Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SEXLINIEN FOR UNGE

Har du selv et spørgsmål? Du kan skrive til brevkassen eller chatte med os på Sexlinien.dk eller ringe på 70 20 22 66. Det er anonymt.

NYSGERRIG PÅ VENS PIK

DRENG/MAND PÅ 15 ÅR

Er jeg bøsse hvis jeg vil se min vens pik stiv bare for at se hvordan det ser ud

SVAR:

Hej! Der kan være mange grunde til, at man har lyst til at se hinandens kønsdele. Det behøver ikke at have noget at gøre med, om man er bøsse eller ikke. Du er 15 år og i din pubertet, hvor der sker mange ændringer i både krop og sind, som kan have indflydelse på din nysgerrighed over for din egen og andres kroppe. Måske udviklingen i din egen krop – og din pik er grunden til, at du gerne vil se, om din vens pik er anderledes fra din? Det er ret almindeligt at sammenligne sig med andre. Det er kun dig der ved, om det handler om din seksualitet eller ej – og måske det først er senere i livet, at du ved det med sikkerhed. Uanset hvad din lyst kommer af, kan det måske være en idé at snakke med din ven om det? Måske han er ligeså nysgerrig på at se, hvordan andre pikke ser ud? Det kan også være han ikke har lyst – og det er alt sammen helt okay.

UDEN KONDOM

PIGE/KVINDE PÅ 17 ÅR

Hey Brevkasse Jeg er en pige på 17 år, og jeg mistede min mødom her for omkring 3 uger siden, hvor kondom var i brug. Jeg havde for 5 dage siden sex med den samme person, men vi brugte ikke kondom og han endte med at komme i mig. Jeg har været på p-piller i 13 dage, og jeg har læst mig frem til at man skulle være beskyttet mod graviditet efter ca. 7 dage på p-piller. Mit dilemma er at jeg oplever nogle spændinger i den nedre del af maven, og jeg derfor er bange for om der er chance for at jeg kunne være gravid. Hvad skal jeg gøre? Hilsen nervøs pige

SVAR:

Hej! P-piller virker med det samme, hvis du begynder på dem på den første dag i din menstruation – begynder du senere, skal du rigtig nok tage dem i syv eller flere dage før du er beskyttet. Det afhænger af, hvor mange dage inde i cyklussen, du var, da du begyndte med p-pillerne. Så det er svært for os at vide, om du var beskyttet (fordi vi ikke ved, hvad dag i din menstruation, du begyndte). Hvis du var beskyttet, så kan der være andre årsager til, at du oplever at det spænder i dit underliv. Det kan være en bivirkning ved p-pillerne som kan gå væk, når først din krop har vænnet sig til pillerne. Hvis de ikke går.

Er du nervøs for graviditet, kan du evt. tale med lægen, der udskrev p-pillerne, for at sikre dig, du er begyndt på dem rigtigt og var beskyttet, da du havde sex uden kondom.

ONANERER JEG FORKERT?

DRENG/MAND PÅ 16 ÅR

Hej sexlinien. Er virkelig forvirret er der nogle forkerte måde at onanere på?? Her sidste gang jeg onanerede fik jeg en rød plamage på pikhovedet, efter et par timer var den væk igen men har ingen ide om hvorfor den kom. Jeg har også et lille problem med ømme boller. Det er bare lidt ømhed og det går hurtigt over og sker så en gang imellem. Jeg ved ik hvorfor det kommer, ved godt det ik er så godt beskrevet men har i en ide om hvad det kan skyldes. Fra spørger:)

SVAR:

Hej!! Den røde plamage kunne godt lyde som noget der er opstået fordi du har onaneret længere, oftere eller hårdere end du plejer. Huden på penis kan være sart, så det kan ske at den bliver irriteret og følsom, når man er lidt hård ved den, men så længe det går væk igen, er det helt okay. I forhold til ømheden i dine boller, kan man opleve at få ondt i ens lyske og/eller testikler, hvis man onanerer i lang tid uden at få udløsning. Det er ikke farligt, men smerten opstår, fordi blodet i kønsdelene ikke bliver iltet nok. Når der løber meget blod til pikken og testiklerne, men det meste ikke får lov til at løbe tilbage til hjertet igennem længere tid, så bliver blodet ikke iltet nok og det kan give smerter og kuldefornemmelse. Tilstanden kaldes på engelsk for ’blue balls’, fordi huden kan få et blåligt skær gennem den manglende iltning. Når rejsningen forsvinder, går problemet over. Lyder det som en mulig forklaring på den ømhed du oplever? Du onanerer altså ikke forkert - der er ikke nogen forkert måde at onanere på, så længe det føles godt for dig. Det lyder som om din krop nogle gange reagerer på, hvordan/hvor ofte/hvor hårdt du onanerer, men så længe det hurtigt går over, og ikke gør ondt, er det helt okay.

ER JOMFRU OG OKAY MED DET. ER DET MÆRKELIGT?

PIGE/KVINDE PÅ 15 ÅR

Hej Jeg er en pige på 15, snart 16. Jeg føler mig egentlig lidt åndsvag over at skrive, men jeg tror jeg har brug for det. Er det mærkeligt, at jeg stadig er jomfru og er okay med det? Jeg ved at flere og flere af mine venner prøver sex, men jeg har egentlig ikke lyst. Jeg ved ikke helt om der er et eller andet galt med mig siden jeg ikke vil, da jeg ved at de fleste har prøvet det inden, de er 16. Tusind tak for hjælpen! Hilsen mig

»Lyst er meget individuelt - både hvem eller hvad man bliver tiltrukket af, men ikke mindst hvornår i livet, man begynder at blive tiltrukket«

SVAR:

Hejsa, tak for dit gode spørgsmål. Det er bestemt ikke mærkeligt, at du er jomfru og er okay med det. Lyst er meget individuelt - både hvem eller hvad man bliver tiltrukket af, men ikke mindst hvornår i livet, man begynder at blive tiltrukket. Nogle mennesker er 14 år første gang de får lyst til sex, andre er 25 år. Begge dele er helt almindeligt og der er intet galt med dig heller. Cirka halvdelen af en årgang har haft deres første gang, når de er knapt 17 år, men nogen havde den allerede som 12-årig, andre som 16-årig. Den anden halvdel har altså deres første gang senere. Så på den måde er du slet ikke mærkelig. Det kan være svært ikke at sammenligne sig med sin nærmeste omgangskreds og hvor de befinder sig rent seksuelt og lystmæssigt, men dine tanker og følelser omkring dette er helt almindelige og der er mange der har det ligesom dig. Derfor håber vi, at dette svar vil give lidt mere ro på i forhold til at finde ud af hvem og hvad der engang vil og ikke vil tiltrække dig. Du har heldigvis hele livet til at finde ud det hele!

VILD MED MIN VENS KÆRESTE

DRENG/MAND PÅ 22 ÅR

Hej Sexlinien. Den pige jeg er vild med, er blevet kæreste med en af mine gode kammerater. Vi går på samme skole alle tre og det gør virkelig ondt at se dem sammen. Jeg har også stadig følelser for hende. Hvad skal jeg gøre for at ikke blive for jaloux?

SVAR:

Hej! Ulykkelig kærlighed kan bare være benhårdt! Og selvom det er jordens ældste og kedeligste svar, så er tiden din bedste ven, når det kommer til ulykkelig kærlighed. Jalousi er en helt i orden følelse at have, og det giver god mening, at du får et stik i hjertet, når du ser dem sammen. Måske kan du i første omgang øve dig i at tillade dig selv at være lidt jaloux? Måske kan du fortælle dig selv, at det giver god mening, at du har det sådan, og at følelsen godt må være der, selvom den ikke er særlig fed? Derudover, er det en god ide at tale med nogen om det. Måske har du nogle gode venner, eller en forælder, der er god til at lytte. Følelserne for hende pigen går jo ikke bare væk ved et trylleslag, og det kan være rart at dele det med nogen, man stoler på, hvordan man egentlig går og har det. Og så er det også ok, hvis du har lyst til at trække dig lidt fra din kammerat i en periode, eller når han er sammen med sin kæreste. Du behøver ikke tvinge dig selv til at se på dem, eller til at høre om hende. Nogle gange hjælper det, at man tager lidt afstand for en stund, eller ligefrem siger højt at det kan være lidt svært at være i for dig lige nu.

PAUSEN VAR NOK LÆNGERE END 7 DAGE

PIGE/KVINDE PÅ 15 ÅR

Min kæreste og jeg havde sex her til morgen Efter vi var færdige fandt vi ud af at kondomet var sprunget.. Jeg er på p piller og holder normalt ikke de små pauser imellem men det gjorde jeg den her måned pausen var muligvis lidt længere end 7 dage, jeg begyndte på pillen igen i går ca. ved en 2 tiden om natten da jeg næsten havde glemt den... beskytter pillen stadig?

SVAR:

Hej! Øv, hvor uheldigt!! Hvis din pause har varet længere end syv dage, så beskytter p-pillen ikke. Når pausen bliver længere end syv dage, er der risiko for at du kan få ægløsning og så kan du risikoere at blive gravid. Du er først beskyttet helt igen, når du har taget p-piller syv dage i træk. Men du kan nå at tage nødprævention op til fem døgn eller 120 timer efter samlejet for at gøre så meget, du kan for at undgå at blive gravid. Du skal være opmærksom på, at hvis du tager den type nødprævention, der virker helt op til 120 timer, skal du bruge kondom helt frem til du har taget den første blisterpakke færdig. Det er fordi hormonet i nødpræventionen nedsætter virkningen af hormonet i p-pillerne.

KAN IKKE LIDE KÆRESTENS BLOWJOBS

DRENG/MAND PÅ 18 ÅR

Hej Sexlinien. Her på det sidste, når jeg har været sammen med min kæreste har det været en blandet fornemmelse. Vi har været sammen i en 5 mdr. tid Men mit problem er at når hun giver mig oral sex, det startede med at jeg næsten kom til at få udløsning i munden på hende til nu hvor jeg ikke kan holde min penis erigeret. Jeg ved ikke hvordan jeg skal sige til hende at jeg ikke kan tænde på hende når hun giver mig et blowjob, da jeg ved at hun vil gøre sit allerbedste for mig. Men når vi går over til at jeg giver hende oral sex eller jeg penetrere hende har jeg intet problem men at holde min penis erigeret. Jeg tænker om det kan være noget psykologisk med at jeg ikke ønsker at komme for hurtigt som så gør at jeg ikke kan komme overhoved. Hjælp mig. Hilsen en frustreret 18-årig

»Det kan være rigtig sundt at øve sig i at kommunikere, hvad man synes er dejligt når man har sex«

SVAR:

Hej! Måske er det bare ikke så spændende mere og du egentlig er mere vant til at få udløsning på andre måder, fx gennem at onanere eller samleje? Det er meget almindeligt, at ens seksualitet ændrer sig. I nogle perioder, kan man tænde helt vildt på at have oralsex. I andre perioder, synes man at oralsex er kedeligt. På samme måde, kan det være, at din kæreste også ændrer sig i, hvad hun synes er dejligt/kedeligt, når I har sex. Det kan være rigtig sundt at øve sig i at kommunikere, hvad man synes er dejligt når man har sex. Hvis I ikke er vant til at snakke om sex, kan det være, at I skal starte med at snakke om noget lidt mindre sårbart. Prøv at start med at snak om, hvad du synes er dejligt, at hun gør. Så bliver det en positiv og dejlig måde, at begynde at øve sig i at snakke om sex. Det kan være ret tough at skulle starte med at sige, hvad man ikke kan lide, hvis man ikke er vant til at snakke sammen om emnet. På sigt, vil det blive nemmere at fortælle hende, hvis hun gør noget, som du synes er kedeligt, fordi I er vant til at snakke om emnet. En anden måde, du kan kommunikere det til hende, kan være ved at foreslå at I prøver noget særligt. Hvis du kan mærke, at hun er ved at bevæge sig ned omkring din penis, og skal til at give dig et blowjob, kan du prøve at spørge hende om, om hun har lyst til at give dig et handjob, kysse dine inderlår, eller noget tredje. Du kan også prøve at stønne eller sige, at det er dejligt, når hun gør noget, som du synes er rart. Når hun giver dig et blowjob, kan du blive mere stille, som et tegn på, at du ikke synes det er så spændende.

JEG ER JALOUX PÅ MIN KÆRESTE

PIGE/KVINDE PÅ 16 ÅR

Hej. Jeg er en pige på 16. Jeg har en kæreste og vi er super glade for hinanden. Jeg elsker ham meget meget højt, men jeg har noget som jeg går og tænker på, og jeg ved ikke om jeg skal lade det være eller hvad jeg skal. Han er jo en normal dreng som ser porno og følger den her pornomodel og mange andre lækre piger på insta. Jeg har noget i mod det. Jeg kan virkelig ikke lide at han tænder på andre piger og gokker den af til dem.... Er det noget jeg skal lade være eller kan jeg sige det til ham eller hvad? Er så forvirret ahah så håber i kan hjælpe mig.

SVAR:

Hej! Det kan være lidt udfordrende, hvis ens kæreste viser seksuel interesse for andre. Vi får mange henvendelser, der omhandler den type jalousi, så det er ikke noget, du står alene med. Du kan sådan set godt sige det til ham. Måske kan du fortælle, hvilke følelser det vækker i dig, og spørge ham, hvad han tænker om det? Din kæreste har sikkert ikke lyst til at såre dig, så måske kan I finde en måde at tale om det på, der vil gøre det lettere for dig at være i, at han ser porno og følger andre piger på instagram? Det er sjældent en løsning at forbyde sin kæreste noget – så prøv at begynde med at tale om jalousien med din kæreste og de svære følelser, som det vækker i dig, frem for at bede ham om, at lade være. Måske kommer han selv med et godt forslag til et kompromis?

Har du selv et spørgsmål? Du kan skrive til brevkassen eller chatte med os på Sexlinien.dk eller ringe på 70 20 22 66. Det er anonymt.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.