Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PRIVAT

Prinsen af post-its

Stand-up-komiker Ruben Søltoft tænker skæve tanker, vender hverdagsting på hovedet og zapper fra indtryk til indtryk. Derfor er hans lejlighed fyldt med små sedler.

I disse dag er hele Ruben Søltofts lejlighed fyldt med små sedler. På et skab i køkkenet sidder en post-it, hvorpå der står ”ØRN”.

”Jeg fik besøg af to veninder i går, som studsede over det, men for mig er ørnesedlen det mest naturlige i verden. Jeg er jo i gang med at skrive mit første onemanshow. Og så er der jo faktisk en udstoppet ørn inde i det skab,” griner Ruben Søltoft.

Sedlerne er komikerens måde at huske sine idéer på, selv om mange propfyldte notesbøger stadig pryder hylderne i lejligheden på Nørrebro. Med forskellige farver og stikord kan han finde inspiration til at færdiggøre de jokes, der i efteråret skal få danskerne over hele landet til at grine. Det forestående efterår turnerer Ruben Søltoft landet tyndt med sit første onemanshow, der starter i et udsolgt Musikhuset Aarhus den 3. oktober og ligeledes slutter med et udsolgt show på Bremen Teater den 26. november.

”Jeg har valgt at starte ud i Aarhus, fordi byen har dannet rammen om min comedyopvækst. På små caféer som Café Smagløs og Café Gemmestedet har jeg brugt virkelig mange aftener på at blive til grin og blive grint af,” fortæller Ruben Søltoft.

PARODI GAV SCENESKRÆK

Det hele startede på gymnasiet i Hobro, hvor morgensamlingerne hver onsdag blev Ruben Søltofts rugekasse som stand-up-komiker.

”Hvis en af klasserne, som skulle stå for et sjovt indslag, ikke havde nået det, så meldte jeg mig ofte frivilligt til at gå på scenen. Det udviklede sig langsomt med en bestemt goofy figur med poloshirt og seler, der fortalte en slags jokes. Jeg fandt derigennem ud af, at jeg var forelsket i stand-up som udtryksform,” siger Ruben Søltoft.

”Med stand-up er der så utrolig kort fra at få en idé til at teste idéen. Det ene øjeblik kan jeg sidde på min cykel og tænke: ”Gad vide, om det her er sjovt”, og 20 minutter senere kan jeg stå på en scene og finde ud af, at det var det ikke,” siger Ruben Søltoft.

Den spæde komikerdebut var dog ikke udelukkende en succes, og én bestemt joke udløste et forbud mod at optræde på gymnasiets scene igen. Den ubehagelige episode resulterede i sceneskræk, og Ruben optrådte ikke igen, før nogle af hans venner udfordrede ham til at deltage i en ‘open mike’ i Aarhus – fire år senere.

NUMSELÆGE OG LORTELIV

Den nu mere erfarne komiker bruger alt fra små observationer i dagligdagen til personlige oplevelser som inspirationskilde – som for eksempel ydmygelsen, da han skulle have foretaget en såkaldt koloskopi (en undersøgelse af tarmen med et kamera, red.) – eller som han formulerer det: ”Da jeg skulle besøge en øre-, næse- og numselæge.”

”Jeg  havde egentlig bestemt mig for, at jeg ikke ville dele denne oplevelse med nogen overhovedet, men nu har jeg alligevel valgt at dele den med alle,” siger Ruben Søltoft.

Oplevelsen er simpelthen så grænseoverskridende, at Ruben Søltoft mener, at publikum vil opleve historien akkurat ligeså tåkrummende, som han selv. Det er blandt anden denne form for hudløse ærlighed, han bruger som præmis i sine jokes. En anden, utraditionel tilgang er at leve sig ind i verdener som de færreste har skænket en tanke. For eksempel hvordan det må være at være en røv.

”Tænk bare på, at en lille uskyldig, nyfødt røv pludselig må erkende, at den er født til at leve et lorteliv. Og ikke er en mund alligevel!” siger Ruben Søltoft.

Det kommende onemanshow bliver derfor rodet; fordi sådan er Ruben Søltofts hoved. Den røde tråd er, at der ikke er nogen – det skal  være helt uforudsigeligt.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.