Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: M!/JONASAKSEL.COM

Andre skal ikke bestemme, hvad jeg gør

En dyb kavalergang udelukker ikke en høj intelligens. Nikita Klæstrup vil gøre op med stereotyper, og selvom hun har fået masser af kritik for at vise kroppen frem, nægter hun at lade andre afgøre sine valg.

Kroppen er veldrejet, læberne adskilte og blikket rettet intenst mod læseren. Månedens forsidepige på mandebladet M! kunne i og for sig ligne en hvilken som helst anden undertøjsmodel. Men kvinden, der poserer med bar hud i hvide blonder, er ungdomspolitikeren Nikita Klæstrup. Selvom det politiske tilhørsforhold er konservativt, er den fysiske fremtoning langt fra, hvilket hun også beviste tidligere på året, hvor en nedringet kjole, båret til Konservativ Ungdoms jubilæumsfest, tiltrak sig masser af medieopmærksomhed. Mange kommentarer i debatten var i den grove ende, og derfor havde Nikita Klæstrup også forventet at få negative reaktioner, da hun valgte at stille op i M! Alligevel er hun blevet overrasket over graden af hårde ord. ”Bimbo”, ”gås” og ”uintelligent” er bare nogle få af de mærkater, hun har fået klistret på sig.

”Jeg havde forventet nogle reaktioner, men ikke i en sådan grad, som det er tilfældet. Nu har jeg som 20-årig været i nationalt tv to gange for at skulle forsvare mine personlige valg. Det er ret surrealistisk,” siger Nikita Klæstrup.

FORTRYDER INTET

Før hun sagde ja til at optræde i M!, havde hun gjort sig en del overvejelser omkring konsekvenserne.

”Jeg overvejede, om jeg ville blive skudt i skoene, at det bare er noget, jeg gør, fordi jeg ikke kan få opmærksomhed med mine politiske budskaber på anden måde. Men jeg har allerede stor succes med at få mine holdninger ud. Jeg har skrevet masser af debatindlæg og har en fast politisk platform på Metroxpress, så at være med i M! er et rent personligt valg, som jeg tog, fordi det kunne være sjovt at gøre, mens jeg er ung og har kroppen til det,” siger Nikita Klæstrup, som ikke frygter at blive taget mindre seriøst i den politiske debat af den grund.

”At jeg er politisk aktiv skal ikke afholde mig fra at gøre andre ting, jeg gerne vil. Efter det med kjolen overvejede jeg selvfølgelig, hvad reaktionerne ville være på billederne, men jeg tog en beslutning om, at andre ikke skal bestemme, hvad jeg gør,” fortæller Nikita Klæstrup.

Derfor har hun heller ikke fortrudt de frække fotos.

”Jeg synes, det er nogle helt fantastiske billeder, og forhåbentlig kan jeg være med til at nedbryde modsætningsforholdet mellem at være intelligent og smuk. Der er en tendens til at tro, at hvis man som kvinde gør noget ud af sig selv, så kan man ikke være særlig intelligent,” siger hun og kalder det for ”tragisk”.

SLUTSHAMING SOM PROBLEM

Nikita Klæstrup ser det som iøjnefaldende, at det særligt er kvinder, der skal forholde sig til kritik af deres påklædning og udseende.

”Det har vi også set i forhold til Helle Thorning-Schmidt, der gik med en Gucci-taske, og så var hun Gucci-Helle for evigt. For nyligt læste jeg også en artikel, der handlede om hendes mange røde blazere. Jeg kan ikke forestille mig, at man ville lave en artikel om, hvor mange blå slips Lars Løkke har. I politik er der et langt større fokus på kvinders udseende end mænds,” mener Nikita Klæstrup og nævner som eksempel også et mandligt medlem af Konservativ Ungdom, som brugte datingapp’en Tinder i valgkampen.

”Hvis en kvinde havde gjort det, ville reaktionerne have været, at hun brugte sit udseende til at komme frem, men fordi det var en mand, kom der ikke de reaktioner,” siger Nikita Klæstrup, som ikke kun ser problemerne, som noget, der udspiller sig i den politiske arena, men derimod stikker langt dybere.

”Der er et generelt samfundsproblem i måden, vi forholder os til kvinder, og der foregår masser af slutshaming. Hvis en mand f.eks. har haft sex med 50, er han en champ, men hvis en kvinde gør det samme, er hun løs på tråden og har ingen selvrespekt,” siger Nikita Klæstrup.

FEMINIST MED FORBEHOLD

Ungdomspolitikeren ser sig selv som feminist, men samtidig er det også en betegnelse, hun er lidt bange for at bruge, for hun mener ikke, at kvindekvoter og anden lovgivning er vejen frem.

”Jeg tror mere, det er en generel opfattelse, der skal ændres i samfundet,” siger Nikita Klæstrup, som ser det som en nødvendighed at tage fat allerede i børneopdragelsen.

”Piger bliver, fra de er helt små, rost for at være pæne og ordentlige, mens drenge bliver rost for deres handlekraft, styrke og selvsikkerhed. Derfor lærer de meget tidligt, at det er sådan, det er,” siger Nikita Klæstrup.

Hun ønsker, at der vil komme større fokus på at bekæmpe den slutshaming, som hun selv har oplevet på tætteste hold. Den megen kritik, hun har modtaget for sit valg om at optræde i M!, vil ikke få hende til at lægge låg på sig selv i fremtiden, men alligevel har de mange nedgørende ord sat sine spor.

”Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at oplevelser som det her ikke virker afskrækkende på mig. Men alligevel har jeg det sådan, at min frygt for, hvad andre siger, ikke skal bestemme mine handlinger.”

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.