Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: MATTHEW PAULSON/FLICKR

Udlandet venter

Det kan virke uoverskueligt at søge udveksling, men giv ikke op på forhånd. Det er faktisk meget lettere, end du tror, så læn dig tilbage og læs videre.

Det er en spændende og  lærerig oplevelse at studere i udlandet. Du møder en masse nye mennesker og får en unik mulighed for at opleve et lands kultur på tæt hold. For nogle virker det måske uoverskueligt at søge om udveksling i udlandet, men i virkeligheden kan du faktisk gøre det på et par eftermiddage, såfremt du vælger et universitet, som din institution allerede samarbejder med.

JEG VIL GERNE AF STED – HVAD GØR JEG?

GOTHA har taget en snak med studievejleder Helene Anette Jørgensen på Aarhus Universitet. Resultatet er en step by step-guide til dig, der gerne vil blive klogere på hele processen, fra du beslutter dig for at tage af sted, til du sidder i flyet på vej mod dit nye hjem.

1. HVORNÅR VIL DU AF STED?

Det første, du skal beslutte, er, hvornår du vil af sted. Det er dels et personligt valg og dels fastlagt, da det typisk er fjerde eller femte semester, der er bedst egnede til udveksling.

2. HVOR VIL DU HEN?

Nu skal du finde ud af, hvor i verden du vil hen – hvilket næsten er det sværeste, for der er ofte rigtig mange muligheder.

Typisk har de forskellige uddannelser i Danmark indgået aftaler om gensidig udveksling med udenlandske universiteter. Listen over samarbejdsaftaler kan findes via internettet på din uddannelses hjemmeside.

3. NOMINERINGSRUNDEN

Når du har besluttet dig for tid og sted, starter selve ansøgningsprocessen. Du finder en ansøgningsblanket på din uddannelses hjemmeside under udvekslingophold. I den skriver du dine prioriteringer, gerne så mange som muligt, hvorefter administrationen tildeler de forskellige pladser. Nogle universiteter er mere populære end andre, og i disse tilfælde vil faktorer som dine karakterer spille en rolle. Administrationen vender tilbage til dig, når du er nomineret  til en plads, der matcher dine ønsker.

4. VÆRTSUNIVERSITETETS GODKENDELSE

Når du har fået tilbudt en plads på dit ønskede værtsuniversitet, starter korrespondancen mellem dig og dit kommende universitet. Universitetet sender typisk en velkomstmail med information om praktiske ting, såsom boligmuligheder, info om visa og i nogle tilfælde information om yderligere optagelseskrav. Eksempelvis skal man på nogle universiteter bestå en sprogtest for  at blive endeligt godkendt. Nu skal du og din studievejledning have styr på de praktiske ting, såsom at finde bolig og søge om visum. Det er typisk noget, som du kan gøre på internettet i løbet af nogle timer, hvis du følger universitetets vejledning.

5. INDEN DU SKAL AF STED

Du har nu fået styr på bolig, visum m.m. og er blevet endeligt optaget på værtsuniversitetet. Tilbage er kun at sikre, du har en rejseforsikring, hvis uheldet skulle være ude. Du kan få en rejseforsikring for omkring 2000 kroner for et halvt år. Kig eventuelt på gouda.dk eller hør dine medstuderende, om de har nogle anbefalinger. Til sidst det vigtigste.

Nå dit fly og lad eventyret begynde.

Det skal du ikke gøre, når du er på udveksling...

Forsøge at passe ind og klæde dig som Steve Irwin første dag i Australien.

Tag dit rød-hvide roligan-outfit på.

Ansøge underviseren på Facebook. Vær opmærksom på, at forholdet mellem underviser og studerende ikke altid er så uformelt, som det er i Danmark.

Forsøge at lære at skrive eller tale kinesisk på et semester – det er umuligt!

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.