Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: APPLE PRESS PHOTO

Succeser der begyndte i en garage

Nogle af verdens største virksomheder er startet i en garage. Læs historien om nogle af dem, og få eksperternes bud på, hvorfor en garage kan være starten på en global succes – og hvordan du selv kan komme i gang med drømmen.

Apples første computer blev bygget i denne garage i 1976 af blandt andre Steve Jobs.

Som en kendt læresætning lyder, så skal man jo starte et sted.

Fælles for nogle af verdens mest succesrige virksomheder gælder det, at de alle startede i en garage – stort set uden en dollar på lommen.

Eksempelvis blev IT-producenten Hewlett-Packard i 1939 startet i en garage i Palo Alto, og i dag betragtes netop denne garage som Silicon Valleys fødested, idet talrige teknologi-virksomheder senere blev inspireret af HP ved at placere sig i det californiske startup-mekka.

En af dem, der lod sig inspirere af HP, var manden bag Amazon.com, Jeff Bezos. I 1994 købte han en garage i delstaten Washington i håb om at få lige så stor succes som garage-giganten nede i Silicon Valley. Det lykkedes, og i dag er Amazon verdens største online forhandler.

Et tredje eksempel er søgemaskinen Google, der i 1998 blev opfundet i en garage nær Stanford University, hvor studiekammeraterne Larry Page og Sergey Brin læste. 16 år senere bliver der dagligt søgt 3,5 milliarder gange på Google, der stadig ejer garagen – dog uden at bruge den til noget længere.

BRYDER RAMMERNE

I dag er HP, Amazon og Google globale megabrands til stor inspiration for mange af nutidens unge iværksættere.

Christian Vintergaard, der er direktør for Fonden for Entreprenørskab, har et bud på, hvad det er ved en garage, der kan gøre folk kreative i jagten på succes.

”Garager og lignende lokaler bryder med de eksisterede rammer. Der er ingen begrænsninger, og de er et symbol på nye eksperimenter,” siger han.

Ifølge professor Torben Bager, centerleder for IDEA Entrepreneurship Centre på Syddansk Universitet, er garagen lidt af en myte i sig selv.

”Unge tekniske iværksættere med få ressourcer har ofte brug for noget fysisk plads, et sted hvor de kan starte, og her kan forældrenes garage jo være en fin mulighed. I dag findes der dog andre muligheder i form af tilknytning til studentervæksthuse og inkubatorer,” siger han.

SYMBOLSK BETYDNING

De fleste garage-succeser begyndte i det forrige århundrede, og måske er garage-opfinderen i virkeligheden en uddøende race. Christian Vintergaard mener i hvert fald, at garagen i dag ofte har en mere symbolsk end praktisk betydning.

”Det er ofte mere en understregning af selve brandet og fortællingen om, at virksomhederne er startet under primitive forhold,” forklarer han.

Flere succesvirksomheder, der startede i en garage:

Harley Davidson

Motorcykelproducenten Harley Davidson tog sine første spæde skridt i en garage i det nordlige Milwaukee, Wisconsin i 1901. Her byggede den blot 21-årige William Harley og hans ven Arthur Davidson deres første motorcykel.

Walt Disney

Tegneren Walt Disney lavede nogle af sine første skitser i onklens garage i Los Angeles, og i 1923 blev garagen Disneys første optagestudie. Resten er historie.

Gerhard Fisher

Metaldetektoropfinderen Gerhard Fisher, en tysk ingeniør fra universitetet i Dresden, startede med at bygge sin første håndholdte metaldetektor i en californisk garage i slutningen af 1920’erne. Han delte idéen med landsmanden Albert Einstein, og siden blev elektronikken populær over hele verden.

Lotus

Bilmærket Lotus så dagens lys for første gang i 1948, da den 20-årige englænder Colin Chapman kørte sin hjemmebyggede bil ud af sin garage i London. I dag er Lotus en af verdens største producenter af racerbiler.

MagLite

Lommelygteskaberen bag MagLite, kroaten Tony Maglica, tændte sin første lommelygte i midten af 1950’erne i en garage i Los Angeles. Først et par årtier senere blev lygten udbredt, og i dag sidder den i bæltet hos tusindvis af amerikanske politibetjente.

Microsoft

PC-pionéren Microsoft gik oprindeligt under navnet Micro-Soft, som en ung Bill Gates i 1975 startede i en lille garage i delstaten New Mexico, efter at han var droppet ud af college. I dag er Bill Gates verdens rigeste mand.

Apple

Computerfirmaet Apple tog sin begyndelse i 1976, da Steve Jobs og Steve Wozniak byggede deres første computer i en garage i Cupertino, Californien. 50 computere blev solgt til en lokal forhandler, men der skulle gå flere årtier, før Apple skabte historisk popularitet med iPods, iPhones og iPads.

Gode råd til dig, der vil starte dit eget

  • En iværksættervirksomhed er kun så god som teamet bag den. Husk derfor at samle et godt og tværfagligt team.
  • Gør det klart, hvem dine kunder er, og hvorfor de netop skal købe dit produkt eller service.
  • Det er sjældent, at man opfinder noget revolutionerede nyt. Derfor gælder det om at adskille sig fra konkurrenterne.
  • Husk at gøre brug af alle de gratis muligheder, der findes for unge iværksættere.
  • Læs mere hos Fonden for Entreprenørskab på www.ffe-ye.dk
  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.