Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: COLOURBOX, PR

40.000 gymnasieelever på barrikaderne

I København og Aarhus har der over de seneste par uger været store demonstrationer mod regeringens nye spareplan på uddannelsesområdet. I alt skal der spares 8,7 mia. kr.

De seneste par uger har mange danske gymnasieelever været på barrikaderne. 10.000 mennesker var mødt op til demonstration i Aarhus, mens hele 30.000 mennesker havde fundet vej til demonstrationen på Christiansborg Slotsplads. Det er den største demonstration i flere år. Grunden til utilfredsheden er, at regeringen er kommet med en spareplan, der vil skære 3,3 mia. ned på videregående uddannelser og 5,4 mia. ned på ungdomsuddannelser. Det betyder, at der frem til 2017 bliver skåret ned med 8,7 mia. kr. Forkvinden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Veronika Schultz, tror, at de unge går på gaden, fordi de kan se, at det vil få negative konsekvenser for kvaliteten på deres uddannelse. Hvilket hun mener, de har ret i.

”Besparelserne betyder, at der bliver skåret i lærernes forberedelsestid eller, endnu værre, i lærerstaben. Begge dele har den konsekvens, at det giver mindre tid til at hjælpe den enkelte elev, hvilket er en skam. For noget af det vigtigste er, at eleverne har en lærer, der har tid til at lytte til den enkelte og hjælpe dem med lige præcis de faglige udfordringer, de står overfor,” siger hun.

Veronika Schultz forklarer samtidig, at når hun snakker med gymnasiernes rektorer, så siger de, at det første, der vil blive skåret i, er de specialtilbud, som gymnasierne har. Det mener Veronika Schultz er  ærgerligt, fordi de ekstra tilbud er med til at øge gymnasiernes kvalitet.

”Specialtilbuddene er med til at hæve de gymnasielle uddannelser fra gode til rigtig gode. Nedskæringerne betyder, at lektiecaféer, studieture, specialundervisning til ordblinde og ekstra undervisning til de mest talentfulde er i risiko for at blive nedlagt. Derudover vil de små valghold også blive lukket,” siger hun.

LYT TIL UNGDOMMEN

Veronika Schultz er stolt over, at hele 40.000 studerende var med til demonstrationerne. Det sender et klart signal om, at politikerne bliver nødt til at lytte til ungdommen, mener hun.

”Når vi går på gaden og viser, hvor mange mennesker vi er, der står sammen mod de her nedskæringer, så sender det et signal om, at politikerne ikke kan ignorere os. De bliver nødt til at lytte og forholde sig til ungdommens stemme,” siger hun.

Til sidst kommer Veronika Schultz med en opfordring til alle, som er utilfredse med besparelserne:

”Vi er i gang med at lave en brevstorm, som vi sender til regeringen. Alle, der har lyst, kan skrive deres personlige fortælling om, hvordan nedskæringerne kommer til at ramme dem. Så hvis du føler dig ramt, grib en kuglepen og få skrevet det brev, der kan være med til at gøre forskellen,” siger hun.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.