”Jeg fandt det, jeg er god til” | GOTHA

”Jeg fandt det, jeg er god til”

Det har nu været slogan for Vrå Højskole i nogle sæsoner. Flere hundrede unge mellem 18 og 30 år har prøvet det og sagt det i gennem årene. Her er festen, roen, venskaberne og den faglige fordybelse i centrum. Det er på højskolerne, man udvikler sig som menneske og fagperson. Snapchatten er oppe i tiden, men her får du meget mere.

Vrå Højskole ligger som en oase i Nordjylland. Ikke langt fra Hjørring og Brønderslev, og slet ikke langt fra Vesterhavets Løkken.
 
Her får du ”lysten til at lære” styrket eller tilbage, hvis den er forsvundet. I fagene og som menneske. Der er omkring 95 unge fra hele verden, der hvert semester får en oplevelse for livet. Og hvad man lægger i det, er op til en selv. Højskolen stiller sig til rådighed. Med omkring 25 fag at vælge imellem er der virkelig plads til begejstring. Med et sted mellem 15 og 20 lande repræsenteret er der rig mulighed for at møde lige netop de mennesker, der bliver venner for livet.

Hverdagen

Hver morgen er der morgenmad i spisesalen fra 7.30 til 8.15. Alle måltiderne er buffet, så der er meget af høj kvalitet at vælge imellem. Efter morgenmaden er der morgensamling. Dagen begynder med en god fortælling, en film eller nogle billeder og et par sange, gerne fra højskolernes egen sangbog. Kl. 9.00 starter fagene, og de kører på indtil frokost. En pause – og så kører fagene på igen indtil kl. 16.00.
 
Aftensmaden er kl. 18.00. Den fritid, der ligger efter kl. 16.00, kan bruges på mange måder. Nogle ser film, nogle dyrker fitness, andre spiller ”pen & paper”, brætspil eller lignende. Og så er der dem, som fortsætter, der hvor undervisningen slap. Faglokalerne er åbne 24-7, og derfor er der også gang i musiklokalerne, kunstværkstedet, mørkekammeret eller fashion- & designværkstedet. Mulighederne er mange, og samtalen over en kop kaffe eller te med andre elever eller lærerne på stedet er der også.

Weekend

Der er mange elever, der vælger at blive på skolen i weekenden. Fester er naturligvis centrale om aftenen.  2 gange i semesteret er der planlagte fester med tema. Er der lyst til flere, planlægger eleverne selv. Men mulighederne for oplevelser af mange slags er til stede. Brunchen står på bordet i spisesalen fra 9.30 til 11.00, og så kommer der elles gang i turneringer af mange slags: skak, ”pen & paper”, badminton bordtennis, volley... Det er op til eleverne. Mange vælger også at nørde videre med deres fag.

Fagene

Vrå Højskole har ry for at være en kreativ højskole. Og det er sandt. Men kreativitet har mange udtryk. Derfor er skolens skema også med mange valg, som eleven selv kan tage.
 
Har du lyst til at lære at skrive bedre, har vi en forfatterlærer ansat. Det er oplagt. Men du kan også forberede dig til journalisthøjskolen sammen med skolens pressefotograf og tekstcreateur.
 
Højskolen har et mørkekammer og fotostudie med et fag, som eleverne måske i første omgang ikke vidste, var et hit. Men det er det. Fotografier, der med ældgamle teknikker bliver til unikaer af kunst, giver et helt særligt udtryk, som mange opdager er fantastisk.
 
Højskolens malerilærer fører dig igennem et forløb, der starter med kultegning og slutter med akryl og oliemalerier. I forløbet er der kunstteori, der giver dig indsigt i den gode tegning eller maleri.
 
Fashion- & designfagene står klar med både indsigt, teori og praksis indenfor beklædning og tilbehør. Trends fra hele verden bliver fulgt, og det design, der passer netop den enkelte elev, bliver udført. Teknikkerne i syningen bliver ved hver proces forbedret.
 
Og så er der musikken. Der er der 2 afdelinger, der supplerer hinanden rigtig fint. Den elektroniske musik har netop fået opgraderet sit gear til det helt allerbedste efter lærernes og elevernes ønsker. Der læres og produceres musik på alt, hvad til faget hører.
 
Den rytmiske musik er både soft og hård.  I øvelokalerne er der mulighed for at lære at spille på de mange instrumenter, der hører til faget. Sangundervisningen er central, og i slutningen af semesteret indspilles der egne numre og kopinumre.
 
Rollespil som fag er det store hit for tiden. Med eget lokale forbereder de sig til daglige spil og store events.
 
Og så er der alle de andre interessefag: nyheder, filosofi og dannelse, kickboksning, yoga og løb, mormor-skills og skulptur. Rækken af fag er meget lang. Højskolens udvekslingsstudenter og flygtninge vælger ofte dansk som andetsprog af naturlige grunde.

Ture

I hvert semester er der faste ture. Højskolen deltager på Folkemødet i Allinge, Kulturmødet på Mors og Naturmødet i Hirtshals. Her bruger man højskolens egen bus, som i hverdagen giver holdene mulighed for at køre netop derhen, hvor de ønsker. Buschaufføren er meget fleksibel. Derfor er ture til havet og solnedgangen en yndet fritidstur.
 
I hvert semester ligger en studietur, der er inkluderet i prisen. En uge til en storby i Europa, hvor der opleves og hygges med de seværdigheder, vi i fællesskab finder interessante.
 
Højskoleophold er en gammel og en ny mulighed. Vrå Højskole er oprindelig fra 1872. Men i de seneste år er der moderniseret og bygget til, så den fremstår både som traditionel højskole og som en højskole, der er med på beatet.
 
Der er mulighed for at starte den 7. januar 2018 på et 22 ugers semester eller den 12. august 2018 på et 18 ugers forløb.
 

Advertorialen er lavet i samarbejde med Vrå Højskole.

Måske vil du også læse