Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SEXLINIEN FOR UNGE

Har du selv et spørgsmål? Du kan skrive til brevkassen eller chatte med os på Sexlinien.dk eller ringe på 70 20 22 66. Det er anonymt.

HVORDAN GIVER MAN EN PIGE ORGASMER?

DRENG/MAND PÅ 15 ÅR

Hvordan giver man en pige orgasmer, og hvordan giver man bedst, er det med finger eller tunge, og hvordan giver man orgasmen?

SVAR:

Hej! Det er en god idé at spørge hende, hvad hun godt kan lide og synes er dejligt, da det jo varierer fra person til person, hvad de synes føles godt og tænder på. Måske kan hun guide dig lidt af vejen. Måske ved hun det ikke, og så kan I gå på opdagelse sammen. Det kan du for eksempel gøre ved at røre, kysse eller slikke hendes kønslæber og klitoris. De fleste med en skede kommer nemlig nemmest ved stimulering af klitoris og ikke ved ren penetrations-sex (som er når noget puttes ind i skeden). Prøv løbende at holde øje med hendes reaktion og spørge, hvad der fungerer godt for hende. Sådan får I sammen den bedste oplevelse. Giv ikke op, hvis det ikke lykkes i starten. Der er mange faktorer der spiller ind over at opnå en orgasme, og stimulering kan være rigtig dejligt, selvom det ikke leder til en orgasme. De bedste råd, vi kan give dig med videre er at snakke sammen og prøve at nyde processen. Og så skal du vide, at det ikke er dit ansvar alene, at give hende orgasme.

Mange synes det er dejligt og bliver tændte af at blive rørt og kysset på brysterne. Af den grund er der også mange, som beskriver brysterne som en erogen zone.


ER DET NORMALT AT JEG KAN MÆRKE DET DER?

PIGE/KVINDE PÅ 16 ÅR

Når min fyr slikker/kyser mine bryster kan jeg mærk det i fissen er det normal man kan mærke det?

SVAR:

Hej! Det er helt almindeligt. Mange synes det er dejligt og bliver tændte af at blive rørt og kysset på brysterne. Af den grund er der også mange, som beskriver brysterne som en erogen zone. En erogen zone er netop et sted på kroppen, hvor berøring kan føre til både seksuel lyst og seksuel tilfredsstillelse. Det er meget almindeligt, at når man bliver stimuleret seksuelt (som når man bliver kysset på brysterne) at man også kan mærke det i fissen - mange oplever f.eks. at blive våde og nogle gange også varme i området. Det er en helt naturlig reaktion på at blive tændt.


FÅR AUTOMATISK REJSNING

DRENG/MAND PÅ 19 ÅR

Hej jeg har et lille problem. Jeg har lige mødt en dejlig pige. Men når jeg ligger og putter med hende i sengen. Så får jeg automatisk rejsning. Og så kan der finde på at komme væske ud at penis. Det er lige meget om den er stiv eller slap. Er der noget man kan gøre for at undgå det?

SVAR:

Hej! Det er ikke altid muligt at styre hverken sin rejsning eller den præsperm, der især kan komme fra penis når man bliver tændt. Faktisk viser dine kropslige reaktioner, at din krop er sund og velfungerende. Det er også helt naturligt at du bliver liderlig, eller at din krop reagerer når du ligger og putter med en, du godt kan lide. Der er en sandsynlighed for at pigen faktisk godt ved, at mange drenge kan opleve at få ufrivillig rejsning, men hvis du oplever, hun reagerer negativt på din rejsning, kan du tage en snak med hende om, hvordan det ikke altid er muligt for dig at styre din rejsning, når I ligger og putter. Især ens teenageår kan drenge opleve at få ufrivillig rejsning - Det er fuldstændig normalt, og derfor er det nok bedre at du forsøger ikke at se på din rejsning og præspermen som et problem (hvis du ikke ønsker at det kommer i dine underbukser, kan du lægge lidt toiletpapir i underbukserne inden). Det er okay at ens krop reagerer på, man bliver liderlig.

HAR JEG VÆRET UDSAT FOR ET OVERGREB?

PIGE/KVINDE PÅ 17 ÅR

Er det et overgreb? En aften var jeg til fest hos min veninde, og jeg blev rigtig rigtig fuld. Denne her dreng som jeg har kysset med før er der også til festen. Jeg er blevet så fuld, at jeg har ligget og brækket mig i næsten 2 timer i streg, og næste dag har jeg kun 3 minder fra den aften, og resten kan jeg ikke huske, fordi jeg har blackoutet. Det ene minde jeg kan huske er, at jeg ligger og kysser med denne her dreng, hvor jeg så rejser mig og siger ’wow jeg er alt for stiv’ og derefter falder jeg og kan ikke huske noget efter. Næste dag spørger en af drengens venner, så om jeg har taget en fortydelsespille endnu, og jeg er helt forvirret. Derefter spørger han så, om jeg ikke kan huske, at jeg havde sex med ham drengen, hvor jeg så svarer nej, fordi jeg ikke kan huske noget. Mine veninder ville kalde det for et overgreb, da jeg var alt for fuld og lå helt bevidstløs efter, men jeg ved ikke selv, hvordan jeg ville definere det, når jeg jo i princippet ikke sagde nej? og ikke kan huske situationen. Er det defineret som et overgreb?

SVAR:

Hej! Du beskriver, at der er en fyr, der har forgrebet sig på dig, mens du var bevidstløs. Du har altså med stor sandsynlighed ikke været en aktiv del af samlejet og har ikke haft mulighed for at stoppe det. Du skriver, at du ikke kan huske det, og at du i princippet ikke sagde nej. Med den nye samtykkelov gælder det ikke længere, at man skal have sagt ”nej”, for at det kan kaldes et overgreb. Tværtimod skal man have sagt aktivt ”ja” med tydeligt kropssprog eller talens brug. Hvis man er i tvivl om, om den man har sex med er i stand til selv at sige fra eller til, fx fordi de er påvirkede af stoffer eller alkohol, skal man lade være. Man skal med andre ord være sikker på, at begge parter har lyst til sex inden man begynder. Det lyder ikke som om, at fyren har haft mulighed for at være sikker på dit samtykke – heller ikke ud fra, hvad dine veninder fortæller. Når man har været udsat for noget seksuelt grænseoverskridende, er det meget individuelt, hvordan man reagerer og har det med oplevelsen. Det er herunder også almindeligt, at man kan opleve, at få det man kalder senfølger, når man har været udsat for et overgreb. Det vil sige, at man med kroppen og rent mentalt reagerer på overgrebet længe efter, at det er foregået. Derfor kan man godt synes, at man har det helt okay med det umiddelbart efter, men opleve at man får en reaktion senere i sit liv. Derfor kan det være en god idé at få snakket med nogen om det. Du kan fx tale med dine venner som du har gjort det, men tit er det også rigtig godt at tale med nogen som er mere professionelle samtalepartnere og ved mere om ofre for seksuelle overgreb. Det kunne f.eks. være et af de regionale Centre for voldtægtsofre.


ER DET NORMALT IKKE AT HAVE HAFT SEX NÅR MAN ER 20?

DRENG/MAND PÅ 20 ÅR

Jeg er en dreng på 20, og har stadig ikke haft sex. Er dette normalt? Mange af mine venner har nemlig haft sex, og laver altid sjov med, at jeg ikke har gjort det

SVAR:

Hej! Ja, det er helt almindeligt. Det er forskelligt, hvornår folk har sex første gang - og om de overhovedet har lyst til at have sex på noget tidspunkt. Nogle lyver endda om det for at slippe for drilleri, gruppepres eller for se ud som om, de lever op til det, de tror er normalt. Det lyder ikke rart, at dine venner laver sjov med det. Der kan være et stort pres forbundet med at have sex for første gang, men det vigtige er, at du ikke behøver at gøre det, medmindre du føler dig parat. Måske det kunne hjælpe på presset, hvis du fortalte dine venner, at du ikke bryder dig om at de laver sjov med dig? Du kan også fortælle dem, at du synes det bliver sværere for dig, jo mere de driller.

KAN ONANI GÅ UDOVER MIT SEXLIV?

PIGE/KVINDE PÅ 17 ÅR

Kan for meget onani gå udover mig sexliv. Er en vibrator usund at bruge? Kan den give udfordringer med graviditet senere hen?

SVAR:

Hej! Onani er ikke usundt og kan ikke påvirke evnen til at blive gravid senere hen - heller ikke selvom man onanerer med vibrator. Onani er faktisk, lige omvendt, rigtig sundt for ens sexliv. Når man onanerer, lærer man nemlig sin krop at kende. På den måde har man bedre mulighed for f.eks. at kommunikere til sexpartnere, hvad man godt kan lide, hvilke forventninger man har til sex, og hvor ens grænser går. Det er ikke i sig selv usundt at bruge sexlegetøj som en vibrator. Imidlertid kan der være sundhedsskadelige stoffer som fx ftalater i noget sexlegetøj eller stoffer, man kan være allergisk mod, fx nikkel eller latex. Nogle gange er der ikke nogen god varedeklaration på sexlegetøjet. Spørg derfor der, hvor du har købt dit sexlegetøj, hvad det indeholder. Du kan også komme til at bruge sit sexlegetøj på en måde, så det kan skade dig – læs derfor altid brugsanvisningen grundigt og følg den. Vask under alle omstændigheder sexlegetøjet efter brug af hygiejniske grunde.


TILPASSER SKEDEN SIG DEN STØRRELSE PIK, DER KOMMER OP?

DRENG/MAND PÅ 21 ÅR

Er det rigtigt at når min kæreste og jeg dyrker sex så tilpasser skaden sig til den størrelse pik der kommer op og hvis den var større ville den tilpasse sig den størrelse...?

SVAR:

Hej? Skeden er elastisk, dvs. at man på en måde godt kan sige, den tilpasser sig pikken. Skeden er 8-10 centimeter dyb før livmoderen er der. Livmoderen trækker sig tilbage, når personen bliver liderlig og er en muskel, som godt kan skubbes til (uden det gør ondt), hvis penis er længere. Skedens omkreds er også fleksibel (der kan jo fødes børn gennem den). Omkredsen er især bestemt af, hvordan man spænder og slapper af i ens bækkenbund, som er de muskler der omgiver skeden.

Måske vil din mor blive glad for, at du ønsker at beskytte dig mod uønsket graviditet. Det viser, du tager ansvar og kan gøre hende mere tryg ved det, hvis du har sex.

HVORDAN FORTÆLLER JEG MIN MOR, AT JEG VIL STARTE PÅ P-PILLER?

PIGE/KVINDE PÅ 16 ÅR

Hvordan fortæller man bedst sin mor at man gerne vil på p-piller? Jeg er nervøs for hvordan hun vil reagere

SVAR:

Hej! Det kan føles grænseoverskridende at fortælle sin mor, at man ønsker at starte på p-piller. Det er svært for os at vurdere, hvordan din mor vil reagere. Men måske vil din mor blive glad for, at du ønsker at beskytte dig mod uønsket graviditet. Det viser, du tager ansvar og kan gøre hende mere tryg ved det, hvis du har sex. Du kan starte med at spørge hende, om hun vil bestille tid hos lægen. På den måde kan du sætte samtalen i gang. Du kan også overveje at skrive en besked til hende, hvis du synes, at det er nemmere.

En anden måde at starte snakken på er ved helt åbent at spørge hende om hvilken prævention, hun tror, vil passe godt til dig – så inviterer du hende til at snakke om fordele og ulemper ved de forskellige præventionsformer samtidig med at du kan sige, du selv synes p-piller passer bedst til dig.

Du har også mulighed for selv at bestille tid hos din egen læge, når du er over 15 år. Din mor kan dog læse i din sundhedsjournal, at du har fået udskrevet p-piller.


KYS OG SEXSYGDOMME

DRENG/MAND PÅ 17 ÅR

Kan man kysse med dem man vil og ikke frygte at få nogle farlige sygdomme?

SVAR:

Hej! Man kan kysse med dem man vil, hvis de også har lyst, uden at frygte for farlige sygdomme. Det er meget få sexsygdomme der smitter ved kys. Som udgangspunkt er det kun herpes der rigtig smitter ved kys. Og det smitter kun, hvis man har et udbrud på munden. Herpes på munden er det samme som forkølelsessår og er ikke farligt, men kan være generende. Folk lever helt almindelige liv med herpes. Hvis det ikke er i udbrud, kan man sagtens kysse med andre. Du kan læse mere om herpes på Sexlinien.dk.


UDSAT FOR EN FALSK ANKLAGE

DRENG/MAND PÅ 20 ÅR

Jeg har været udsat for en falsk anklage om overgreb/berøring af en kvinde. Hvorfor er der intet fokus på falske anklager? Hvorfor er der ingen der hjælper de ofre? Hvorfor gør man ikke noget for at lære andre at fortælle sandheden og forstå forskellen mellem virkelighed og fiktion? Jeg synes samtykke er vigtigt og har altid lyttet nøje efter andre.

SVAR:

Hej! Vi er kede af, at du har været udsat for en falsk anklage om et overgreb - falske anklager er både ulovlige og strafbare ligesom overgreb er det. Og heldigvis sjældne ifølge politiets undersøgelser. Vi kan godt forstå, du er påvirket af det. Hos anklagemyndigheden siger de, at man ikke skal være bange for at blive dømt, hvis man er udsat for en falsk anklage, da det fortsat skal bevises uden tvivl, at der er sket et overgreb. En påstand om et overgreb er ikke nok til at man bliver dømt. Politiet hjælper gennem at undersøge anklagen, mens en bistandsadvokat hjælper dig med både din retsstilling og juraen, hvis anklagen er anmeldt. Hvis du har været udsat for en falsk anklage, kan du især få hjælp af Offerrådgivningen i Danmark - du kan finde dem på Offerraadgivning.dk. Du spørger, hvorfor man ikke gør noget for at lære andre fortælle sandheden og forstå forskellen mellem virkelighed og fiktion, men det er der jo mange der gør hverdag både i skoler, derhjemme, i psykiatrien og hos politiet samt i medierne. Men det beskytter ikke nødvendigvis mod, at der er nogle få mennesker, der lyver eller har vrangforestillinger.