Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: COLOURBOX

Sådan bliver du din egen chef

Tanken om at blive iværksætter kan være vildt skræmmende. Iværksætter Thijs van Tilburg giver gode råd til at komme i gang – faktisk kræver det blot  vilje og et par hundrede kroner.

Det er fuldt forståeligt, hvis unge mennesker føler sig skræmte ved tanken om at omsætte en god iværksætteridé til opstart af en virksomhed. Måden som de videregående uddannelser fungerer på, klæder ifølge iværksætteren Thijs van Tilburg ikke de unge på til at satse på deres idéer.

Men heldigvis er det ikke så svært at komme i gang med at teste sin forretningsidé, hvis man bare har en brændende lyst til at føre den ud i livet.

“Det virker helt vildt stort at blive iværksætter, men det er det egentlig ikke. Det er bare at sætte det ene ben foran det andet og så tage ét skridt ad gangen,” siger Thijs van Tilburg.

Hans bedste råd til unge studerende, som leger med tanken om at blive selvstændig, er at lave en såkaldt lean startup. Det er en ny opstartsmetode, som i bund og grund går ud på, at man skaber meget værdi med få ressourcer. Således får man hurtigt testet, om ens produkt er klar til markedet.

Denne måde at starte virksomhed på står i modsætning til det store arbejde med at lave en grundig markedsanalyse for så at finde ud af et halvt år senere, at man ikke har følt rigtigt efter markedets behov.

“Du skal bare løbe med bolden, så hurtigt som du kan, og sætte et produkt på markedet, som i det store hele kan det, som du ønsker at vise frem. Hvis reaktionen er positiv, så kan du rette til og køre derfra,” siger Thijs van Tilburg. Han har selv arbejdet efter lean-modellen med virksomheden Keybutler. To-tre ugers arbejde, en hjemmeside og et betalingssystem var det eneste, der skulle til, før Thijs og hans partner Sune Liengaard havde sat en virksomhed i søen.

UDNYT DIT STUDIE

Iværksætteren, der er uddannet på kaospilotuddannelsen i Århus, arbejder med flere idéer og virksomheder ad gangen. Han holder blandt andet kurser for andre håbefulde iværksættere i konsulentvirksomheden About Time, som fra starten høstede enorm succes. Med About Time-projektet kunne Thijs endda give sig selv løn fra dag et. Han pointerer, at iværksætteri skal drives af lyst. Lysten til at blive rig, lysten til at være sin egen chef eller lysten til at nørde omkring ens passion.

At man på videregående uddannelser bruger meget tid på at indsamle viden, kan vendes fra søvndyssende studier til spændende iværksætterprojekter.

“Du kan for eksempel lave et fedt bachelorprojekt med udgangspunkt i noget, som du selv synes er vildt spændende, og så lave en virksomhed ud fra det,” siger Thijs van Tilburg.

Det kræver ikke et stort banklån, eller at du dropper dit studie for at udleve drømmen som iværksætter. Den digitale verden har åbnet for et globalt marked, der gør, at du med få ressourcer kan teste din idé på internettet.

“Du behøver ikke en fysisk butik, som du skal bruge to måneder på at istandsætte. Du kan i og for sig komme i gang med en webshop og Facebook, og det vil ikke koste mere end et par hundrede kroner,” siger Thijs van Tilburg.

Hvis man alligevel går og drømmer om at åbne en traditionel gadebutik, men føler sig skræmt væk af dyre erhvervslejemål, kan man teste sit koncept ved at finde et midlertidigt lejemål – en såkaldt pop up-butik – og på uforpligtende vis finde ud af, om der kommer nok kunder i butikken, før man fortsætter på permanent basis. Dette er for eksempel en mulighed i Torvehallerne på Israels Plads, hvor man på deres onsdagsmarked kan få en stand for en dag.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.