Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PR

Freja Fokdal sagde fuck til de fine fornemmelser

Freja Fokdal kalder sig selv for lidt af en uddannelsessnob, men i sidste ende har hun alligevel valgt at droppe de fine fornemmelser om gymnasie og universitetsstudie og i stedet valgt en HHX og professionsbachelor.

“En rigtig hue er rød, min bare røv”.

Det er titlen på et blogindlæg som Freja Fokdal, formand i Radikal Ungdom Nordkøbenhavn, offentliggjorde på sin blog, frejafokdal.dk, da hun denne sommer blev student fra HHX. For den unge radikale kvinde udspringer den bramfri overskrift af en irritation over folks holdninger til, hvad der er en “rigtig uddannelse”. De fleste kender visen, som man hvert år ofte hører fra studentervognene, hvor glade STX-studenter synger:

”Der er kun én rigtig hue, den er rød, der er kun én rigtig hue, den er rød. Og hvis huen den er blå, er den alt for let at få, der er kun én rigtig hue, den er rød”.

Freja Fokdal har det i og for sig okay med sangen, så længe det er ment som sjov.

”Problemet er  bare, at der virkelig er folk, der mener, at det almene gymnasium er det eneste rigtige,« siger Freja Fokdal, som til at starte med selv valgte den slagne vej efter folkeskolen.

”Der er en tendens til, at hvis man klarer sig godt i folkeskolen, skal man videre på gymnasiet, og hvis man klarer sig godt der, skal man på universitetet. Det er en ærgerlig tendens, for så gør man ikke det, man har lyst til, men det, andre folk forventer. Sådan var det også for mig, siger Freja Fokdal og fortsætter;

”Som ung er det svært at gå imod strømmen. Jeg kommer fra Gentofte, hvor der er meget uddannelsessnobberi, og i min klasse fortsatte næsten alle på gymnasiet, så det gjorde jeg også,” fortæller Freja Fokdal, som dog aldrig blev glad for sit valg. Efter et halvt år valgte hun derfor at skifte til HHX.

LIDT EN UDDANNELSESSNOB

For få måneder siden kunne hun så endelig sætte den blå hue på hovedet, og planen er nu at starte på Kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvor hun er optaget fra februar. At vælge en professionsbachelor var dog ikke helt nemt for Freja Fokdal.

”Jeg har altid været stor fortaler for, at en erhvervsuddannelse er lige så fin som gymnasiet, og at en professionsbachelor er lige så fin som universitetet. Men da det så kom til mig selv, indså jeg, at jeg var ret dobbeltmoralsk, for jeg er selv lidt af en uddannelsessnob. Jeg har ikke kunne lade være med at ærgre mig en smule over, at jeg ikke kommer til at gå på universitetet, fordi det går for at være “finere”, men samtidigt ved jeg også, at det bare er en dum fordom,« siger Freja Fokdal, som også kraftigt overvejede at læse statskundskab på Københavns Universitet.

”Men kommunikationsuddannelsen talte så meget mere til mig, så hvorfor skulle jeg ikke vælge den? ”spørger Freja Fokdal retorisk og slutter af:

”Livet handler om at være glad. Man skal gøre, hvad man selv har lyst til, og ikke hvad andre siger.”

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.