Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mads Riisom: »Vi er meget mere, end vi tror«

Fra morder, over sund familiefar til sex-freak bevæger Mads Riisom sig scenevant mellem de forskellige karakterer i sin karriere som skuespiller. Han har de seneste år medvirket i nogle af tidens store succeser, såsom Den som dræber og biografaktuelle Skyggen i mit øje, og fortæller her om kunsten at lege med sine udtryk. Ikke bare på film, men også i det virkelige liv, som en vej til at sætte sig selv fri og få et langt sjovere liv.

»I folkeskolen var jeg på ingen måde den bedste rollemodel for den legende mentalitet, jeg i dag står og opfordrer andre til at udforske«, fortæller Mads som intro til et indblik i hans egen personlige rejse: »Jeg var temmelig genert, meget følsom og egentlig ikke rigtig klar til noget. Jeg havde samtidig svært ved at identificere mig med de kasser, som de andre rundt omkring mig befandt sig i og begyndte allerede dengang at spille skuespil og kopiere mine omgivelser for at passe ind. Så allerede der lærte jeg nok at lege med følelsen af, hvad det vil sige at være andre«.

Mads Riisom er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole ved Aarhus Teater i 2004 og har markeret sig som en af tidens stærke karakterskuespillere.

Som Mads kom i gymnasiet, blev han gradvist mere udadvendt, men det var først på skuespilskolen, at han for alvor kom ud af sin skal. I forbindelse med uddannelsen som skuespiller lærer man at lege med sine udtryk, og det var med til at forme Mads’ identitet. »Dét, at eksperimentere med at være karakterer, hjælper sjovt nok én til at finde ud af, hvem man egentlig er«, forklarer Mads, som for alvor fik lov at vise mange af sine sider i sin debut som skuespiller, hvor han spillede en mentalt handicappet og farlig mand i super16-filmen Mum, der blev udtaget til Venedig.

Alligevel var Mads fortsat alt for forkrampet og tog alting alt for alvorligt. Det fortsatte han med op igennem sin skuespilkarriere, indtil han midt i trediverne blev ramt af præstationsangst. Hans alt for seriøse tilgang til livet gjorde hverdagen til en kamp og åd ham op.

Det tvang Mads til at gentænke sit liv og sadle om. »Præstationsangsten fik mig til at indse, at jeg ikke havde det sjovt nok i mit liv. Alt for mange af os bruger alt for meget tid på at tage os selv så fandens alvorligt. Det er først, når det krakelerer, at man opdager, at der er andre måder at leve sit liv på. Jeg besluttede mig for, at jeg ville lege med, hvor sjovt jeg kunne have det i mit liv. Og det gjorde faktisk, at mit liv for alvor begyndte at blomstre. Det var samtidig en fantastisk følelse at fornemme, hvordan jeg pludselig fik meget lettere adgang til min kreativitet«, konstaterer Mads og fortsætter smilende; “Det kom måske en smule sent til mig, men pludselig blev livet meget lettere, jeg følte mig frisat«.

»Mit råd til en 18-årig i dag ville være, at man ikke er den rolle, man lever i. Du kan være lige præcis den, du vil være«

Mads er udmærket klar over, at hvert enkelt menneskes personlige udvikling er forskellig og sker, som de er parat til det. Alligevel ville han have ønsket, at nogen havde guidet ham på vej, så det var sket tidligere i hans liv.

»Den rolle som man glider ind i i gymnasiet, er bare en rolle, som man ikke må blive fanget i«, fortæller Mads ud fra sine egne erfaringer: »Det var måske svært for mig at passe ind i en af de kasser, der findes. Men det kan samtidig være en velsignelse, fordi man så ikke bliver låst fast i en eller anden rolle, som det senere kan være svært at bryde ud af. Man oplever ofte, at de, som har følt sig populære i deres roller i fx gymnasiet, har sværere ved at udvikle deres identitet. Den succes de har oplevet, har været en falsk tryghed, som holdt dem fast, i hvert fald langt hen i livet«, mener Mads.

»Mit råd til en 18-årig i dag ville være, at man ikke er den rolle, man lever i. Du kan være lige præcis den, du vil være. Du kan ændre dit udtryk eller din energi, det er alt sammen en leg med din identitet, men essensen bag er ret konstant. Det lærer man også som skuespiller«, forklarer Mads.

»Jeg tror fortsat, at det er hårdt for mange unge at finde deres egen identitet. Frygten for ikke at passe ind og leve op til normalen, begrænser dem ofte i deres udfoldelse. Men normalen er jo bare et billede, som ikke har noget med virkeligheden at gøre«, mener han.

Mads Riisom har fra en ung alder leget med roller og følelsen af, hvad det vil sige at være andre.

Mads oplever dog, at de unge er blevet meget bedre til at udforske deres identitet og bryde ud af de traditionelle rammer, som de fleste af os er opflasket med. »Du skal ikke gå længe på strøget, før du ser teenagere, der går på tværs af både kønsroller og stereotyper«, fortæller Mads og ser det som et kæmpe fremskridt.

»David Bowie var måske en af de bedste eksponenter for kreativt at lege med sit udtryk uden at give afkald på sin identitet og han udtalte på et tidspunkt noget i stil med at “vi er meget mere, end vi tror!” Det er da et statement, der vil noget«, udbryder Mads begejstret: »Og det understreger lige præcis min holdning, at når man udfordrer sig selv og bryder ud af de traditionelle rammer, opdager man samtidig helt nye og ofte interessante sider af sig selv«.

Mads peger i dag på kunstnere som Harry styles og Lady Gaga, som fyrtårn for den mere flydende identitet, mens samfundets opgør med de traditionelle rollemønstre har gjort det til et mere udbredt fænomen på gadeplan og kommenterer: »Unge i dag er et interessant billede på friheden til at være den, man er, mens de samtidig er bundet enormt op på selviscenesættelsen, specielt på sociale medier. Man kan lave en film om sig selv, selviscenesætte sig selv, men hvis man tror det er virkeligheden, bliver man skuffet, for det kan ingen, ikke engang én selv, leve op til. Hvis man til gengæld kan tage det som en leg og forstår det, kan det måske være ok. Men det er også tricky, for man gør det jo i sit eget navn«, bemærker Mads.

For Mads Riisom selv har det mere afslappede forhold til livet og legen med forskellige udtryk været de væsentligste drivkræfter for hans egen udvikling. Både kunstnerisk, men også i forbindelse med hans egen dannelse som menneske. »Der er selvfølgelig stor forskel på filmens verden og de udtryk, jeg leger med i min hverdag«, forklarer Mads grinende: »Da jeg fx skulle spille morder i Den som dræber, var jeg jo langt fra min egen identitet; det er noget, jeg forestiller mig, altså det at dræbe. Men skærer man karakteren ned til det helt basale, taler vi følelser som afmagt og frustrationer, som vi alle kan relatere til. Skal man overføre den erfaring, man får ved at arbejde med sådan en karakter til det virkelige liv, ville det jo nok mere være, hvordan man ikke skal agere«, konstaterer Mads og beroliger os med et glimt i øjet; »I det virkelige liv er min leg med forskellige udtryk nok lidt mere subtil«.

Han er opmærksom på, at mange i det virkelige liv opfatter ham som en markant og kompleks personlighed, men det opfatter han faktisk mere som noget han spiller. »Faktisk er jeg ret ligetil«, vurderer Mads om sig selv og bekendtgør samtidig, at han fortsætter med at lege sig gennem livet; »Der er altid en ny rejse, man kan komme ud på med sig selv, hvis man er åben for det«.

Professionelt udforsker Mads Riisom lige nu rollen som sex-freak til en ny serie med titlen KILLJOY, som han er i gang med optagelserne til. Serien forventes at udkomme i 2022.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.