Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: THINKSTOCK

Sådan får du råd til julen

– eller drømmerejsen, bilen, støvlerne og alt det andet, du drømmer om.

"Nej, julen kommer som en overraskelse hvert år.”

Sådan var der én af de unge, vi spurgte, om de sparede op til julen, der svarede. Og sådan er vi nok mange, der har det.

Og så står man der med en slunken konto, ingen julegaver købt og bare få uger til, at hele familien står og ser forventningsfuldt på én med jule-
gave-sult i øjnene selve juleaften.

Panik. What to do? Tja, hvis der kun er få uger til jul, når panikken indtræffer, så er du måske faktisk for sent ude, men hvis du har mere tid at løbe på – eller det måske er noget helt andet end julegaver, du godt gad at have råd til – så er der en del enkle fif, du kan benytte dig af. Det handler ganske enkelt primært om at gøre tre ting, fortæller Louise Skjødsholm, specialkonsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet:

”Det er nogle ret enkle ting, som kan gøre det muligt for dig at spare op. Du kan oprette en opsparingskonto, lægge et budget og lave en madplan.”

SPAR – OG SPAR OP

Når det kommer til opsparingskontoen, så er du nok en sjat for sent ude til denne jul, men til gengæld er du i god tid til næste år. Og finten kan også bruges, hvis det er en ferie, en drømmetaske eller andet, som du ikke bare kan køre kortet igennem og købe, uden at sikre dig et uhensigtsmæssigt overtræk.

”En enkel måde at spare op på er ved at oprette en konto, som du overfører et mindre, fast beløb til hver måned. Når du så rammer december og den store julegaveshopping, står der et rart beløb klar på kontoen til netop dette – OG du undgår at blive fristet til at købe dine julegaver på kredit, hvilket er alt for dyrt,” siger Louise Skjødsholm.

Derudover når du langt ved at lægge et julebudget. Skriv ned, hvem, du skal give gave til, og hvor meget de forskellige gaver må koste. Skriv også andre ekstra juleudgifter ned, som f.eks. julefrokoster, transport hjem til familien og lignende i budgettet. Så har du det store, samlede overblik.

Et sted, hvor der ofte er en del penge at spare – så der er mere at spare op af – er på dit madindkøb.

”En stor del af vores forbrug går til mad. Med en god madplan kan du både spare penge og undgå madspild. Lav en madplan for, hvad du skal spise i løbet af den kommende uge – så kan du købe stort ind én gang om ugen. Planlæg dine måltider, så de samme ingredienser indgår flere gange i løbet af ugen, og vær sikker på, at der ikke går mad til spilde,” siger Louise Skjødsholm.
Med disse relativt enkle opsparingstips skulle julen gerne være lidt mindre af en overraskelse til næste år. Så du bare kan nyde højtiden og hyggen.

Få endnu flere sparetips på Penge- og Pensionspanelets Facebook-side PÅ RØVEN og hjemmesiden www.rådtilpenge.dk.

Om penge- og pensionspanelet

Arbejder for at gøre danskerne bedre til at styre deres økonomi.
Hjælper forbrugerne med gode råd og gratis værktøjer til privatøkonomien.
Giver uafhængig og fakta-baseret finansiel information til danskerne.

Voxpop: Hvordan får du råd til julen?

Andrea Roed Rasmussen, 21 år

”Ja, 400 kr. hver måned.”

Thomas Porsmose, 27 år

”Nej, desværre. Julen kommer som en overraskelse hvert år ...”

Annette Linde-Hansen

“Jeg har en opsparing udelukkende til julegaver, julekort og indpakning. Så bestemmer jeg beløbet hvert år og kan den 1. december købe gaver med mere for pengene. Jeg regulerer beløbet fra år til år – og nogle gange midt på året – alt efter om jeg er på SU, dagpenge, i vikariat eller i fast arbejde. Det virker, og er der penge til overs, kan de bruges på ferie eller andet. Derudover har jeg også en ferieopsparing, hvor jeg sætter mine feriepenge og et fast månedligt beløb ind.”

Louise Olsen, 22 år

”Jeg samler altid de småpenge, jeg har, i en sparegris. Derudover sætter jeg et fast beløb ind på en særskilt konto. På den måde får jeg ikke et chok til jul.”

Mia Bargmann, 20 år

“Jeg håber altid på et mirakel omkring november/december ...”

Lommebudget app

Med Penge- og Pensions-panelets app Lommebudget kan du få dine penge til at række længere. Lommebudget hjælper dig med løbende at holde styr på dine udgifter til forbrug. På den måde ved du altid, hvor mange penge du har tilbage til resten af måneden.

Med Lommebudget  kan du f.eks.:

 • Løbende indtaste dine udgifter til forbrug.
 • Få en aha-oplevelse af, hvor mange (unødvendige) luksuskøb, du faktisk foretager.
 • Oprette et budget for måneden og følge med i, om du holder dig inden for dit budget.
 • Få et grafisk overblik over, hvad du bruger dine penge til.
 • Finde tips til, hvordan du får dine penge til at række længere.

Lommebudget er gratis og kræver ingen oprettelse af brugerprofil eller login. Download app’en, og du er i gang.

Kilde:www.rådtilpenge.dk

5 gode råd til at få styr på julebudgettet

 1. Opret en julekonto: Med en julekonto kan du hele året overføre de penge, som du vil bruge på juleindkøb. Brug kun penge fra denne konto til juleindkøb.
 2. Læg et julebudget: Du kan bruge julebudgettet på rådtilpenge.dk, så du kan få overblik over alle dine indkøb i julen. Du kan finde et budgetskema på rådtilpenge.dk/jul.
 3. Brug Lommebudget app’en: Med Lommebudget app’en kan du indtaste dine juleudgifter løbende, så du kan følge med i, hvor meget du bruger og undgå impulskøbene. Du kan prøve lommebudgettet på lommebudget.dk.
 4. Snak om udgiftsposterne: Tag en snak med din familie om de store udgiftsposter i f.eks.  julen. Skal det være samme niveau som sidste år, eller kan man f.eks. aftale et fast beløb pr. gave, så budgettet nemmere kan overholdes?
 5. Læg en madplan: Læg en madplan for julen, så du kun køber det nødvendige og undgår overforbrug og madspild.

Kilde: rådtilpenge.dk

 • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.