Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SEXLINIEN FOR UNGE

Har du selv et spørgsmål? Du kan skrive til brevkassen eller chatte med os på Sexlinien.dk eller ringe på 70 20 22 66. Det er anonymt.

MISTET LYSTEN TIL SEX

DRENG/MAND PÅ 21 ÅR

Hej, Min kæreste og jeg har været sammen i snart 2 år. Men på det seneste har mistet lysten til sex, til kys og til at jeg “tager” på hende. Jeg har fortalt hende hvordan jeg har det med denne situation - at jeg selvfølgelig godt forstår det, at jeg ikke behøver at have sex med hende, men at jeg savner at kysse og røre ved hende. Er der noget vi kan gøre for at øve os på en eller anden måde? Nogle øvelser måske?

SVAR:

Hej! Man kan miste lysten til sex og til at være intime af flere grunde - det kan være stress, arbejdspres, depression eller medicin som fx. lykkepiller eller p-piller. Det kan være helt normalt også, at der i et langvarigt forhold kommer perioder, hvor der er mindre eller ingen lyst. Det betyder ikke, at det altid vil være sådan. Så det er godt at snakke om, hvad man savner og hvordan man har det. Er der depression, arbejdspress eller medicin som kan være grunden, skal man selvfølgelig reagere på dette ved at snakke med sin læge, chef eller studievejleder. Der er flere ting, der kan være vigtige og gode, i sådan en situation, I er havnet i. Det første er, at I begge har respekt for den andens lyst, følelser og grænser. Selvom I måske ikke er samme sted lige nu, er det vigtigt at I kan snakke sammen om det.

Nogle gange er det en god hjælp at kunne snakke med nogen, der ikke er en del af problemet for at blive klarere på det og for at øve sig i at snakke om det.

Det næste er, hvis I kan aftale, hvordan I kan bevare noget intimitet, fx. et dagligt knus, om det er ok at nusse på armen eller i nakken, når man ser tv eller laver mad sammen. osv. Nogle gange er det muligt at holde fast i intimiteten ved at aftale, man godt må give knus og kram, nusse eller ligge i ske, men ikke kysse eller berøre seksuelt, i en nærmere aftalt periode. Når den er gået, kan man stille og roligt snakke om det er muligt at begynde at fx kysse igen. Så aftaler man en perioden igen, hvor det er tilladt også at kysse. Og så gentager man snakken og aftaler en ny periode. Det er vigtigt at hun kan være ærlig omkring hendes lyst, så hun ikke prøver at gøre dig glad ved at gå for hurtigt frem. Vi håber, I finder ud af det - og I er meget velkomne til hver især at snakke med en af vores rådgivere omkring det - nogle gange er det en god hjælp at kunne snakke med nogen, der ikke er en del af problemet for at blive klarere på det og for at øve sig i at snakke om det.

BRUNT UDFLÅD

PIGE/KVINDE PÅ 19 ÅR

Jeg er på p-piller. Jeg skal først have min menstruation om sådan en uges tid, men der kommer et eller andet brunt ud nu.. Jeg har prøvet det et par gange før, men jeg synes at det er pænt irriterende, da jeg ikke ved hvad det er, og at det får mig til at føle, at jeg risikere at ’bløde igennem’, selvom at det ikke er blod…? -Hvad gør jeg? Det er ikke ubehageligt, så jeg tror da ikke at det er skedekatar.. og jeg Googlet engang, hvad det kunne være (jeg søgte på ’mit udflåd er brunt’), og der stod at det var kræft eller sådan noget.. men jeg er bare vildt forvirret..

SVAR:

Hej! Der er mange der oplever at få brunligt udflåd op til at de skal have menstruation. Det kunne godt lyde som om, at det er det du døjer med. Det sker fordi der kommer en lille smule blod med i den hvid/gullige udflåd, der farver den rødlig/brunlig. Det er ikke farligt og helt almindeligt, selvom det godt kan være irriterende. Nogle bruger trusseindlæg eller bind, når det sker, for at undgå at trusserne bliver farvede. Hvis din udflåd lugter kraftigt eller svider, kan det være en god ide at få det undersøgt hos en læge.

SEX UNDER KLAMYDIA KUR

PIGE/KVINDE PÅ 19 ÅR

Hejsa Jeg er 19 år gammel, jeg har klamydia og min partner har også klamydia. Vi har taget pillen begge to, for at det forsvinder. Men så havde vi drukket lidt, og så endte vi med at have sex. Har vi så klamydia på ny igen eller?

SVAR:

Hej og tak for dit spørgsmål! Det er rigtigt, at man skal afholde sig fra sex, når man er i behandling for klamydia. Der findes forskellige kure på klamydia, der virker forskelligt. Og selvom det er den samme pille, I har fået, kan der godt være forskel på, hvornår I har taget den eller hvor hurtigt den virker i denne en af jer og den anden. Så der kan måske godt ske det, at I har kommet til at smitte hinanden igen, men det er ikke sikkert. Vi kan derfor ikke afgøre, hvorvidt der er behov for yderligere medicin, for at I er sikre på ikke at være smittede Prøv derfor at ringe til jeres egen læge, for at få af vide om det er nødvendigt med yderligere behandling mod klamydia.

MIN KÆRESTE KAN IKKE MÆRKE SÅ MEGET UNDER SEX?

DRENG/MAND PÅ 16 ÅR

Hej, jeg vil gerne høre om hvorfor min kæreste ikke kan mærke så meget under sex. Hun har ikke kunne mærke så meget lige siden første gang vi gjorde det (ca. 3 måneder sidden) Hun kan heller ikke mærke behag, når man rører ved klitoris, også hvis hun selv onanere.

SVAR:

Hej! Der kan være mange grunde til at være mindre følsom i underlivet under sex. Mange piger er ikke særligt følsomme inde i skeden, men mere rundt om den, fx kønslæberne og klitoris (eller rundt om klitoris). Hvis hendes klitoris ikke er så følsom, selv ikke mens hun onanerer, forklarer det måske også hvorfor hun ikke kan mærke meget under sex.

Det kan hjælpe meget at snakke sammen om, hvad der føles rart, og hvad der ikke gør, rundt omkring på kroppen, så I kan aftale hvad der er okay og hvad der ikke er okay at gøre, når I har sex.

Heldigvis er klitoris ikke den eneste erotiske zone på kroppen, så måske kan I prøve at have sex, hvor I kæler for andre dele af kroppen. Steder som fx inderlårene, brystvorterne, øreflipperne, endetarmsåbningen eller ballerne kan man også inkludere i sex. Man kan røre dem blidt, kysse dem eller massere områderne og det kan føles dejligt, mens man har sex. Nogle gange kan det være svært at være tilstede i berøringen, fordi man tænker at det skulle kunne føles mere fantastisk eller føler sig unormal af en eller anden grund. Så er det en form for præstationspres som er problemet. Det kan derfor også hjælpe meget at snakke sammen om, hvad der føles rart, og hvad der ikke gør, rundt omkring på kroppen, så I kan aftale hvad der er okay og hvad der ikke er okay at gøre, når I har sex.

KAN MIN PENIS NÅ AT VOKSE MERE?

DRENG/MAND PÅ 17 ÅR

Hej Jeg fyldte 17 i marts. Min stemme er gået i overgang, Har ikke meget hår under armene eller ved skridtet men efterhånden en del. Har kun lidt dun i ansigtet. Har efterhånden også fået noget hår fra navlen og ned. Er også pænt høj (har haft spurten højdemæssigt). Ved godt alles penis størrelser er forskellige men er der en chance for min kan nå at vokse en god sjat? Selvom jeg er vokset meget højdemæssigt? Synes bare jeg har læst at ens testikler vokser først, så penis og så kommer der hår. Ps. Min mor har sagt, at min onkels penis vidst også først voksede sent.

SVAR:

Hej! Du har ret i at først vokser testikler og penbis, så kommer kønsbehåring. Man stopper dog ikke med at vokse fra den ene dag til den næste. Det kan være svært at vurdere, om der er en chance for at din penis kan nå at vokse mere. Det er individuelt, og varierer meget fra person til person, hvornår den stopper med at vokse. En undersøgelse har vist, at de fleste drenge har opnået deres fuldvoksne pikstørrelse, når de er 17 år, men der er selvfølgelig stadig variation fra person til person, hvornår den stopper med at vokse.

Det der er vigtigt at tænke på, at god og tilfredsstillende sex ikke kun er afhængig af størrelsen på pikken og at der er mange andre ting, der gør en dreng eller en mand til en, som andre synes godt om som sexpartner eller kæreste. Både andre fysiske træk som ens personlighed, humor og væremåde.

P PILLE, HVORNÅR?

PIGE/KVINDE PÅ 19 ÅR

Hej, nu har jeg ledt efter et svar på mit spørgsmål uden held. Nu har jeg læst mig frem til, at man gerne må holde en pause, når man vil, hvis man har været igang med pillerne i mindst 21 dage. Nu har jeg sprunget min pause over et par gange og vil nu gerne holde pause, selvom jeg har fået taget 3 piller fra den nye pakke. Mit spørgsmål er bare, hvis jeg vælger at holde pause nu i 4 dage (plejer min mens varer), skal jeg så begynde på p pillen igen på 4. Dagen med mens? Og er jeg så allerede beskyttet fra den første pille jeg tager der, eller skal jeg være på dem syg dage efter min mens før jeg er beskyttet?

SVAR:

Hej! Du må gerne vælge at holde pause i kun 4 dage, hovedreglen er blot at din pause ikke må vare længere end 7 dage. Når de 4 dage er gået, begynder du på pillerne igen, og så skal du så sørge for at tage dem mindst 21. dage igen inden du holder din evt. næste pause. Så ja, du er beskyttet fra første pille du tager efter din 4-dages pause. Vi har skrevet lidt mere om det på Sexlinien.dk

KAN JEG HAVE SEX MED ANDRE

PIGE/KVINDE PÅ 20 ÅR

Hej jeg er en ung kvinde, der har noget med en fyr, vi har bare noget uden titel, men vi er seksuelt sammen, han fortalte mig at jeg gerne måtte være sammen med andre, men forleden sagde han at han elsker mig, jeg lod som om at jeg ikke hørte det, og sagde det derfor ikke tilbage… nu er jeg i tvivl om hvorvidt jeg kan have sex med andre, om det er okay eller om det er helt udelukket, jeg kunne sagtens forstille mig at blive kærester med ham, på længere sigt, men syntes det er for tidligt at sige jeg elsker dig…

SVAR:

Følelser udvikler sig og ændres over tid. Vi kan ikke afgøre, hvorvidt det er ok, at du har sex med andre. Det kan du kun selv vurdere ud fra jeres relation og en eventuel ny forventningsafstemning.


Hej! I sådan nogle situationer er det godt at snakke sammen. Det virker som om, at I allerede har forventningsafstemt ift. om I må ses med andre, og det er rigtig godt! Det er ikke altid at en samtale er nok, og tit må man løbende bringe det på banen flere gange. Jeres nuværende aftale om at du godt må have sex med andre, er umiddelbart gældende, indtil I har aftalt andet. Med det sagt så er det altid godt at være opmærksom på, hvordan man selv og ens sexpartner har det - følelser udvikler sig og ændres over tid. Vi kan ikke afgøre, hvorvidt det er ok, at du har sex med andre. Det kan du kun selv vurdere ud fra jeres relation og en eventuel ny forventningsafstemning med ham.

MIN PENIS LUGTER

DRENG/MAND PÅ 16 ÅR

Hej. Min penis lugter lidt for meget, lidt for ofte, selvom jeg kun vasker den med vand. Jeg tænkte på om det er muligt at købe noget naturligt intim deo eller lignende, så jeg kan have sex med folk uden at jeg skal være bange for at lugte dårligt fra pikken?

SVAR:

Hej! Som du selv skriver, er det bedst, at du vasker den med lunket vand uden sæbe en gang om dagen. Talgen som kroppen naturligt danner blandet med gamle hudceller, rester af urin og sæd kan lugte, hvis den ikke bliver skyllet væk. Du skal dog lade være med at vaske den uhæmmet, for så fjerner du den beskyttende effekt fra talgen, og kroppen vil bare danne mere. I puberteten danner man ofte mere talg end man gør senere i livet.

Man kan bruge en intimsæbe, som er en særlig mild sæbe lavet specielt til at vaske kønsdelene med. I de fleste tilfælde er det dog bedst bare at vaske sig med vand ved kønsdelene. Intimsæbe kan fås på apoteker eller i større supermarkeder. Vælger du at bruge intimsæbe, så undgå sæbe med parfume i, da det også kan virke irriterende på kønsdelene. Udover det kan meget stramme underbukser og bukser også have en effekt på det. Så hvis din penis er ”spærret inde” hele dagen, kan den begynde at lugte lidt. Du kan derfor gå i løsere bukser. Hvis du også går i tøj som huden har svært ved at ånde igennem, fx tøj af kunststof som polyester, kan det hjælpe at gå mere med tøj af bomuld eller andre naturfibre.

KAN JEG VÆRE BLEVET GRAVID AF PRE-CUM?

PIGE/KVINDE PÅ 15 ÅR

Hejsa. Jeg havde for 2 uger siden sex med min kæreste hvor vi startede ud med ikke at bruge kondom, men hurtigt tog på efter. Vi snakker ind-ud-ind-ud, og så kondom på. Jeg tænkte ikke der ville kunne ske noget ved da det nærmest var ingenting, og han jo ikke kom der. Så har ikke gjort noget som f.eks. at tage en fortrydelsespille. Dog blev jeg lidt i tvivl efter og søgte på om man kunne blive gravid af pre-cum, da han havde det. Nu er min menstruation 2 dage forsinket hvilket den aldrig har været før.. Hvad burde jeg gøre? Hilsen en nervøs pige..

SVAR:

Hej nervøs pige! Det er rigtigt, at man faktisk godt kan blive gravid af præsperm eller pre-cum, selvom risikoen er lille. Det skyldes, at der kan være levende og aktive sædceller i præsperm. Det lyder som om din menstruation normalt kommer meget regelmæssigt? Dog er det normalt at have nogle dages forskydelser her og der. Hvis du er meget nervøs, kan du allerede nu tage en graviditetstest. De kan købes i alle supermarkeder og apoteker. De virker på samme måde som dem man får hos lægen og er lige så effektive. Ens menstruation kan faktisk også blive forsinket, hvis man går og er meget nervøs, så det kan også være en mulighed. En test kan altså være en god idé for at være sikker og komme bekymringer til livs. Det kan være svært at huske kondomet nogle gange selv for den bedste. Hvis du og din kæreste tit synes det, kan I læse mere om andre typer prævention på Sexlinien.dk. Men det er kun kondom som også beskytter mod sexsygdomme.

SMITTER GONORÉ VED TANTEKYS OG HANDJOB?

PIGE/KVINDE PÅ 20 ÅR

Hej Sexlinien. Jeg er testet positiv for Gornore og er startet i behandling her i går. Jeg fik afvide af min læge at jeg ikke måtte kysse og have seksuelt kontakt da det kan smitte. Mit spørgsmål til jer er om at jeg stadig kan smitte og blive smittet tilbage igen hvis vi har tantekysset nogen gange og jeg har givet ham et handjob i går?

SVAR:

Hej! Vi anbefaler altid at følge lægens råd, men du skal ikke være bange for at smitte ved tantekys og handjob. Nogle gange udvikler disse sig jo til mere sex – og dét skal man holde sig fra, mens man er i behandling. Gonoré smitter ved samleje i skeden, endetarmen, oralsex og ved dybe kys. Ved dybe kys skal det forstås som at slimhinderne i munden (tungen og det indvendige i munden) skal være i kontakt med hinanden - så tantekys er altså ikke en smittevej for gonoré, og det er handjob heller ikke. De generelle anbefalinger lyder desuden på at afholde sig fra seksuel kontakt i en uge efter endt behandling, så selvom det kan være svært, er det nødvendigt for at undgå at smitte hinanden frem og tilbage.