Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PR

Det kræver sit at være Belieber

Da billetterne til Justin Biebers næste koncert i Danmark blev sat til salg, var de udsolgt efter få timer. Og det var vel at mærke et år før, den overhovedet skulle afholdes. De fans, der køber billetter til den unge sangers koncerter, kalder sig ’beliebers’ - et navn, som det kræver en indsats at bære.

Det er i disse år meget svært at komme uden om navnet Justin Bieber, og er man teenagepige i Danmark, er man heller ikke interesseret i at komme uden om ham. Den 21-årige canadiske sanger, Justin Bieber, tog tilbage i 2010 verdens teenagepiger med storm, da han sang ’Baby, baby, baby’, og siden da er hans popularitet bare steget og steget. Hans musikvideo ’Baby’ er blevet vist på Youtube 400 millioner gange, hvilket gør den til den mest sete Youtubevideo nogensinde - kun lige overgået af musikvideoen til sangen ’Gangnam Style’.

Biebers popularitet og fanskare er i de sidste seks år vokset så meget, at begrebet ’Beliebers’ er opstået. Beliebers er fans, som er besat af popsangeren Justin Bieber, og de vil gå langt for at støtte deres idol og få ham til tops. I deres verden handler det om at gøre sig bemærket på de sociale medier, at bruge samtlige lommepenge på merchandise, at kunne hver eneste sangtekst og selvfølgelig være til stede til alle koncerter.

BELIEBERS STÅR TIDLIGT OP

15-årige Yalda Ghourkhani er belieber. Hun har været fan af Justin Bieber i en del år nu. Hun har sin egen side på Facebook under navnet Ægte Beliebers som p.t. har over 2500 følgere. Det er hendes opgave at opdatere sidens beliebers med nyt fra Justin Biebers verden. Nu går hun på efterskole, og derfor har hun en masse andre ting at tage sig til i løbet af dagen, hvorfor siden ikke får helt så meget opmærksomhed som førhen. Men før efterskolen kunne hun finde på at sætte sit vækkeur til klokken 5 om morgenen for at holde siden opdateret, før hun skulle i skole.

»Jeg skulle have det hele med. Jeg skulle nå at tjekke Twitter, Instagram og Facebook, så jeg var opdateret,« siger hun.

MERE POPULÆR END OBAMA

Justin Bieber har over 75 millioner følgere på det sociale medie Twitter, og han får en ny følger hvert andet sekund. Til sammenligning har USAs præsident, Barack Obama, omkring 67 millioner følgere. På online-sitet eBay blev en lok af Justin Biebers hår solgt for 40.668 dollar, og i 2011, et år efter hans gennembrud, var Justin Bieber den mest googlede person i verden. Da Bieber i et radiointerview i december 2013 annoncerede, at han ville trække sig tilbage og stoppe sin karriere, eksploderede de sociale medier. Beliebers over hele verden gik sørgende julen i møde, lige indtil Bieber trak sin udtalelse tilbage og forklarede på Twitter, at han blot havde brug for en pause. For at støtte ham besluttede diverse beliebers, at de skulle holde fem minutters stilhed for ham og tweete ’beliebers forlader aldrig Justin’. Den dag kogte Twitter over med Beliebers-tweets.

LIGESOM MED THE BEATLES

Selvom beliebers for nogle kan virke ekstreme i deres tilgang til deres idol, så er den dedikerede fan ikke et nyt fænomen, fortæller Lisbeth Ihlemann, der forsker i fankulturer på Københavns Universitet. I 1960’erne, da The Beatles kom frem, stiftede verden bekendtskab med en gruppe unge, der var så optagede af den nye musikgruppe, at det blev kaldt en slags besættelse. Hysteriet omkring The Beatles blev kaldt beatlemania og satte på den måde standarden for senere generationer af fans.

Lisbeth Ihlemann har forsket i fankulturer fra flere årtier, og i 1990’erne lavede hun en række interviews med Take That-fans. Hun kan konstatere, at fankulturen går igen hos beliebers.

»Det handler stadig om at komme så tæt på som muligt. Men metoden har ændret sig. I 1960’erne skrev man fanbreve, og i dag skriver man på de forskellige sociale medier,« siger hun.

Men hvad får generationer af teenagepiger til at gå op i et idol med hud og hår? Ifølge Lisbeth Ihlemann handler det blandt andet om fællesskab. Hun forklarer:

»Teenagere spejler sig i hinanden, og i den alder betyder vennerne alt, hvor familien er mere i baggrunden. Idolerne kan være med til at skabe en fælles ramme og en fælles ting at gå op i, siger hun. Men idolerne spiller også en vigtig rolle i udviklingen fra barn til voksen. Det handler om den personlige identitetsdannelse. Det er jo det, vi alle sammen bakser med hele tiden, men især i teenageårene. Og kønsidentiteten er den mest fundamentale overhovedet.«

Lisbeth Ihlemann fortæller samtidig, at teenagepigerne bruger idolerne til at forestille sig, hvordan det er at være voksen, at gå ud med en fyr og have en kæreste. De drømmer om at være med i den romantiske kliché om evig kærlighed, som sangteksterne ofte er fyldt med.

Yalda Ghourkhani er blevet lidt ældre, og derfor er hendes idoldyrkelse stilnet af. Den er ikke lige så ’ekstrem’ mere, fortæller hun. Nu bliver hun f.eks. ikke sur, hvis nogen kalder hende Justin Bieber-fan frem for Belieber. Men hun vil stadig betegne sig selv som Belieber, hendes motto for tilværelsen er stadig det samme som Justin Biebers, ’never say never’ og ’believe’, og hun skal selvfølgelig til hans næste – fuldstændig udsolgte - koncert i Danmark, som bliver afholdt 2. oktober i år.

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.