Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOTO: PR

Et godt studiemiljø er afgørende

En uddannelse foregår ikke kun i et klasselokale eller auditorium. Og derfor er det sociale rum i form af et godt studiemiljø helt essentielt for studerendes trivsel.

Mange studerende på de danske uddannelsesinstitutioner har ikke mange undervisningstimer om ugen, og derfor er et godt studiemiljø afgørende, når det kommer til frafaldsprocenter og de studerendes trivsel. Det mener formand for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, og flere universiteters studiemiljø-undersøgelser bekræfter også, at det ikke kun er det faglige miljø, som skal være i orden – et godt studiemiljø er vigtigt for de studerende.

"Et godt og socialt rum for de studerende er essentielt for, at man kan falde til på studiet, at man trives og dermed ikke dropper ud," siger Yasmin Davali og fremhæver netop det, at en uddannelse ikke kun foregår i et auditorium eller i et klasselokale.

"Uddannelsen sker også i studiegrupper og efter en forelæsning, hvor man kan diskutere det faglige stof med andre studerende. At man løbende kan sparre med andre har stor effekt på, hvordan man generelt har det på sit studie," siger hun.

MANGE STUDERENDE ER UTILFREDSE

Desværre viser den seneste studiemiljøundersøgelse fra fagforbundet DJØF, at langt fra alle danske studerende er tilfredse med deres studiemiljø. DJØF spurgte 1.260 studerende fordelt over hele landet om, hvad de syntes om studiemiljøet på deres uddannelse, og her svarede hver fjerde, at vedkommende er uenig i, at der er et fagligt motiverende campusmiljø på vedkommendes universitet, mens hver femte også er uenig i, at der er et godt socialt studiemiljø.

Yasmin Davali peger på, at en del af barrieren for at skabe et godt studiemiljø er de frivillige kræfter, som normalt ligger bag et godt studiemiljø.

Formand for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, påpeger, at Fremdriftsreformen truer de fællesskabsskabende institutioner på universiteterne.

Formand for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, påpeger, at Fremdriftsreformen truer de fællesskabsskabende institutioner på universiteterne.

"De sociale aktiviteter, faglige arrangementer, spilaftener og fredagsbarer, som alle sammen er med til at skabe et godt studiemiljø og få de studerende til at falde godt til, er ofte skabt af frivillige studerende. En trussel for det er Fremdriftsreformen, som vil have danske studerende hurtigere gennem studierne. Den gør, at der ikke er lige så stort incitament til at bruge frivillig tid på andet end selve studiet," siger hun og påpeger, at et studiemiljø vinder mest ved at blive drevet af frivillige studerende, hvorfor man eksempelvis ikke bare kan pålægge uddannelsesinstitutionen at sørge for studiemiljøet.

"Det skal være drevet af studerende for studerende. Studerende har en helt anden indsigt i, hvad deres medstuderende søger i et godt studiemiljø. Men når det er sagt, så er det vigtigt, at uddannelsesinstitutionen prioriterer studiemiljøet højt og netop støtter op om de studerendes initiativer. Der skal være tid og rum til at starte projekter op," siger hun. For ifølge Yasmin Davali er et godt studiemiljø i alles interesser:

"Det mindsker frafaldsprocenten og højner den sociale mobilitet på studiet," siger hun.

STUDENTERHUS GJORDE STOR FORSKEL

Yasmin Davali har gået på Roskilde Universitet af to omgange. Første gang hun gik der, var der ikke noget studenterhus til de studerende, og det prægede i den grad studiemiljøet i negativ retning, fortæller hun. Roskilde Universitet ligger ved Trekroner Station og er dermed langt fra en by med caféer, hvor de studerende ellers kunne søge hen. Derfor tog mange studerende bare hjem hver for sig, når en dag var omme. Men for et par år siden fik Roskilde Universitet for første gang et studenterhus, og Yasmin Davali har i den grad kunnet mærke forskel.

"Det betød meget at lave et studiemiljø omkring universitetet, for når man pendler til et universitet er det ekstremt vigtigt, at man har gode faciliteter på selve studiet. Med studenterhuset på RUC er alle de frivillige organisationer samlet under ét tag. Der bliver afholdt fredagsbar, koncerter, paneldebatter og diverse frivillige arrangementer. Og man kan virkelig mærke, at studiemiljøet er blevet bedre. Det siger meget om, hvor relativt lidt der skal til for at skabe et godt miljø for de studerende," siger hun.

Hvad er et godt studiemiljø?

Et godt studiemiljø kan defineres som et sted, hvor studerende trives; hvor de føler sig godt tilpas og er godt tilfredse. Et godt studiemiljø er kendetegnet ved både faglig og social integration og ikke mindst fravær af stress, mobning og diskrimination.

Anna Juul Bager, Ph.d.-stipendiat, Cand.scient.pol, Aarhus Universitet, Center for Undervisning og Læring

  • GOTHA udgives af PA Magasiner, Rådhuspladsen 37, 1785 Kbh. V. Tlf: 33472986.