, er der mere end nogensinde før behov for dygtige ingeniører, som kan være med til at stoppe angreb, før de overhovedet er sat i værk.

”De lærer bl.a. at udvikle sikkerhedsteknologi, som forhåbentlig kan forhindre cyberangreb,” siger Lene Tolstrup Sørensen.

Projektarbejde halvdelen af tiden

Uddannelsen er et fuldtidsstudium, og studieformen er som på Aalborg Universitets andre uddannelser karakteriseret ved problembaseret projektarbejde i grupper. Det betyder, at de studerende skal forvente at arbejde tæt sammen med andre studerende hovedparten af tiden, ligesom det vil være et krav, at de møder frem stort set dagligt og tilbringer det meste af dagen på universitetet.

”Alle vores uddannelser består af projektarbejde halvdelen af tiden, så de studerende får rig lejlighed til at arbejde med spændende projekter, som fx kan være udvikling af en robot, der kan arbejde i affaldssortering, hvor robotten sorterer affald til de rigtige containere. Kort sagt får de studerende rig mulighed for at dykke ned i forskellige typer af internetteknologier, bæredygtighed, sikkerhed og computerteknologi fra superspændende og samfundsrelevante vinkler,” uddyber Lene Tolstrup Sørensen.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.